Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Škvor. Vleze vám v noci do ucha a naklade tam vajíčka?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Proč se škvorovi říká také štipka, jsem poprvé na vlastní kůži pocítila včera. Něco mě štíplo do krku a já s hrdinským pokřikem škvora setřepala na zem a v návalu emocí zbavila života. Jsou škvoři pro člověka nebezpeční? A lezou do uší?

Článek

Škvoři v uchu. Ano, nebo ne?

Nejrozšířenější pověra o škvorech je, že vám v noci vlezou do ucha, nakladou do něj vajíčka a proštípnou bubínek. Někteří pohádkáři zašli kdysi ještě dál a vymysleli, že se škvor propracuje až k vašemu mozku a bude z něj ujídat. Pravda to naštěstí není. Jistě, mohlo by se stát, že škvor vleze někomu do ucha, ale tyto případy jsou velice, velice vzácné a nikdy u nich nedošlo k poškození bubínku. Zaseknutého škvora zkrátka vytáhl lékař ven.

Nicméně pověra je rozšířená celosvětově, protože minimálně v angličtině, francouzštině a němčině má škvor slovo „ucho“ nějakým způsobem i v názvu.

K čemu je škvor dobrý?

Má klíčovou roli v ekosystému (jako všichni.) Likviduje odumřelé části rostlin. A hlavně? Požírá mšice. Zvládne jich zlikvidovat až 100 během jedné jediné noci.

Jak nám škvor škodí?

Když nejsou k mání mšice, pustí se do rostlin, ovoce a zeleniny, takže nám zvládne poničit úrodu na zahradě, případně i něco doma.

Jak se škvorů zbavit?

Doma škvory nechceme, to je pochopitelné. Proto utěsníme veškeré otvory, kterými by se mohli dostat dovnitř. Spáry, lišty a tak dále. Pokud doma škvora najdeme, můžeme ho opatrně chytit a vynést ven. Pokud preferujeme radikální řešení, postříkáme ho insekticidem.

Venku na zahradě řešíme škvory pouze v případě, že nám ničí úrodu. Na trhu existují lepové pasti na stromy. Škvory můžeme také nachytat z míst, kde nám škodí, a následně je přemístit někam, kde mohou být užiteční. Jak? Vezmeme květináč, jehož spodní otvor zatmelíme. Květináč vzhůru nohama nasadíme na hůl zapíchnutou do země a vycpeme ho mechem nebo hoblinami. Ráno si vyzvedneme celou škvoří famílii a všechny je přestěhujeme do jiného koutu zahrady.

Foto: pixabay

Co jste o škvorovi nevěděli?

  • Má křídla. Létá sice velice výjimečně, navíc na krátké vzdálenosti, ale létá.
  • Kleště škvorovi slouží k lovu kořisti, obraně, ale také k páření. Samci mají kleště větší než samičky.
  • Samička naklade na jaře 20-80 vajíček.
  • Samička se o vajíčka i larvy vzorně stará. Škoda jen, že je dost často za svou péči odměněna tzv. „matrifágií“, čili je sežrána svými potomky.
  • Škvor žije přibližně necelý rok.

Takže tak. Škvor je nebezpečný, ale spíš pro meruňky než pro náš mozek. Škoda jen, že jeho kleště a fámy o lezení do uší odrazují tolik lidí (žen) od stanování.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz