Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč jsou americké školní autobusy žluté a londýnské doubledeckery červené?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Dva ikonické autobusy, které nikdy nezměnily svou barvu. Jak ke svému odstínu přišly?

Článek

Magická žlutá. Něco málo z dějin amerického školního autobusu

Po USA jezdí 480 000 žlutých autobusů, do kterých denně nastoupí 26 000 000 dětí. A zodpovědný je za to Frank Cyr, člověk, jehož profesní život byl spjat se vzděláváním. Právě on přišel s nápadem centrálně svážet děti do škol. Na konci 30. let totiž ze studií zjistil, jakými všemi možnými i skoro nemožnými způsoby se děti dopravují do školy, a to ho přivedlo k myšlence na školní autobusy, které budou sériově vyráběné, ušetří peníze a dovezou děti do školy bezpečně. Roku 1939 proběhla konference na Kolumbijské univerzitě. Frank Cyr prezentoval 50 různých odstínů barev a vybraní účastníci konference měli hlasovat, který se hodí právě na školní autobus. Jednoznačně vyhrála oranžovo žlutá barva.

Až v roce 2019 přišel Ivan Schwab z Americké akademie Oftalmologie s vědeckým vysvětlením proč. Žlutooranžová barva školního autobusu totiž stimuluje dvě fotoreceptorové buňky v našich očích, zatímco většina ostatních barev pouze jednu (velice zjednodušeně řečeno). Proto je pro nás takřka nemožné tuto barvu přehlédnout, a to i v šeru nebo v případě, že ji zahlédneme pouze periferně.

Barva se za těch přibližně 80 let osvědčila. Černý nápis na žluté je perfektně čitelný i za snížené viditelnosti. Nehody školních autobusů jsou velmi vzácné, takže jde o skutečně bezpečný druh přepravy. Cyr měl nakonec pravdu i co se ekonomiky týče. Vzhledem k tomu, že jeden autobus nahradí 36 aut, ušetří se dost peněz, paliva i najetých kilometrů.

A co londýnský doubledecker?

Tak jestli teď čekáte nějakou ohromně zajímavou historku, tak vás zklamu. Britské dvoupatrové autobusy jsou červené prostě jen proto, že první firma, která jezdila s autobusy je natřela na červeno. Následující společnost (LGOC) převzala společně s autobusy i jejich barvu a logo. A jelikož byla úspěšná a měla autobusů čím dál víc (a skupovala konkurenty), nakonec byly autobusy červené prakticky všechny. A pokud je nepřetřeli, jsou červené dodnes. Dobrou noc.

Foto: pixabay

Zdroje:

https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/ztj4qyc

https://www.smithsonianmag.com/history/history-how-school-buses-became-yellow-180973041/

https://www.ltmuseum.co.uk/collections/stories/transport/motor-bus-revolution-1900-1914

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Doubledecker

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz