Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina, Rusko a Musk. Znásilňovaná zem nemůže přestat volat o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Americká sněmovna schválila pomoc Ukrajině ve výši 60,8 miliardy dolarů. Jedná se o historický moment, o kterém se jednou budou učit naše děti. Přesto jsou někteří schopni mluvit o tom, že „pomoc napadenému podporuje zabíjení“.

Článek

Pomoc Ukrajině bude dle všeho obrovská. Američtí kongresmani, někteří s ukrajinskými vlajkami v ruce, po dlouhém váhání a plamenných debatách nakonec budou nadále investovat do bezpečí a míru. Hlavně ale nebudou stát mimo ve chvíli, kdy jsou v sázce základní principy humanity.

O to víc se člověk u té strany společnosti, která pomoc kritizuje, neubrání pocitu, že bojuje za cizí zájmy. Zvolání v diskuzích se genericky opakují, působí koordinovaně, a navíc se snaží vzbudit dojem, že někde v dáli je jiná, nepoznaná pravda, kterou všichni ostatní prohlédnou až tehdy, kdy bude pozdě. A jaký je jeden z hlavních „argumentů“ poslední doby? „Dodávání zbraní podporuje zabíjení“.

Ukrajina nemá ponětí, jak se dostat z války

Podobné výkřiky používá osoba Elona Muska, která s dezinformacemi tancuje na tenkém, leckde popraskaném, ledě. Silné reakce vybudila jeho nedávná tweetová odpověď, kde reagoval na schválenou pomoc Ukrajině:

Největší obavy mám z toho, že neexistuje žádná úniková strategie, jen věčná válka, kde děti umírají v zákopech před dělostřelectvem nebo nabíjením kulometů a odstřelovačů přes minová pole.
Elon Musk

Člověk nabývá dojmu, že Musk žije buď v jeskyni, nebo v Rusku. Je politováníhodné, že mu nevadí se takto opakovaně diskreditovat u slušné části světa a taky to, že své poklonkování Rusku nedokáže při jeho inteligenci více zakamuflovat. Jistě, dělá to s nějakým záměrem. Proč ale nezapojí trochu větší porci sofistikovanosti a inteligence? Proč to působí, jako když argumentuje žák základní školy? Možná chce přivolat lidi této úrovně, o tom už ale můžeme zatím pouze spekulovat.

Má znásilněná přestat volat o pomoc?

Nutno se zamyslet směrem jednoduchým. Pokud někdo na ulici přepadne člověka, budeme volat na napadeného: „Přestaň žebrat o pomoc, eskaluješ napětí?“ Pokud chce někdo někoho znásilnit a napadená (v naprosté většině případů žena) bude volat: „Prosím, pomozte mi!“ tak odpovíme: „Ta žena nemá vůbec žádnou únikovou strategii?“ Není to zvláštní? Napadený přece potřebuje pomoc a není to ani žebrání, ani absence nějaké tajemné „únikové strategie“ a ani ničeho jiného. Maximálně tak absence bezpečí.

Otázka k rozmyslu: Máme si všichni tvořit nějaké únikové strategie předem a pro jistotu?

Mimochodem, ženy si takové strategie tvoří a bohužel to trestné činy znásilnění nesnižuje.

Jedna rychlá „úniková strategie“ existuje

Ale zpět k Ukrajině a Muskovi. Zem zmítaná válkou, kterou proti ní vede zločinecký ruský stát, nemůže přestat volat o pomoc. Ukrajina nemůže přestat bojovat tehdy, kdy je jasné, že by ji agresor spolknul a svoje zločinecké tažení podpořil novou chutí. Není jiná „úniková strategie“ než ta, kdy se agresor stáhne za hranice státu, který okupuje. Válka může skončit okamžitě.

Jasně se vyjádřil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, který na obhroublého komentář Muska zareagoval . „Realistická, objektivní ‚úniková strategie‘ je nehorázně jednoduchá. Agresor bezpodmínečně opustí cizí suverénní území a horká fáze války okamžitě skončí,“ prohlásil.

Pokud Ukrajina padne? Mnohamilionová migrace

A není k tomu třeba nic dodávat. Platí totiž jediné; pokud přestaneme dodávat Ukrajině zbraně, padne. A pokud Ukrajina padne, rozpohybují se další miliony ukrajinských uprchlíků.

Ale hlavně: Putin by šel dál.

A proto mějme na paměti: Společnosti vždy fungují v kontextu. Někoho možná netěší miliardy, které na pomoc uprchlíkům šly, pokud by však Ukrajina padla, řešili bychom ekonomicky úplně jiná čísla.

Některé dějinné momenty nasvítí lidskost a ukotvenost v demokratických hodnotách nekompromisněji než jiné. Pokud někdo, tak jako Elon Musk, kritizuje stát, který se, zchvácen zločinnou válkou zločinného režimu, brání, není v žádném slova smyslu hoden následování.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz