Hlavní obsah
Finance

Češi čekají na pád cen hypoték, ty ale zlevňují jen po stokorunách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Ginter

Ilustrační foto

Hlavně mladí Češi vyhlížejí pád cen hypoték, ale ten se ne a ne dostavit. Hypotéky zlevňují zoufale pomalu. V měsíční splátce o stokoruny. Průměrná nabídková hypotéční sazba podle Swiss Life Indexu v lednu klesla o šest bazických bodů na 5,96 %.

Článek

Měsíční splátka nově sjednané hypotéky na 3,5 milionu Kč poskytnuté do 80 % ceny nemovitosti, se splatností na 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 % p. a. tak v lednu klesla o 117 korun na 22 472 korun měsíčně. Podobně to bylo loni v prosinci, listopadu…

Nejvýraznější snížení úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky pro mladé do 36 let, které mohou banky poskytovat i nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Hypotéky fixované na tři a pět zlevnily o 0,21procentního bodu na 6 % p. a., resp. 5,93 % p. a. Úrokové sazby hypoték s fixací na deset let klesly o 0,2procentního bodu na 6,19 % p. a. a s fixací na jeden rok o 0,16procentního bodu na 5,79 % p. a.

„Je patrné, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték,“ uvedl analytik Jiří Sýkora Swiss Life Select.

Foto: Swiss Life

GRAF Swiss Life Hypoindex LEDEN 2024

Podle Jiřího Sýkory může jít o reakci bank na pro ně neuspokojivé nastavení náhrady za předčasné splacení hypotéky v průběhu fixace.

„Banky od počátku prosazovaly maximálně 2 % ze splacené částky, nicméně zákonodárci rozhodli, že tato hodnota bude pouze 1 %. Banky už na počátku hovořily o tom, že pokud bude tato částka nižší než ony 2 %, budou si muset vytvářet větší polštář na ztráty s tím spojené. A tento polštář je vytvářen právě vyšší úrokovou sazbou,“ dodal Sýkora.

„Nálada je taková, že lidé se sjednáním hypotéky vyčkávají až do poslední možné chvíle, a s nadějí očekávají pád sazeb. O pádu sazeb být řeč nemůže, jedná se o postupné snižování,“ konstatoval Miroslav Majer z hyponamíru.cz.

„Pozvolné snižování nás bude s největší pravděpodobností provázet v průběhu celého následujícího roku. Prudší pokles sazeb ale neočekáváme, ani od České národní banky, ani následně od bankovních společností. Naopak, snižování úroků pro žadatele hypotečních úvěrů bude velmi pomalé,“ dodala Michaela Pudilová ze společnosti Broker Consulting.

K odhadu některých hypotečních obchodníků, že by hypoteční sazby mohly v roce 2024 klesnout až ke čtyřem procentům je skeptický generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek. Podle něho se budou spíše držet k pěti procentům.

Každopádně prodejci hypoték hlásí slušné oživené zájmu. „Patnáct poptávek na hypotéku za čtyři dny. Hypoteční trh se probouzí ze zimního spánku,“ glosoval to na své LinkedIn profilu hypoteční specialista Tomáš Rusňák.

Už 15. ledna zveřejní Česká bankovní asociace výhledy cen hypoték na základě dat přímo od bank.

Drahé úvěry zasekly výstavbu

Kvůli drahým hypotékám se zasekla výstavba hlavně rodinných domů. Počet dokončených bytů byl v listopadu o 19,2 % meziročně nižší, a to hlavně kvůli propadu v rodinných domech (-22,3 %); naopak v bytových domech byl počet o 18,0 % meziročně vyšší.

Počet nově zahájených bytů byl v listopadu ovšem meziročně nižší o výrazných 40,7 %, z toho v bytových domech dokonce o -63,5 %. Počet vydaných stavebních povolení byl nižší o 11,7 %. Nicméně alespoň se zvedla orientační hodnota vydaných stavebních povolení, i když meziročně o pouhé 0,2 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz