Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Ženy jsou dobré řidičky. Nesouhlasíte? Statistika mluví jasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Oči upřené na vozovku, sedadlo nacpané u volantu a rtěnka v ruce. Vybaví se i vám tahle stereotypní představa, když se řekne žena-řidička? Téměř každý druhý za volantem je žena, stále se však potkáváme se stereotypy ohledně jejich řidičského umění.

Článek

„Tam už jsi dávno mohla být.“

„Tak ho předjeď, ne?“

„Nemusíš blikat celou dobu.“

Jsou vám takové rady povědomé? V roce 2023 si trestné body připsalo celkem 480 842 řidičů a řidiček. Muži tvořili 80,31 %, ženy pouhých 19,69 %. Také o řidičské oprávnění přichází ženy málokdy. Drtivá většina, celých 91 % z dvanáctibodových řidičů (dochází k vybodování a ztrátě řidičáku na jeden rok) v roce 2023 byli muži. (1)

Co se týká všech řidičů, nejčetnější příčinou nehod v roce 2023 bylo nevěnování se plně řízení vozidla (23,6 % nehod), dále nesprávné otáčení nebo couvání (11,8 %) a vyhýbání se bez dostatečného bočního odstupu (7,8 %). (2)

Jiný styl a sebevědomí

Muži jsou jistější a více riskují. Nejnebezpečněji jezdí mladí muži ve věkové kategorii 18-24 let, v rámci EU se podílejí na všech příčinách smrti z celé čtvrtiny. (3)

Foto: Jiná Princezna

Podíl vážných úrazů mužů a žen na celkovém počtu vážných úrazů v EU27 (2011–2020). Zdroj: CARE

Ženy jsou spíše nervóznější a opatrnější

Dle průzkumu společnosti HoppyGo si ženy málo věří, své řidičské schopnosti zhruba polovina dotázaných žen zhodnotila jako průměrné. Ženy zpravidla způsobují nehody na křižovatkách kvůli špatnému vyhodnocení situace, zatímco muži častěji bourají v zatáčkách, za snížené viditelnosti a při předjíždění.

Ženy jako účastnice silničního provozu častěji než muži nereagují správně na hrozící nebezpečí, jednají příliš pomalu či naopak zbrkle. Jsou to ale muži, kteří ve srovnání se ženami jezdí rychleji, agresivněji a havarují z důvodu nepřiměřené rychlosti, jízdy v nesprávném směru nebo kvůli pozdní reakci,“ říká dopravní expert Roman Budský Platformy VIZE 0, která připravuje projekty zaměřené na zvýšení úrovně bezpečnosti silničního provozu. (4)

Jestli ženy jezdí lépe nebo hůře, je na zvážení každého. Řídí jinak, určitě však jezdí bezpečněji.

Anketa

Kdy se v autě cítíte bezpečněji?
Když řídí muž
6,3 %
Když řídí žena
6,3 %
Je to čistě individuální, jde o konkrétního řidiče
87,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz