Hlavní obsah
Sport

Rallye Sudety - nejtěžší závod, kde bojujete o každý metr i sami se sebou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jonáš Kohl (se svolením)

Jubilejní 30. ročník legendárního maratonu horských kol RedPoint Rallye Sudety se konal 7. září v Teplicích nad Metují. Za slunečného počasí se závodníci postavili na start jedné z nejtěžších cyklistických výzev v Česku.

Článek

Rallye Sudety je považována za jeden z nejnáročnějších závodů v Česku. Každý metr trati prověřuje nejen fyzickou kondici, ale i psychickou odolnost závodníků. Je to výzva, kde se nebojuje jen proti ostatním soupeřům, ale i proti vlastnímu vyčerpání a vůli pokračovat. Kdo si myslí, že se na trati uleví, rychle zjistí, že tento závod nedá nic zadarmo.

V letošním 30. ročníku legendárního závodu horských kol RedPoint Rallye Sudety se na start postavilo 836 závodníků. Nejdelší, 111 km trasu si vybralo 432 účastníků, střední 60 km trasu 233 jezdců a krátkou 33 km zvolilo 129 závodníků. Dalších 42 dětí soutěžilo v okruhových závodech v městském parku.

Foto: Jonáš Kohl

Start závodu na 111 km, Foto: poskytnuto Jonášem Kohlem

V sobotu ráno odstartoval hlavní závod do jasného slunečného dne, ale pro závodníky to byla jen iluze klidu. Už od samého začátku bylo jasné, že je čeká tvrdý boj – nejen s náročným terénem Broumovských kopců a lesů, ale hlavně se sebou samými. Na čele pelotonu vyrazilo 14 jezdců kategorie retro, kde se závodí na starých 26” kolech s ráfkovými brzdami. Mezi nimi i Jan Pohl, který si nehodlal ulehčit ani po letech a na trať se vydal na stejném kole, na kterém závodil před 29 lety.

Foto: Jonáš Kohl

Start závodu na nejdelší trati, Foto: poskytnuto Jonášem Kohlem

O hodinu později vyrazili další odvážlivci na tratě o délce 60 a 33 km. Tradičně se mezi nimi objevili i jezdci na jednokolkách a běžci.

Foto: Jonáš Kohl

Jezdci na jednokolkách, Foto: poskytnuto Jonášem Kohlem

Na extrémně náročné 111 km dlouhé trati si vítězství vybojovali Filip Adel Milena Kalašová, oba v rekordních časech – 4:41:53 u Filipa a 5:53:19 u Mileny. Na střední, 60 km trati, zvítězili Tomáš JanoušekJana Adámková, zatímco na nejkratší, 33 km trase, byli nejrychlejší Albert Měchura a Anna Kráčmarová. Závod dokončilo 749 odhodlaných bojovníků, z nichž 397 zdolalo nejdelší trasu, 225 střední a 127 krátkou.

Na každém kilometru závodu však nešlo jen o to překonat náročné stoupání a technické sjezdy, ale hlavně o vnitřní boj, kdy každý musel překonávat vlastní vyčerpání a mentální bloky. Tento závod není jen o síle svalů, ale především o síle vůle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz