Hlavní obsah

Zrádci: První vyřazení, nedůvěra v černou a Kotkův boj s atmosférou hradu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Archiv FTV Prima

Městečko Palermo usíná každou noc na tajemném Křivoklátě. Vyhrají zrádci, nebo věrní?

Článek

Minulý týden odstartovala na Prima+ nová reality show Zrádci, jejíž koncept je inspirován populární dětskou hrou Městečko Palermo. Tento formát, který si získal miliony fanoušků po celém světě, původně pochází z Nizozemska, kde byl uveden pod názvem The Traitors.

Režisérem české verze Zrádců je Markus Krug, známý především díky své práci na One Man Show s Kazmou. Je třeba poznamenat, že pozorný divák a fanoušek One Man Show může místy pocítit, že i Zrádci mají v sobě určitou „kazmovinu“. Hlavní postavou, takzvaným „hradním pánem“, je Vojta Kotek, který se snaží vnést do pořadu tajemnou a napínavou atmosféru. K tomu mu výrazně napomáhá i prostředí hradu Křivoklát, jenže jeho proslovy, i přes podkres tajemné hudby, bohužel nevyvolávají takový mrazivý efekt, jaký by diváci mohli očekávat.

Foto: Archiv FTV Prima

Jakub Kotek

Některé jeho repliky jsou navíc až příliš moderní, což narušuje celkovou atmosféru a místy shazuje jeho výkon. Občas působí dojmem, že se snaží vyrovnat svým zahraničním protějškům, jenže z toho nakonec vystupuje spíše jako on sám. Kdyby se Kotek držel více své přirozenosti a nesnažil se napodobovat zahraniční předlohy, výsledný dojem by byl pravděpodobně lepší.

Co však nelze přehlédnout, jsou jeho kostýmy, které perfektně zapadají do hradního prostředí. S černými havraními vlasy se Kotek ukazuje jako lepší volba pro tuto roli než původně plánovaný komik Jakub Prachař.

Foto: Archiv FTV Prima

Hrad Křivoklát, kde se vše odehrává

A teď už k samotnému pořadu:

OBSAHUJE SPOILERY

Začátek prvního dílu byl pro některé soutěžící pomalejší, zatímco jiní začali taktizovat už od samého startu. Mezi nimi byla i Kristýna, která, ačkoliv je profesionální pokerovou hráčkou, se během jednoho z prvních rozhovorů s Janem Tunou představila jako letuška. Tímto krokem si připravila půdu pro případné podezření během prvního kulatého stolu. Stojí za zmínku, že čím méně jste ostatním známí, tím více máte v rukou skrytých trumfů.

První oběť hry než samotná hra začala

Pokud si hráči mysleli, že hra začne pozvolna, rychle byli vyvedeni z omylu. Sotva dorazili na hrad a proběhlo úvodní seznámení, došlo k první nečekané volbě – kdo z nich je nejdůvěryhodnější? To nebyl lehký úkol, když se všichni znali sotva pár hodin, a tak rozhodovala především sympatie.

Vybrána byla Katka, která následně musela určit tři hráče, kteří naopak vzbuzovali nejmenší důvěru, a jeden z nich měl být vyřazen. Prvním vypadnuvším se stal Radovan, který se zatím moc s nikým nebavil a navíc byl oblečený celý v černém. Pokud bude druhá řada, možná si účastníci rozmyslí, co si první den vezmou na sebe – černá se totiž ukázala jako barva, která příliš důvěry nebudí. Možná by i Radovan zvolil jiný outfit, kdyby to věděl předem. Ale někdo musel vypadnout, a tentokrát to byl on.

Pravidla hry?

Pravidla hry jsou na první pohled jednoduchá – hráči, ať už věrní nebo zrádci, společně plní mise, během kterých sbírají zlato do společného banku. Tento bank si ve finále rozdělí mezi sebe. Klíčový zvrat však spočívá v tom, že pokud se do finále dostane alespoň jeden zrádce, veškeré zlato připadne právě jemu.

První mise, jak ji popsal Jan Tuna, působila na první pohled jednoduše – hráči měli najít kabely rozeseté po okolí, zapojit je podle barev žlabů a aktivovat mechanismus, který odpálí hroudu hlíny ukrývající první zlato. Připomínalo to hru pro děti, ale ukázalo se, že to pro soutěžící nebylo tak snadné, jak se zdálo. Zlato získali až v posledních dvou vteřinách. Zdá se, že podceňovat mise, které připraví hradní pán, se nevyplácí, že Honzo?

Zrádci - tři hráči s rozdílnými povahami

A dočkali jsme se toho, na co všichni čekali – prvního kulatého stolu. Kdo bude zrádce a kdo zůstane věrný? Trochu zákeřné by bylo, kdyby scenáristé zvolili zrádkyní Katku, která byla dříve označena za nejdůvěryhodnější. To se ale nestalo. Za zrádce byli vybráni Nicol, Luděk a Lucas – tři hráči s rozdílnými povahami, kteří k sobě vůbec nepasují, a už od začátku bylo jasné, že jejich spolupráce nebude snadná. Zbývá jen doufat, že své rozdíly potlačí a najdou způsob, jak spolupracovat. Lucas pravděpodobně nebude dělat problémy, ten udělá, co se mu řekne. Zato mezi NicolLuďkem to už teď vypadá na souboj. Nicol navíc po odhalení zrádců příliš okatě projevovala neštěstí a vyhýbala se pohledům ostatních, což na ni okamžitě přitáhlo podezření.

První kulatý stůl měl všechno, co měl mít – napětí, tajemno a nervozitu. A za to si zaslouží velký dík i Vojta Kotek, který i přes drobné zaváhání na začátku svou roli nakonec zvládl na výbornou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz