Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Teplo za hubičku? Kolem solárů a čerpadel se šíří nesmysly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Před nesmysly u solárů a tepelných čerpadel hlavně v opravdové zimě varovala už loni Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Mnozí lidé jsou omámení vidinou velkých dotací a myslí si, že teplo budou mít zdarmo.

Článek

A předevčírem vzniklé „zelené“ firmy, které se na této vlně vezou, je v tomto šálení jen utvrzují. Někteří podnikatelé v tomto byznysu ještě nedávno prodávali hrnce dům od domu a teď se vrhli na soláry a čerpadla a řeknou cokoliv, jen aby si „lízli.“ Kdo chce kam…

Jde zkrátka o reálnost očekávání. Nic proti čerpadlům a solárům, ale když je opravdu zima, tak ze slunce se energie asi moc nezíská, a čerpadlo se bez drahého proudu ze sítě neobejde. Ani údržba není zadarmo. Nebo se snad pletu? Napište to diskuze! Zajímají mne praktické zkušenosti uživatelů v zimě, nikoliv v létě.

V této souvislosti se nabízí také otázka, jak za „třeskutých zimních večerů“ funguje fototermika. Jaké s tím máte zkušenosti, a i na tento systém jste dostali dotaci na svůj rodinný domek?

„Zákazník nesmí dát na jednostranná prohlášení o výhodnosti. Není radno nechat se zlákat nepodloženými sliby a ujištěními o jednoduchosti výměny zdroje tepla, zvláště pokud je provází nereálné ekonomické propočty návratnosti či příslib dotace,“ uvedla loni ČKAIT.

Podle projektanta Jiřího Petlacha má „tepelné čerpadlo spotřebu elektřiny největší v zimě, kdy střešní soláry dodávají minimum nebo nic, a čerpadlo si pak bere elektřinu ze sítě.“

Proud se sítě se sakra prodražil i zafixovaným

Proud ze sítě je přitom pořád velmi drahý, navíc zdražil i těm, kteří mají zafixované ceny. Konkrétní příklad: U ČEZ stála v červenci 2021 jedna MWh 1749 Kč. Některým zákazníkům ještě tato cena v akci ještě dobíhá. Současná cena pro nefixované zákazníky je 3 990 Kč za jednu MWh.

Jestliže rodinný dům s fixací tak dosud platil zálohy 2060 Kč/měsíčně, tak po zvýšení poplatků mimo fixovanou cenu, zejména plateb na obnovitelné zdroje energie, se mu zvyšují měsíční platby o šest set korun měsíčně na 2 670 Kč. Ovšem po skočení fixace příští rok to bude už 3 870 Kč.

U plynu je náběh cen o něco příznivější, protože není zatížen návratem poplatků za obnovitelné zdroje. Zatímco v roce 2020 vyšla jedna megawatthodina z plynu od ČEZ na 599 Kč, nyní je to 1850 Kč. Reálné zálohy se tak ze současných 1500 Kč (díky fixaci) pak příští rok zvednou na dvojnásobek. Megawatthodina z plynu však pořád stojí méně než z elektřiny.

Draze zaplacené dotace

Kromě toho mnozí lidé mají pocit, že díky dotacím dostávají zdroj tepla a elektřiny zdarma. To však není pravda, protože dotace platí ona „nezelná“ většina domácností v poplatcích za obnovitelné zdroje elektřiny a firmy v drahých emisních povolenkách.

Přitom právě náklady na povolenky se promítají do cen zboží a služeb. Žádná dotace není zadarmo. Stačí se podívat, co se dotovalo v minulosti: elektrické přímotopy, které se následně domácnostem velmi prodražily, nebo plynofikace obcí. Přičemž od plynu se teď ustupuje, počet instalací klesá, ale kdo ví…

Místo trubkami tankerem?! Vlk se nažere, koza zůstane celá

Plyn má totiž pořád nejlepší efektivitu ve výhřevnosti, a jak se ukazuje, ve světových zásobách je ho dost. A Ruská otázka? Jak uvedly před časem světové zpravodajské agentury, ruský plyn se do Evropy dostává dál místo potrubím v podobě LNG. A přeprodávají ho společnosti s francouzskou kapitálovou účastí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz