Hlavní obsah
Finance

Advokát pořád může krást miliony z realitních úschov. Jak je to možné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Ginter

Často šlo o běžné panelákové byty. Mnoho lidí ale přišlo i o velmi drahé rodinné domy. Foto Jindřich Ginter

Jak je možné, že advokát může ukrást lidem miliony korun z úschovního účtu při prodeji jejich nemovitosti, opravdu nechápu. Jak může s penězi jiných hrát tzv. finanční letadlo?

Článek

Vždyť by stačilo tak málo: změnit zákon tak, aby banka, u které má advokát veden úschovní účet, směla poslat peníze jen na účty uvedené v kupní smlouvě k nemovitosti. A aby to byla banka, která o tom odešle kupujícímu a prodávajícímu notifikační smsku.

Loni praskl případ bývalé pražské advokátky Sukové, kterou spolu s její dcerou vyšetřuje policie pro zpronevěru 150 milionu korun více než čtyř desítek lidí.

Znovu na to o víkendu poukázala televize a obnažila na případu konkrétní paní, jaké to je přijít o byt i tři miliony z něho. Dokonce se našla advokátka, jež poškozené zastupuje, a jde tak vlastně proti „svému právnickému cechu.“

Garanční fond? Bláhové

Advokátní komora se k tomu staví vlažně. Prý konečně bude pracovat na změně zákona, ale na nějaký garanční fond, z něhož by poškození dostali alespoň nějakou satisfakci, zapomeňte.

Advokát je podnikatel a nebude se skládat na zlodějnu některého ze svých kolegů, opakuje svůj známý argument.

Jenže, k čemu je teď platná přebíjená v argumentech, a že si Advokátní komora alespoň do kamer sype popel na hlavu. Nic z toho se už opravdu dávno nemuselo stávat.

Případ, který měl vše změnit, aby se to již neopakovalo, co v kauze Suková, byla série zpronevěr bývalým advokátem Milošem Vlasákem před více než deseti lety.

Ten v letech 2010 až 2012 sebral z advokátních úschov přes 65 milionů korun z prodejů nemovitostí klientů realitní kanceláře Century 21, jejíž tehdejší jednatel Vlasáka klientům vřele doporučoval.

Vlasákovi zůstalo na účtech pár stokorun. Podle tehdejšího prvního psychologického posudku vypracovaného pro soud byl uživatelem pervitinu. Tehdejší jednatel hlavní kanceláře RK Century 21 z celé věci vybruslil.

Zničené životy

Mimochodem ještě v roce 2016 pokračovaly civilní soudy poškozených, jimž dal soud za pravdu v tom, že částečnou odpovědnost má přímo realitka. Podle verdiktu soudu měla okradeným lidem vrátit zhruba třetinu jejich nároku.

Vlasák dostal sedm let a v půlce ho pustili, už dávno běhá někde venku a jen těžko napraví lidem zničené životy.

Peníze nemají, právní systém selhal, ale daň zaplatit musí

Pikantní na tom všem je, že tehdy i nyní musí prodávající, které okradl advokát, zaplatit daň z prodeje nemovitosti, i když peníze nemají.

Před více než deseti lety slibovala Advokátní komora účinná opatření. Advokáti se na mně zlobili, když jsem tehdy psal, že by si měli zřídit garanční fond.

Následovaly ovšem další případy zpronevěr. Jen v těch zveřejněných jde o více než 300 milionů za deset let, a o desítky lidí, kteří přišli o peníze i nemovitosti.

Advokátní komora v roce 2013 odmítla jakýkoliv podíl odpovědnosti na konáních svých členů, pokud odcizí peníze z úschov. Tehdy ale změnila systém advokátních úspor, když na každou transakci musí od té doby být zřizován samostatný účet.

Další případy za stovky milionů

Jenže, jak praxe ukazuje, toto opatření lidi před právníky-zloději neuchránilo. Pořád si mohou s penězi svých klientů hrát. Většina advokátů to samozřejmě neudělá, ale i mezi samými beránky se najdou černé ovce, které opravdu nejsou na vaší straně.

- V roce 2015 poslal soud na 7,5 roku za mříže bývalého advokáta Mariána Šťastného z Olomouce za zpronevěru 84 milionů korun z úchov klientů.

- Za zpronevěru 99 miliónů korun v letech 2007 až 2013 byla před šesti lety odsouzena bývalá advokátka Marcela Tobolová. Dostala 7,5 roku.

- Za zpronevěru bezmála dvou milionů korun potrestal v roce 2020 soud bývalého advokáta Vojtěcha Draguna z Rokycanska pětiletou podmínkou. Šlo o dva případy z roku 2015 a 2018, kdy si klienti advokáta vybrali jako prostředníka při prodeji nemovitosti, ten si jejich peníze nechal a zaplatil z nich své dluhy.

Ani tyto případy, které jsou jak přes kopírák, nepohnuly s advokátní komorou, aby systém úschov ještě lépe zajistila.

Notáři začínají teď využívat systém notifikačních zpráv u každé transakce. Realitky, jak jsem si ověřil několika telefonáty, proto doporučují u transakcí, kde jde o vyšší částky, notáře, i když jsou jejich služby dražší.

Kdy ale už konečně Advokátní komora změní svůj systém, aby někteří jejich kolegové nekradli milióny lidí, kteří prodali nemovitost? A teď nemají nic.

Zdroje: Vlastní dotazování, TV Nova, Právo, Novinky.cz, iDnes.cz

https://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=11615

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-advokat-ktery-okradl-lidi-o-miliony-a-sef-realitky-byli-velci-kamaradi-316158

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-advokat-pripravil-lidi-o-domy-ted-z-toho-maji-jeste-platit-dan-256704

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/539168-advokatka-nas-obrala-o-miliony-rikaji-klienti-ted-se-snazi-zmenit-pravidla

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vrchni-soud-potvrdil-exadvokatovi-75-roku-za-zproneveru-84-milionu-322455

https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/soud-zlin-advokatka-marcela-tobolova-zpronevera-podvod-trest.A180719_114027_zlin-zpravy_ras

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-advokat-platil-vlastni-exekuce-z-penez-klientu-za-zproneveru-19-milionu-ma-podminku-40338547

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz