Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Obrazem: Psi vojenské policie v akci. Hledaní zbraní a drog je pro ně hra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Ginter

Psovod vojenské policie a jeho parťák. Foto Jindřich Ginter

Soustředění, jasná, a přitom nenápadná řeč těla, symbióza člověka se zvířetem. Tak vypadají služební pes a psovod vojenské policie, když hledají zbraně, střelivo nebo drogy.

Článek

Před časem jsem měl možnost pozorovat jednu z výcvikových akcí v budově vojenského muzea na Vítkově. Ukázali mi, že ke společné práci a souznění duší není třeba mnoho slov.

Bílé dodávky s označením K9

Na Vítkov se po ránu sjíždějí nenápadné bílé dodávky, uvnitř uzpůsobené na bezpečný převoz dvou psů. Vzadu na dveřích označení K9, tedy armádní jednotka psovodů. Zkratka se poprvé začala používat u americké armády během druhé světové války a vychází ze slova Canine (psí, pes) a výslovnosti, kdy „K“ [kej] „9“ [najn], zní stejně jako „Canine“ [kejnajn].

Stručně řečeno se psi rozdělují na „čichače či kousáky,“ jak mi říkají psovodi.

Foto: Jindřich Ginter

Psovod vede psa po trase, kterou má prověřit. Hra začíná. Foto Jindřich Ginter

„Kousáci“ jsou cvičeni pro hlídkování, a většinou už jen pohled na ně nebezpečné osoby poměrně velmi rychle zklidní, říkají z praxe psovodi. Na tomto tréninku jsou „čichači.“ První psovod nastupuje na trasu, kterou má prověřit. Už před tím specialista uschoval v objektu vzorky střeliva.

Čenich vpřed, pak zalehnutí a krátké haf

Psovod „jede“ rukou po stěně, záhybech závěsů, pod nábytkem. Trasuje. Čenich psa ho následuje. Nenechá se rozptýlit ani oklamat falešnými stopami. Po asi dvaceti minutách pes zalehl, krátce štěknul. Našel to, co měl. Dostává pamlsek. Odměňování funguje, třeba i jen když čeká, a musí být v klidu, nebo se točí u nohy nebo skončí hra s míčkem.

Psům drogy nedávají

„Pro psa je to celé hra, i služební výkon,“ říká mi hlavní psovod vojenské policie major František Hanslík (46). Podle něho je mýtus mezi laiky, že by služební psi dostávali vzorky drog, aby „je chtěli“ a tak je našli. Pes se učí pachy, a za úspěch je pochválen a odměněn pamlskem. Prostě hra.

Foto: Jindřich Ginter

Major František Hanslík, hlavní psovod. Foto Jindřich Ginter

Každý psovod se stará o dva služební psi. Bývají pořád spolu. Major Hanslík má k tomu ještě soukromě německého ovčáka a bišonka.

Foto: Jindřich Ginter

Připravit, pozor…Míček je oblíbená kratochvíle i pro služební psi vojenské policie. Foto Jindřich Ginter

Celkem je u nás kolem stovky armádních psovodů, čtvrtina se specializuje na zbraně a drogy. Nejčastěji mají německé a belgické ovčáky. Důležitá je hbitost a sociální inteligence. Mýtem je, že by byl pes doplněk vojáka nebo vojenského policisty, a že by se pes musel ve všem ve výcviku pod tvrdou rukou přizpůsobit. Dril, pravidelnost ano, ale také partnerství.

Foto: Jindřich Ginter

...a mám ho! Foto Jindřich Ginter

Více se lze dozvědět v Centru vojenské kynologie v Chotyni, kde se pořádají i dny otevřených dveří.

Foto: Jindřich Ginter

K9 na Vítkově. Foto Jindřich Ginter

Poznámka: Chápu, že armádní psi nejsou cirkus, ale každá veřejná akce s nimi je skvělá, protože hlavně dětem ukáže, že pejsek není hračka na lusknutí prstu ze supermarketu, vyžaduje pozornost, ale také respekt, jasná pravidla - vzájemné vymezení hranic, a musí také pracovat, a pak je za to odměna.

Kdyby se psi do řady rodin nepořizovali podobně jako autíčka na ovládání, tak by měly šejdíři se zoufale degenerovanými a nemocnými štěňaty utrum. Pes do rodiny by se totiž neměl kupovat jako kolo, ale měl by tak nějak přijít. Od známých, či z útulku, a hlavně by to neměl být kšeft, kdy ho dětem pořizujeme jako drahý dárek za desetitisíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Střelivo

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz