Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dědek a psí hromádky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels-Altah-shav

Muž se psem.

Je lepší ulpívat na maličkostech nebo zabíhat od všech a všeho? Jak sledovat zprávy a nezbláznit se.

Článek

Dědek a psí hromádky

Znáte to. Jdete do dílny pro hřebíček na pověšení obrazu. Abyste se dostali k nářadí, musíte odstavit kolo. Zjistíte, že je prázdné, začnete hledat lepidlo na duši a objevíte vypichovátko na plevel, které jste včera marně hledali. Jdete na zahradu, šlápnete do psí hromádky, kterou je třeba urychleně odstranit. Než najdete lopatku, padne vám do oka keř, který by měl být ostříhán, a tak jdete hledat plotostřih. Mezitím přijde uplakaná sousedka, že ji na místním pálení čarodějnic svedl uhrančivý čaroděj a ona se bojí, že bude těhotná. Prosí o radu a tabletku Postinoru. Spěchám domů pro recept a zjistím, že na stole leží obraz, který jsem chtěl pověsit.

Myslím, že tomu psychiatři říkají zabíhavost a patří to k poruchám myšlení. Utěšuji se, že v mém případě za to může věk. Horší musí být ulpívavost, při které někdo stále jen přitlouká obrazy, každý den přichází pro radu, co dělat proti těhotenství nebo brání stavbě dálnice, protože brouk Pytlík, který žije v přilehlé bažině, nemůže být přestěhován pro hrozící deprese. Vůbec nejhorší je, když si někdo myslí, že všechno ví a ztrácí smysl pro humor. Chce být jen první mezi prvními.

Z novin nebo televize na nás vykukují války, neštěstí a aféry, které nemůžeme a nedokážeme řešit. Jen se trápíme a trápíme, hádáme se sousedy, spolupracovníky, rodinou. Trvalá snaha řešit neřešitelné nás dříve nebo později přivede do blázince. Jsou to naše soukromé hromádky zbytečných starostí, zabíhavost a ulpívavost v bledě modrém. Možná by bylo nejlepší se jich zbavit alespoň ve svém okolí. Radovat se ze života, snažit se o dobré věci, a pokud to jde - neskuhrat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz