Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Octomilky. Jak se těch drahých kámošek na život a na smrt zbavit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Jak poznáte, že se léto pomalu, ale jistě blíží ke konci? Pokud odpovídáte něco ve stylu nižší ranní teploty, sluníčko nemá už takovou sílu nebo je níž nad obzorem, jste chlap, že? Mimochodem samá voda. Hlavním ukazatelem jsou přeci octomilky.

Článek

Ty totiž vždycky ke konci léta zaplaví celou vaši kuchyň a obsadí cokoliv, co jen vzdáleně připomíná jídlo. Kdykoliv na kuchyňské lince s něčím pohnete, vítá vás roj věrných přítelkyň. Jak se jich pro všechno na světě zbavit?

Octomilka je nesmírně užitečná

Tedy ne zrovna ve vaší kuchyni, ale v laboratoři teda ohromně. Asi bychom to do ní neřekli, ale je geneticky velmi podobná člověku. Tři čtvrtiny genů, které způsobují onemocnění u lidí, se vyskytují i u octomilek. Probíhá na ní zkoumání Alzheimerovy choroby nebo třeba cukrovky, protože octomilky, které to přeženou s cukrem, vykazují stejné příznaky jako lidé s cukrovkou 2. typu.

Octomilka hraje významnou roli také při výzkumu léků, protože její nervová soustava reaguje na mnoho léčiv podobně jako savci. A její mozek? Výkonný. Zvládne řešit cirkadiánní rytmus, spánek, učení, paměť, namlouvání, agresi, péči o tělo nebo i navigaci při letu.

A největší sranda je, že samečci, kteří byli odmítnuti samičkami, tedy nedošlo k páření, vyhledávají alkohol 4× více než ti úspěšní.

Kdyby vás ovšem všechen tento přínos nepřesvědčil, pojďme na to hubení.

Množí se rychle… Až příliš rychle

Co nám může sice připadat fascinující, ale pro fungování v kuchyni a domácnosti značně nežádoucí, je rychlost, s jakou se milé octomilky množí. Dokážou denně naklást 30-50 vajíček. Přitom životní cyklus od vajíčka po dospělce trvá pouhých 7 dní. Jeden pár octomilek tak za týden vyprodukuje několik set nových jedinců. Ale nebojte, takhle plodně fungují jen při ideální teplotě 25 °C. Zimu nezvládají. A ještě perlička na konec - octomilka dokáže žít 2-9 týdnů.

První pomoc? Vysavač!

Krátkodobé, leč účinné řešení. Pokud se nacházíte uprostřed invaze octomilek, nastražte na linku rozjedenou broskev a jakmile se octomilky slétnou, nemilosrdně je vysajte.

Prevence

Kdo je připraven, není překvapen. Octomilky milují sladké a kyselé. Dokáže je přilákat přezrálé ovoce, nevynesený koš, zbytky pečiva, ale také víno a pivo, proto raději skleničky před mytím vyplachujte. Do přezrálého ovoce navíc nakladou vajíčka, takže taky bacha na to. V letních měsících je třeba mít oči otevřené a ovoce v lednici zavřené. A raději i to víno. Jo a koš umyjte. A nejlépe pročistěte také kuchyňský odpad. Zbavíte se tak všech organických zbytků, které mohou být lákadlem.

Profi past

Na trhu samozřejmě existují pasti přímo šité na míru octomilkám. Jde o lapače nebo pasti. Likvidují otravné octomilky ihned po vylíhnutí nebo po příletu zvenku. Jsou téměř bezúdržbové. No neberte to.

„Je to jen chemie“

Někteří z nás možná mají k různým hubícím sprejům nedůvěru, ale jak zpívá Xindl X, je to zkrátka jen chemie a ta je prostě účinná, takže pokud jste zoufalí, pořiďte sprej na octomilky.

Babské rady na scénu

Kdo chce být k octomilkám méně toxický a ke svým financím více spořivý, může past zhotovit doma. Přezrálé nebo hnijící ovoce umístěte do misky, kterou následně překryjete potravinářskou folií. Do ní vidličkou propíchněte několik malých dírek. Misku nechejte na kuchyňské lince. Mušky se sice dostanou dovnitř, ven už ne.

Zdroje:

  • https://www.pasti.cz/blog/5-zpusobu-jak-se-rychle-a-snadno-zbavit-musek-octomilek/
  • https://www.pasti.cz/aktuality/jak-se-zbavit-octomilek-v-5-snadnych-krocich
  • https://www.pasti.cz/blog/octomilka-obecna-neuveritelna-fakta/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz