Hlavní obsah
Umění a zábava

Furiosa: Sága šíleného dabingu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindra Strelec

Furiosa: Sága Šíleného Maxe mne po roce znovu zavedla do kina. V jistém ohledu to skutečně šílené bylo.

Článek

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Režie: George Miller, 2024
Hrají: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth …

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

V roce 2015 se George Miller vrátil do dystopického světa se vší parádou. Mad Max: Zběsilá cesta byl naprosto skvělý film, ve kterém fungovalo absolutně všechno. Po prvotním oťuknutí nabral opravdu zběsilé tempo a divák neměl čas zamýšlet se nad nějakými detaily. Minimalistické dialogy, nekompromisní akce a bezvadný vizuál. Ústřední dvojice Maxe a Furiosy znovu bez chyby, stejně jako jejich úhlavní nepřátelé. Ale zatímco osud Maxe je každému fanouškovi série známý, Furiosa se zjevila jako blesk z čistého nebe. A tady George Miller vycítil šanci, jak se do svého povedeného světa vrátit. Rozhodl se vyplnit mezeru v jejím předchozím životě a odvyprávět právě její příběh.

Furiosa: Sága šíleného Maxe je tak prequel, což sebou nese jistou míru rizika. Každému je totiž jasné, že tenhle biják musí Furiosa přežít, stejně jako Max, pokud by se někde objevil. Odpadá tak případná starost o její život a tím pádem film hned na startovní čáře ztrácí jeden z možných atributů a tím je napětí. A stejně jako je to u každého druhého dílu, i když dějově předchází tomu prvnímu, je další nevýhodou již známé prostředí, a tak odpadá jakýsi pocit novosti. Ale s tím jsem do kina šel a nejvíc tak byl zvědavý, čím autor tyhle nevýhody vykompenzuje.

Furiosu divák poznává jako malé děvče a zároveň s ní i oázu uprostřed zpustošeného světa, kterou marně hledala ve Zběsilé cestě. Idylka trvá jen chvilku, než je Furiosa unesena, osvobozena, aby se nakonec před ukřižovanou mrtvolou své matky stala majetkem Dementa, který vládne poměrně solidně velké bandě pouštních motorkářů. Na jedné ze svých cest se pak Dementus a jeho tlupa potká s jedním z prostoduchých běloušů Immortana Joea, který je přivede až k Citadele. A zde začíná ta pravá akční podívaná. I když neuvidíte nic, co už by nebylo v viděno v předchozím filmu. Včetně dobývání jedoucího tahače, které mohlo být klidně kratší.

Pokud vizuál filmu už nemá čím překvapit, musí Miller přitlačit na pilu v kvantitě. Aktuální tahač pro převoz čehokoli je tak větší, než měl možnost řídit Tom Hardy. Dementus ovládá několik stovek motorkářů a pohled z výšky je na ně opravdu impozantní. Gas Town a Bullet Farm už pak nejsou jen vzdálená místa na obzoru, ale do obou se díky příběhu podíváme. Jenže tam, kde Zběsilá cesta nedala divákovi ani prostor, ani čas se nad něčím se zamýšlet. Tady je to jinak. Ten tahač je ještě v pohodě. Jenže, odkud se v poušti vzal Dementus a jeho muži? Čím se taková banda živila a kde brala benzin do takového množství motorek? Bullet Farm pak působí hodně nevěrohodně. A stejně jako v případě Gas Townu prostě obrali tvůrci filmu diváka o vlastní fantazii.

K hereckým výkonům není co vytknout. Anya Taylor-Joy jako Furiosa i Chris Hemsworth coby Dementus se drží v nastavených mantinelech. Ostatní jim pak zdatně asistují. Miller přivedl do děje řádku potrhlých a svébytných postav, které ho oživují. Díky Dementovi pak přibylo výstředních dialogů i akce. Jako vizuální postapo funguje film také dobře, jenže je to prostě druhý vstup do stejné řeky. A prvotní ani druhotné a ani jakékoli další nadšení ze Zběsilé cesty prostě nedokáže překonat. Pokud by Furiosa vznikla jako první, bylo by to nejspíš přesně naopak.

Teď něco málo ohledně slůvka, které se vloudilo do nadpisu článku. Jako patriot jsem si samozřejmě počkal na uvedení filmu v místním letním kině. A tak místo zhruba čtyřicetikilometrové cesty tam a zpět do nejbližšího multikina, kde by nejspíš dojem z filmu kazilo ještě několik „diváků“ hrabajících se v kyblících s popcornem, jsem pěšky vyrazil těch pár stovek metrů vstříc tvrdé lavičce, komárům a hvězdné obloze nad hlavou. Nemaje tak na výběr sledoval jsem film s českým dabingem. A nestačil se divit.

Pamatujete si na Bartertown, kterému ve filmu s podtitulem Dóm hromů pevnou rukou vládla Tetička v podání skvělé Tiny Turner? Tak pokud by to vzal do ruky překladatel posledního MM filmu, nejspíš by Tetička ovládala město, které by se jmenovalo Obchodníkov, protože když ve Furiose poprvé zaznělo Ropanov, tak jsem nevěděl, která bije. Stejně jako Brokovice, i když tady si nejsem jistý, jestli to nemá být Brokovnice. Pokud tápete, vysvětlím. To první je počeštělý Gas Town a to druhé Bullet Farm. V obou případech je to naprosto směšné a uši rvoucí. Další dabingová pecka je jakýsi slang motorkářů a když se Furiosa pokouší mluvit zastřeným, rádoby drsným hlasem, je to spíš k pláči. Stejně tragicky dopadl počeštělý Chris Hemsworth. Takže bych poprosil místní vedení kulturního střediska, pod které provoz letního kina spadá, aby volilo originální zvuk s titulky. Předem děkuji.

Závěrečné zhodnocení: Od filmu jsem dostal vše, co jsem očekával, nic více ale ani nic méně. Po vizuální stránce je rozhodně na co koukat, ale zároveň nenabízí nic nového. Akce je tak akorát, není nijak přepálená, ale platí to samé, co k vizuální stránce filmu. Vše v hodně podobném hávu nabídla už Zběsilá cesta. V podstatě nejdůležitější otázky, jak Furiosa přišla o ruku a jak se ocitla v Citadele, byly zodpovězeny a divák tak má ucelené obrázek. V případě možného dalšího pokračování bych se určitě ohlížel dál do budoucnosti a nehledal cestu dalším prequelem.

Hodnocení: 60 %

Další recenze najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Zdroj loga: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Furiosa_A_Mad_Max_Saga_logo.png

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
George Miller

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz