Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komu můžeme poděkovat za zálohování PET lahví?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Zatímco my v Evropě jsme na tom s tříděním dobře, jinde ve světě je realita spíš takováto.

Od příštího roku budeme vracet prázdné PET lahve. Letos si zvykáme na neoddělitelná víčka. Předtím jsme se smiřovali se zákazem plastových brček. Komu za to vděčíme?

Článek

Lidí, kteří by s povděkem kvitovali zálohování PET lahví, moc není. Jistě se ale nějací najdou. Stejně jako ti, kteří oceňují neoddělitelná víčka. A možná se najde i někdo, kdo má papírová brčka raději než plastová. Ale většinová společnost by ráda zůstala u stávajícího stavu. Přitom politici už vymýšlí další cesty, jak lidem znepříjemnit používání plastů. A těch možností je evidentně ještě poměrně dost.

Přitom problém nejsou samy plasty. Problém je, když plast „vypadne“ z recyklačního koloběhu. Pokud bychom všechny plastové odpady dávali do žlutých kontejnerů, pak by žádný problém nevznikl, protože plast se dá poměrně jednoduše zrecyklovat. Problém však nastává, když se plastový odpad mimo dostane mimo recyklační řetězec. Jelikož se v přírodě rozkládá velmi dlouho, bude tu s námi ještě mnoho let. A jelikož plast je lehký a vítr je potvora, může se stát, že i povětrnostní vlivy plast zanesou tam, kde být nemá. Ne vždy musí být viníkem člověk.

Člověk je však viníkem znečištění plasty zdaleka největším. Bohužel i mezi námi se najdou „prasátka“, která nemají problém odhodit PET lahev nebo jiný plastový obal kdekoliv v přírodě. Kdo do přírody chodí, jistě ví, jak vypadají břehy našich řek a naše lesy. Odpadky jsou bohužel k vidění dokonce i v národních parcích. A najdou se i takoví „experti“, kteří jsou schopní vyhodit z auta do lesa celé igelitové pytle s odpadem. Člověk nechápe proč, když všude jsou kontejnery, ale jsou takoví. Dobrovolní sběrači odpadův přírodě by mohli vyprávět.

A z části jsou to právě oni nepořádníci, komu bychom měli spílat za omezování a zakazování používání plastu. Kdybychom se všichni chovali zodpovědně, nic by se zakazovat nemuselo. Plasty by končily v drtivé většině ve žlutých kontejnerech, případně, už trochu hůře, alespoň v kontejnerech na směsný odpad. Jistě, komu nikdy nevědomky nevypadlo nic z kapsy, ať hodí kamenem. Tedy i tak bychom v přírodě občas něco najít mohli. Ale bylo by toho diametrálně méně. A žádné zákazy by se dávat nemusely, protože by se stejně minuly účinkem. Jeden pytlík ve křoví nikoho moc nepohorší, ale když v tom křoví je malá skládka obsahující PET lahve, plechovky, kapesníky, staré boty, zmačkané papíry, hadry a pneumatiky, je to opravdu na pováženou.

To je právě ten důvod, proč si problému všimli i zeleně myslící politici. A právě oni jsou druhým subjektem, kterému vděčíme za všechny ty zákazy. Oni to vlastně myslí dobře. Jejich cílem je eliminovat odpady z přírody, což nemůže žádnému rozumně uvažujícímu člověku vadit. Ale samozřejmě nám vadí, když nám někdo něco zakazuje. A jelikož tato omezení ve formě brček, víček a lahví se nyní týkají i nás, jsme právem nazlobení. Jenže na nesprávné lidi (alespoň částečně). Zlobit bychom se neměli na EU, ani na naše politiky, svou zlobu bychom si měli vylévat na těch, kdo celý ten problém způsobili. Tedy na prasátkách chovajících se k přírodě jako ke kusu hadru.

Samozřejmě svůj díl na tom mají i ti politici. Oni prostě nesprávně pochopili problém a rozhodli se řešit ho takříkajíc od čistého stolu. Sami nevědí, jak to v přírodě vypadá, protože do ní nechodí, ale mají dojem, že to, které nařízení je jediné správné. Nevím, jestli autor nápadu neoddělitelných víček byl kdy v přírodě, ale za mě, jako za člověka, co odpad z přírody sbírá, bych řekl, že to je naprostý nesmysl a mělo se začít jinde. Ono těch samotných víček v přírodě moc nenajdeme. Tedy nařízením o neoddělitelných víčkách naštveme hodně lidí za cenu minimální změny. Tím ekologii uděláme dost medvědí službu. Se zálohováním PET lahví samozřejmě už přírodě pomůžeme víc. Ale stále lidem nesoucím prázdné flašky do výkupu moc radosti nenaděláme a největší viníky moc nepotrestáme. Jenže ona ani není žádná možnost, jak viníky potrestat. Samozřejmě když je chytíte při činu tak ano, ale popravdě, kolik lidí jste viděli vyhazovat odpad do přírody? Moc jich nejspíš nebude. A přesto jsou ho tam tuny.

Pokud máte nějaký nápad, jak potrestat ona prasátka, která nám znečišťují přírodu a zároveň díky nim politici hází klacky pod nohy pohodlnému životu, klidně se podělte v diskusi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz