Hlavní obsah
Cestování

Tip na výlet: Slavkovský zámek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

„Řeknete-li, bojoval jsem u Slavkova, pak vám každý odpoví - To je hrdina.“ Napoleonovo provolání na zámku ve Slavkově k jeho Velké armádě po vítězné bitvě v roce 1805

Jméno města Slavkov (Austerlitz) u Vyškova se ke konci roku 1805 rozletělo po celém světě. Stalo se symbolem upevnění nadvlády Francie nad Evropou i výrazem porážky protinapoleonské koalice

Článek

Slavkovský zámek, postavený dle návrhu italského architekta Domenica Martinelliho, patřil šlechtickému rod Kouniců. Kounicové se výraznou měrou podíleli po mnoho let na utváření zahraniční politiky Habsburské monarchie. Před bitvou tří císařů u Slavkova 1805 pobýval na zámku ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

pohled na slavkovský zámek ze zámeckého parku, z tohoto balkonu pronesl Napoleon své provolání

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

jeden ze čtyř velkých bazénů před zámkem, v době Napoleonova pobytu zde ještě nebyly

Po bitvě tří císařů si jej za své dočasné sídlo zvolil i francouzský císař Napoleon. V sále, který je dnes nazýván „historickým“, bylo po největší bitvě na Moravě podepsáno příměří mezi Francií a Rakouskem a z balkonu zámku tehdy přednesl Napoleon provolání ke svým jednotkám.

Nejznámějším je jeho závěr: „Řeknete-li, bojoval jsem u Slavkova, pak vám každý odpoví - To je hrdina.“

Mírová smlouva s krutými podmínkami pro poraženou stranu (Rakousko a Rusko) byla uzavřena 26. prosince 1805 v Bratislavě.

Součástí zámeckého areálu je zahrada o výměře 16 hektarů, která je osazena 4 velkými bazény s vodotrysky, a postavami z antických bájí; celkem jde o téměř padesát plastik, pocházejících z první poloviny 18. století. Jejich autorem je Ital Giovanno Giuliania a Rakušan Ignác Lengelacher. Zámecká zahrada, jejíž podoba je z druhé poloviny minulého století, je častým místem jarmarků, ale i simulovaných napoleonských válek. Zámek na MAPY.CZ

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

chvíle před simulovanou bitvou v zámeckém parku

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

simulovaná bitva v zámeckém parku právě začala

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

po chvíli je zámecký park zahalen do dýmu ze střelného prachu

Slavkovský zámek je národní kulturní památkou.

Anketa

Navštívili jste někdy zámek ve Slavkově?
ano
100 %
ne
0 %
je to dobrý tip na výlet
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz