Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bakterie se ve vysokých teplotách množí po 20 minutách. Na co si dát pozor?

Foto: Pexels

Extrémní teploty, které nás v nadcházejících dnech čekají, mohou znehodnotit jídlo rychleji, než bychom čekali.

Článek

V nejbližších dnech nás čeká příchod tzv. tepelné kupole, což v podstatě znamená, že nad kontinentem se hromadí horký vzduch z důvodu tlakové výše. Tedy v překladu - čekají nás teploty, na které v našich zeměpisných šířkách nejsme tak úplně zvyklí.

Kromě toho, že nám bude opravdu horko a ideální trávení času by mělo být v tuto chvíli v klidu a samozřejmě nejlépe u vody, mohou kromě našeho organismu trpět i potraviny. Hezké počasí láká ke grilovačkám, k setkáním a obědům venku, prostě k příjemnému času. Já osobně si například pravidelné svačiny a obědy na zahradě užívám s radostí. Musíme si ale všichni uvědomit, že s takto vysokými teplotami už jídlo venku dlouho čerstvé nevydrží.

A na to někdy pozapomenu i já.

Bakterie v jídle? Po dvaceti minutách může být zle

Protože se ale snažím jíst a žít co nejvíce zdravě, hodně mě překvapilo, jak rychle mohou potraviny v určité teplotě degradovat. Jistě, ve chladu je jim dobře a v příliš vysokých teplotách zase většina nepřežije. I tak mě ale překvapilo, jak moc rychle může jídlo v teplých podmínkách trpět.

Přivedla mě na to reportáž České televize, a konkrétně slova mikrobioložky z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze, Kateřiny Demnerové. Dle ní totiž různé mikroorganismy nejvíce těží z teplot mezi třiceti a třiceti sedmi stupni, tedy množí se nejrychleji. To, že se potom potraviny pro nás mohou stát nebezpečné a že přesně takové teploty nás v nadcházejících dnech čekají, myslím nemusím opakovat.

Nejrychleji se mikroorganismy množí mezi třiceti a třiceti sedmi stupni Celsia.

Největší zkázu samozřejmě mohou napáchat na mase, proto pokud plánujete grilování, což je pro letní dny norma, dvakrát si rozmyslete, kolik masa (a zda vůbec nějaké) je třeba nakoupit, a jak rychle jste schopni jej potom zkonzumovat. Demnerová upozorňuje, že takový tatarák nebo mořské plody nyní skutečně nejsou něco, co bychom měli v takto vysokých teplotách vyhledávat.

Největší pozor dejme uprostřed týdne

Dle informací z Českého hydrometeorologického ústavu nás nejvyšší teploty na území České republiky budou čekat ve středu. V tu chvíli se totiž budou moci pohybovat mezi extrémními 33 až 37 °C. A to je, jak už víme, zcela ideální teplota pro množení bakterií. Proto pokud plánujete venkovní posezení, grilování nebo prostě jenom oběd na zahradě, pamatujte na to, že zejména maso je v takovou chvíli extrémně náchylné k degradaci. Možná bude proto lepší dát si lehký salát, nebo polévku, a masu různého druhu se vyhnout obloukem. Důvěru v těchto dnech možná není ideální vkládat ani do venkovních kiosků a dalších provozoven tohoto typu, které budou mít stejně tak v těchto teplotách ztížené podmínky pro udržení všech potravin tak, jak je třeba.

Držme si palce, ať následující dny přežijeme ve zdraví a pohodě a pamatujme na to, že doba trvanlivosti je při tak extrémních teplotách skutečně pouze orientační.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz