Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Špaček: „Andrej Babiš mi řekl pravdu o Čapím hnízdě, věřím, že J. F. Kennedy se zastřelil sám“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Novotný

Jan Špaček, známý český youtuber, odhaluje tajemství politiků díky tomu, že se s ním lidé cítí uvolněně. V našem rozhovoru odkrývá zajímavé informace o kauze Čapí hnízdo nebo o tom, jak ukončil kariéru Mikýře.

Článek

Jan Špaček, pětadvacetiletý student politologie, před více než čtyřmi lety založil svůj YouTube kanál s pořadem Fabulace Jana Špačka. Dnes je tento kanál známý všem, kdo sledují dění na politické scéně. Pořad se stal synonymem jak pro odhalování tajemství, tak i pro ukončování kariér, a to nejenom těch politických. Někteří ho vnímají jako prostor, kde se mohou upřímně svěřit, zatímco jiní jako platformu, která může změnit jejich působení v politice. Špaček se svou uvolněnou formou rozhovorů, jak on sám říká, přitahuje pozornost a jeho kanál se stal důležitým hráčem v politické sféře například během prezidentské volby v roce 2023.

Po zvolení Petra Pavla prezidentem České republiky se o Janu Špačkovi dokonce spekulovalo jako o možném mluvčím pro mladou generaci. Špaček se na svých sítích netajil ani tím, že by se rád stal oficiálním tiskovým mluvčím, a to po odchodu Markéty Řehákové.

Jedním z nejznámějších momentů prezidentské kampaně byl výstup Jana Špačka s Petrem Pavlem na Lysou horu. Špaček sám napsal do popisku videa, že výšlap prověří vztah každého chlapa. Byl také jediným, kdo se Pavla odvážil ptát na skutečně osobní otázky. Například se zeptal, co by dělal, kdyby měl miminko, nebo kolik lidí zastřelil během své vojenské kariéry. Jejich rozhovory budily dojem, že si jsou blízcí. Špaček sám na svých sítích tyto domněnky jen potvrzoval.

Na podzim roku 2022 se Jan Špaček dostal do centra pozornosti médií, když absolvoval cestu v karavanu s Andrejem Babišem. Během této jízdy společně natočili nejdelší a nejintimnější rozhovor, jaký kdy Babiš poskytl, v němž odhalil i něco ze svého soukromí. Špaček v našem rozhovoru prozradil, že po vypnutí kamer zjistil dokonce i pravdu o kauze Čapí hnízdo, která dlouhé roky otřásá českou politickou scénou. Jeho odvážný a inovativní přístup k rozhovorům je obdivuhodný a potvrzuje, že Špaček se ničeho nebojí, o čemž se můžete přesvědčit i během našeho rozhovoru.

JN: Vy se ve Vašich videiích zajímáte především o politiku. Jsou to víceméně jenom videa politicky zaměřená. Můžu to tak říct?

JP: Ne, netočili jsme jenom s politikama. Vloni v létě jsem točil rozhovor s Mikýřem. Což myslím, že bylo video, které nám dalo jako nejvíce práce s lidmi v týmu.

JN: Bylo to to video, po kterém jste ukončil Mikýřovu kariéru?

JP: Tak pokud jste ho nedokoukal, tak si to můžete myslet. Ale abych odpověděl doslovně, tak ne, neukončil. A možná to ani nebyl záměr. Každý divák si ten záměr poskládá sám. Kdybych to měl zkrátit, tak to nejvíce zastřešující téma, bylo kritika a nasvícení laciných emocí na internetu, které ztrácejí svoji relevanci a taková reakční kultura.

JN: A nemyslíte si, že po tomto videu musel Mikýř odjet s dalšími dvaceti lidmi na pustý ostrov, aby to vstřebal a vrátil se jako znovuzrozen?

JP: Ne, protože potom byl ještě půl roku v České republice, takže tahle teorie nedává smysl.

JN: Jste fanda konspiračních teorií?

JP: Tak já jsem fanda konceptu teorie, například ve vědě. Konspirační teorie mě baví, ale ty, které ovlivňují politiku a společnost, jsou hrozně nudné. Mám raději propracovanější teorie jako například hory jsou stromy, nebo že se prezident Kennedy zastřelil sám. Já přemýšlím nad tím, jak by to mohlo být, co by se dělo apod.

Já to nedělám pro to, abych potěšil lidi. Spiš jsem to dělal pro to, abych potěšil politiky, ukázal jim, že se mnou jsou v pohodě a je to bezpečný prostor a nebudu se vás ptát, jestli jste něco neukradl. Byť to jsem se Andreje Babiše zeptal, jak to bylo doopravdy s Čapím hnízdem, což vím. Řekl mi to mimo kamery.

Celý rozhovor: https://youtu.be/gZnh3n8vpFI?si=wjOXrpBeW6UhJJRD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz