Článek
S koncem březnem opět přišla doba, kdy se louky rozzářily žlutými květy pampelišek smetánek. Byla by škoda nechat tato jarní sluníčka odkvést a neudělat si z nich báječný domácí med. Čas na to máme ještě do konce dubna.
Pro výrobu pampeliškového medu budete potřebovat asi 250 květů pampelišek, zhruba kilo krystalového cukru a dva citrony. Opláchněte květy pampelišek pod proudem studené vody, a pak je nechte společně s nakrájenými plátky citronu (případně i s plátky pomeranče) louhovat přes noc zhruba v jednom a půl litru vody.
Ráno vodu z pampelišek sceďte do připraveného hrnce a přidejte cukr. Za mírného ohně nechejte rozpustit cukr a vařte ho tak dlouho až med získá tu správnou hustotu. Obvyklá doba vaření je asi jednu hodina. No a jak poznáte, že je med už hotov? Ponořte do něj špičku nože nebo malou lžičku a vyzkoušejte, zda med z jejich povrchu jen zvolna odkapává (tzv. "se táhne"), určitě z nich med nesmí téct rychle. Poté med přelijte do připravených očištěných sklenic a nechte ho vychladnout. Při nalévání medu do sklenic buďte opatrní, horká tekutina docela hodně pálí.
Na internetu lze najít soustu různých receptů na výrobu pampeliškového medu, ale mně osobně se osvědčil právě recept od mé babičky pro svou jednoduchost a malou pracnost. Věřte tomu, že vámi vyrobený med dlouho ve spíži nebo v ledničce nepobyde. Ne že by se zkazil, ale je tak chutný, že se rychle sní. Pampeliškový med je vhodný do čaje nebo na chleba s máslem. Já si ho dávám i do kávy. Tak dobrou chuť.
Dobrý tip na závěr: víte, že z pampelišek lze dělat také čaj, který posiluje imunitu, umí nastartovat hubnutí, a také pomáhá od akné?
Anketa
Zdroj: