Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejoblíbenější jména v Česku? Dnes (nečekaně) Eliška a Jakub. Ale jak tomu bylo v minulosti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Žebříček nejpopulárnějších jmen v České republice v posledních letech mnoha obměnami neprochází. Jaké jméno dát, pokud chcete, aby vaše dítě splynulo s davem, a jaké jméno dát, aby naopak nenarazilo na soujmenovce?

Článek

Stejně jako podléháme trendům v oblasti módy, bydlení, životního stylu a cestování, neubráníme se módním vlnám ani pokud jde o jména našich dětí. Která jména jsou aktuálně nejčastější a jak tomu bylo v minulosti?

První desítka z roku 2023

Nejčetnější jména dívek a chlapců z roku 2023.

Dívky: Eliška, Viktorie, Anna, Sofie, Natálie, Tereza, Ema, Adéla, Amálie a Julie.

Chlapci: Jakub, Matyáš, Jan, Adam, Matěj, Vojtěch, Dominik, David, Tomáš a Filip.

Nejméně používaná jména

Aktuálně u nás žije nejméně nositelů a nositelek jmen Apolena, Saskie, Sáva, ZoeHeda, z mužů pak Augustýn, Bonifác, Havel, Ambrož a Věnceslav.

Jaká jména vedla v minulosti?

V 17. století to byla Anna, Dorota, Kateřina, Alžběta a Magdaléna, z mužských jmen pak Jan, Václav, Jiří, Matěj a Jakub.

Za první republiky frčela Marie, Anna, Božena, Věra, Vlasta, Jarmila, Helena a Jiřina. Z mužských jmen František, Jan, Josef, Oldřich a Rudolf.

Některá jména jsou oblíbená napříč stoletími, jiná vymizela a byla nahrazena novými. Jak to s oblíbeností jmen bylo v době, kdy jste se narodili vy? Nebo vaše děti?

1945 - 1959

V poválečných letech se na špičce oblíbenosti držela dívčí jména Marie a Jana a chlapecká Josef, Jiří a Jaroslav.

1960 - 1969

Na prvních příčkách se statečně drží ženská jména Jana a Ivana, mužská se trochu střídala, ale mezi favority patřil Petr, Pavel, Jiří, Josef, Miroslav a ke konci 60. let už i Martin.

1970 - 1979

Prvenství, co se ženských jmen týče, si stále drží Jana a čím dál větší oblibu si získává Petra. Z mužských jmen jsou nejčetnější Petr, Pavel, Jiří a přibývá k nim Martin a Jan.

1980 - 1989

Kromě stálice Jany si lidé zamilovali dívčí jméno Lucie. Petr, Jan a Martin mezi sebou přivítali navíc také Tomáše.

1990 - 1999

Jana spadla po 50 letech z lopaty a nejoblíbenějšími dívčími jmény 90. let se tak stávají Lucie, Kateřina, Kristýna a Tereza. Co se chlapců týče, tak Jan, Tomáš a Martin stále vedou, nicméně na paty jim šlape Tomáš a ke konci tisíciletí také Lukáš.

2000 - 2009

Lidé už se nedrží tradičních jmen tak křečovitě, nůžky se rozevírají. Nejčastější dívčí jméno je Tereza, oblíbená je také Kateřina, Natálie nebo Eliška. Jan, Jakub, TomášMartin jsou stále nejoblíbenější, ale čas od času se do první pětky dostane také Adam, Ondřej nebo David.

2010 - 2020

Z dívek je v oblibě Tereza, Eliška, Anna, Adéla, Natálie, nově také Viktorie, z chlapců Jan, Jakub, Tomáš, Matyáš, Adam i Lukáš.

Tak co? Měli jste na svou dobu tuctové jméno, nebo jste vybočovali z davu?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz