Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Obrazem: Krása staré truhly ze sběrného dvora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Ginter

Otlučená, ošklivá, uvnitř se starou potrhanou tapetou pročůranou od křečků. Foto Jindřich Ginter

Před časem jsem na sběrném dvoře našel starou truhlu. Vyhodila ji tam prý paní, která v ní chovala křečky, ale dělala pořádek, truhla jí už nevoněla, tak šup s ní do kontejneru. Pracovník sběrného dvora ji ale dal stranou.

Článek

Dal jsem mu na pivo a truhlu si odvezl s představou, že jí repasuji. Nejsem truhlář ani kutil či znalec starožitností. Vůbec ani netuším, jak bude stará. Ale podle kování a vůbec celkového zpracování už určitě něco pamatuje. Jenže, znáte to: na začátku dobrá myšlenka, ale pak pořád nebyl čas. Strašila v zahradním domku.

Nakonec ale na ni došlo. Pustil jsem se do ní se svým dospívajícím synem.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Co jsme použili: plynovou opalovačku, akušroubovák, drátěné nástavce, rukavice, ochranné plexi na oči, roušku, bezbarvý lak, vosk na dřevo, starý kožený opasek, černé vruty do dřeva, papírová páska.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Nejprve jsme celou truhlu pořádně opálili. Pravda, občas i zahořela. Ale dělali jsme to u hadice s vodou na zahradě tak, aby nic nechytilo.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Stará tapeta, na níž byly ještě zbytky slámy, do které čůrali křečci, nešla jen tak dolů a překvapivě dlouho odolávala i ohni. Vím, že truhláři takové staré nábytky louhují. Ale na to nemám čas, vybavení a z takových chemikálií mám velký respekt, ještě z časů, kdy jsem se učil na knihtiskaře.

Oheň je oheň: levný, rychlý a pod kontrolou.

Následně jsme truhlu důkladně zevnitř a zvenčí vybrousili. Až vystoupila léta.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Vystoupila krása dřeva, orámovaná opálením.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Co se práce týče, bylo to peklo. Byli jsme černí až za ušima, plný nos prachu. Domů jsme mohli až po venkovním důkladném omytí solvinou.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Pak jsme zevnitř papírovou páskou zalepili úchyty kování, aby nezatrhávaly povlečení, které později manželka do truhly začala dávat.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Vnitřek jsme nalakovali třemi vrstvami bezbarvého laku. Vnitřek tak nešpiní od opálení a zatáhl se i pach kouře.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Zvenčí jsme ale chtěli co nejvíce zachovat „výraz“ dřeva. Použili jsme proto vosk na dřevo. Postupně ho vtírali hadříkem do struktury dřeva. Krásně voní.

Nakonec jsme ze starého pásku uřízli kožený pruch a použili ho jako doraz, aby se víko truhly po utevření nevyvrátilo z pantů.

Byla to parádní práce na víkend a udělala radost celé rodině. Baví vás také kutilsky repasovat staré věci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Starožitnosti

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz