Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Obrazem: Když auta ještě voněla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Ginter

Škoda MB 1000 De Luxe na závodě Uragán Race 2024. Foto Jindřich Ginter

Začánal s ní jako kluk, ale Octavii z padesátých let už dávno zase přenechal pro radost rodičům anebo plechová láska úspěšného podnikatele Škoda 105 předaná kamarádům ze servisu, o nichž ví, že ji budou hýčkat. Každé staré auto má příběh.

Článek

To je jen ukázka z těch aut, která se první červencový pátek sjela na závodě Uragán Race ve středočeských Měňanech.

Foto: Jindřich Ginter

Škoda 1000 MB De Luxe. Foto Jindřich Ginter

Se synem jsme jeli jako tzv. před-posádka s označením 00. „Jó, to jsou ty dvě nuly,“ pokřikoval na nás z legrace někdo před startem. Měli jsme totiž moc mladé auto, felicii z roku 1998, přičemž tato akce byla pro káry vyrobené do roku 1990.  Takže jsme nebyli klasifikováni.

Foto: Jindřich Ginter

Škoda Octavia. Původně byla zelená. Manželé ji mají už skoro dvacet let. Je už jen na akce. Za dva roky s ní najezidli tři sta kilometrů. Však také projeli jen malou část trati Uragán Race. Foto Jindřich Ginter

Projížděli jsme celkem 120 km dlouhou trať ve dvou kolech, která vedla malebnou krajinou Českého krasu nedaleko Berouna, a dívali se, zda nezmizely soutěžní otázky skryté třeba na stromech, či se nezatoulala dětská razítka. Ta sloužila jako ověření v listech posádek, že závodník bodem projel.

Foto: Jindřich Ginter

Foto Jindřich Ginter

Foto: Jindřich Ginter

Škoda Octavia. Foto Jindřich Ginter

Foto: Jindřich Ginter

Veteránisté v dobovém stylu ladí i doplňky. Pejsek s kývající hlavou nebo vajíčka od babičky…Artefakty, jako třeba literatura, dnes stojí i tisíce korun. Když najdete ve stodole nebo na půdě staré servisní manuály nebo autoatlasy, nevyhazujte to, ale pošlete dál…Foto Jindřich Ginter

Foto: Jindřich Ginter

Staré benzínové srdce. Foto Jindřich Ginter

Byla to setkání srdcařů k autům, která ještě voněla. V interiéru i exteriéru. Obdivovali jsme žlutou sto pětku, jak si to uhání klikatou krajinou s dvěma chlapíky z obce Bykoš, kteří umí opravit neopravitelné a věnují se také americkým veteránům.

Foto: Jindřich Ginter

Škoda 105 mechaniků z obce Bykoš. Za hubičku ji dostali od původního majitele, úspěšného podnikatele, který se s ní občas nostalgicky sveze. V pozadí veteránská odtahovka MAN původně ve službách německé policie a východoněmecký Barkas, dnes skvělý na piknikové vyjíždky. Charakteristické dvoutaktní „tram, bram, bram“ a trochu olejového obláčku. Foto Jindřich Ginter

Tentokrát se nezávodilo na čas jízdy jako takové, ale běžela časomíra u úkolů na stanovištích: třeba jízda autíčkem na dálkové ovládání nebo vyšroubování litého kola na stojanu.

Foto: Jindřich Ginter

Bez dobových doplňků by to nebylo ono. Foto Jindřich Ginter

Když závodník minul na kontrolních bodech otázky na trati, třeba kolik „izolantů je na sloupu vysokého napětí, nebo co vezl vláček dětem v pohádce o mašinkách v Litni,“ vysloužil si minuty navíc.

Foto: Jindřich Ginter

Wartburg. Dvoutaktní krasavec přímo z garáží měňaňských Uragánů. Foto Jindřich Ginter

Závod je nekomerční, komorní, a organizuje ho už po několikáté parta nadšenců z Měňan, která si říká Uragáni. „Začalo to jednou babettou,“ vzpomíná otec jednoho z členů týmu. A pak se přidal další, a další, k tomu přibyla stodvacítka ve verzi Veřejné bezpečnosti…

Foto: Jindřich Ginter

Další východoněmecký „kočár“ IFA. Foto Jindřich Ginter

Foto: Jindřich Ginter

A zde je západoněmecký kočár Mercedes. Foto Jindřich Ginter

Foto: Jindřich Ginter

Fiat 600. Foto Jindřich Ginter

Tato akce mi jen potvrdila, že Češi mají rádi klasická auta a „mladé“ veterány, ať už světového věhlasu, nebo ty, které obdivujeme víceméně jen u nás. A opravdu se nechci dožít toho, že i u nás budou zelení fanatici důsledně a nemilosrdně žádat sešrotování, jako se stalo ve Švédsku.

P.S. Je to stejně legrace, že sto pětky a sto dvacítky se ještě před dvaceti lety dávaly za basu piva nebo na zničení klukům na pole, a dnes se cení na sto, dvě stě padesát tisíc a některé super kousky ještě více.

Když se vám bude chtít, pošlete mi fotku svého veterána s jeho příběhem. Rád bych zde postupně sestavil galerii starých aut čtenářů Seznam Medium. Pište na jindrich.ginter@seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz