Hlavní obsah
Cestování

Smrt s vůní chleba. Zemřel hlady nad pekárnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Ginter

Snímek vizualizace hradu Ponterfact v dobách jeho největší slávy v současné expozici.

Běhal mi mráz po zádech, když britská průvodkyně na hradě Pontefract v Yorkshire ukazovala podzemní vězení, a  místo, kde stávala pekárna. Ohněm vyžíhané kameny jsou pozůstatkem pecí, nad nimiž věznili jednoho z největších tyranů staré Anglie.

Článek

Tento kdysi majestátní hrad, klíč k severu, zažil nejedno obléhání či milostné pletky s fatálními následky. Pár poprav tyto zdi vskutku „viděly“. Navštívili jsme ho v rámci studijní cesty „Válka Růží,“ inspirované famózním seriálem Hra o trůny.

Do temné historie Pontefractu se zapsal Richard ll. „z Boží vůle král Anglie, Francie a pán Irska,“ jenž vládl od roku 1377 do roku 1399. Zajímavostí je, že první manželkou Richarda ll. byla Anna Česká dcera Karla IV, která zemřela v roce 1394 pravděpodobně na mor.

Foto: Jindřich Ginter

Pontefract dnes.

Podle dostupných zdrojů byl Richard ll tyran. Po smrti Jana z Gentu, vévody z Lancasteru a třetího syna krále Eduarda III, v roce 1399 se Richard II. zmocnil většiny majetku rodu Bolingbroke. A syna Jana z Gentu, Jindřich z Bolingbroke, vyhnal z Anglie. Ten ale dal dohromady vojsko, vylodil se a Richarda ll sesadil z trůnu, a nechal se korunovat na krále Jindřicha IV.

Richard II. byl zprvu vězněn v Toweru a později transportován na hrad Pontefract. Zde v roce 1400 zemřel. „Uvádí se, že to byla smrt s vůní chleba, protože cela se nacházela nad zdejšími pekárnami, a podle všeho byl utrápen hlady,“ řekla nám britská průvodkyně. Nejen Pontefract, ale celý Yorkshire stojí za putování. V dobách, kdy u nás teprve vznikala města, zde se již monumentální kláštery měnily v ruiny…O tom ale příště.

Spoluautor: Dominik Ginter, iniciátor studijní cesty na téma „Válka Růží.“

Foto: Jindřich Ginter

Na hradě je průhledné tablo, s kresbou dřívější podoby. Zbytky pekárny se tak „zapasují“ do vizuální rekonstrukce. Zajímavá inspirace i pro naše památky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz