Hlavní obsah
Lidé a společnost

Utopil ve vodárenské věži milióny. Jen stěží je vytáhne zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem RK Luxent

Vodárenská věž v Libni.

Nemovitosti jsou jistou investicí, ale jak jsou v tom obří budovatelské plány a příliš emocí, tak se stanou hrobařem úsilí a peněz.

Článek

Desítky milionů utopil ve vodárenské věži v Praze Libni pražský podnikatel Martin Sluka. Už je to více než deset let, z toho devět ji nabízí realitka.

„Majitel si to zprvu stavěl pro sebe. Pak ale plány změnila rodina, která tam bydlet nechce. Využití je ale spíše v komerční oblasti,“ řekl mi už loni Emil Kasarda, majitel realitní kanceláře, která se zaměřuje na luxusní nemovitosti. Původní cena věže činila 140 milionů korun, v červenci 2014 klesla na 97 miliónů. Vlastník pak slevil až na 75 milionů, a tak to víceméně zůstává do dneška. „Zájemci jsou, jenže nabídli méně,“ konstatoval Kasarda.

Stavba z roku 1904 byla zchátralá. V roce 2008 se pustil investor do díla, jehož cena není přesně známá, ale jde o desítky milionů korun. Nechal zde vybudovat bytovou jednotku 3+kk o velikosti 223 metrů čtverečních.

Velkolepé, to ano…

Věž se objevila v některých magazínech jako ukázka toho, jak se na luxusní bydlení přetvářejí atypické reality. Ve skutečnosti zde nikdo nebydlel a nachází se ve stavu „dodělej si.“ Svým způsobem je to logické, protože prostor má očividně daleko do útulnosti. Velkolepé to ovšem jistě je…

Na pozemku, který má přes tisíc metrů čtverečních, se sice nachází základ relaxačního centra včetně vinného sklepa a velké garáže se zázemím pro ostrahu, ale vše ve stavu hrubé stavby. V objektu se nachází celoskleněný výtah: připravený k zamontování.

Ve spodní části je navržen obývací pokoj s kuchyňským koutem, spíží a toaletou, ve střední části pracovna s koupelnou a toaletou, v nejvyšším patře kruhová ložnice s koupelnou a toaletou.

Nejen věž v Libni „vyhlíží“ už léta na toho, kdo jí vdechne život. Podobnou realitní čekankou je třeba zámek Okrouhlá v Chebu s osmitisícimetrovým pozemkem. Ve veřejné nabídce je více než tři roky. Z deseti milionů šla cena dolů na 8,9 milionu, přesto se kupec stále nenašel.

Historie vodárenské věže v Libni

  • Libeňská vodárenská věž vysoká 42 metrů na křižovatce dnešních ulic Davídkova a Na Slovance v Praze byla postavena v roce 1904 Františkem Schlafferem. Svou úlohu přestala plnit koncem šedesátých let 20. století.
  • V roce 1988 byla věž převedena na městskou část, aby ji využila k jiným účelům, to se však nestalo a věž chátrala.
  • Do vodojemu bylo možné podle Wikipedie dostat až 178 m³ vody. Od roku 1991 je kulturní památkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz