Hlavní obsah
Seberozvoj

Co je štěstí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Přání k narozeninám

Každý má jinou představu štěstí, ta se může velmi rychle změnit. Velké štěstí je žít v míru, být zdravý, mít milujícího partnera, zajímavou práci, přátele, rodinu, se kterou můžeme své štěstí sdílet.

Článek

Pour Felicitas. Pro štěstí. To si přejeme v novoročenkách a občas přidáme navíc lásku a zdraví. Zdraví a láska jsou jasné, ale co je to štěstí? Zkuste ho definovat v rodině nebo v práci. Napište si na papírek, co považujete za štěstí, a pak to srovnejte s ostatními. Ve stočlenné skupině najdete 100 definic štěstí. Štěstí pro jednoho může být neštěstím druhého. Štěstí je relativní. Mám známého, který spadl při česání hrušek ze stromu, zlomil si nohy a páteř a na invalidním vozíku všem vykládal, jaké měl štěstí, že se nezabil. Říká se, že štěstí přeje připraveným. Známá je anekdota, ve které Skot neúspěšně prosí Boha o výhru v loterii. Bůh to po letech nevydrží a z nebeských výšin na něj zařve: „Když chceš vyhrát, musíš si koupit los!“

Štěstí je být zdravý. Jsme-li nemocní, je štěstí najít lékaře, který nám pomůže. Štěstím lékaře je, když se mu podaří pacienta uzdravit. Šťastný bývá zahradník, když mu vykvetou první růže, slečna v „tanečních“, když ji netlačí boty po mamince, „páťák“, že nebyl vyvolán z přírodopisu, sousedka, které se vrátil zatoulaný pes. O štěstí mluvíme, když něco děláme špatně a ono to dobře dopadne.

Nejvíce býváme šťastní, když to nevíme, štěstí nepotřebujeme nebo o něm nepřemýšlíme. Štěstí nemá vždy hmotný podklad, je produktem myšlení, výkladu skutečnosti. Šťastný je ten, který si nepřipouští negativní myšlenky, který věří tomu, že všechno dobře dopadne. Nevím, proč se říká, že má člověk z pekla štěstí. Mohlo by být také z nebe nebo přímo z nás – to je nejjistější. Štěstí nosí čtyřlístky, sedmičky, zaklepání na dřevo. Šupina v peněžence. I když o tom mám pochybnosti. Asi je větší štěstí mít v peněžence rovnou peníze. Pak se ovšem budeme bát, aby nám někdo peněženku neukradl. Dokážeme být pečliví při dělení štěstí na malé a velké. To malé se zvětšuje, můžeme-li ho s někým sdílet. Velké štěstí je mít milujícího partnera nebo partnerku, zajímavou práci nebo „koníčky“, přátele, rodinu, s kterou můžeme své radosti i obavy sdílet. Štěstí je, můžeme-li být pro své okolí nějak prospěšní. Důležité je také, abychom štěstí doopravdy chtěli a přáli ho i všem ostatním. Zní to jako pohádka, ale budeme-li mít štěstí, tak se to podaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz