Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Dědek prohrál ve sběru slimáků, i když podváděl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Slimák

Kdo nasbírá více slimáků? Dědek, nebo jeho žena? Co na slimáky platí a co je jim jedno.

Článek

Kolik slimáků nasbíráte za den? Já na sbírání slimáků nemám trpělivost, ale žena jich nasbírala minulý týden za den 115. Podezírám ji, že chodí i k sousedům, aby vyhrála, protože jsem se holedbal, že nasbírám slimáků víc. Doufám, že sousedé také nesoutěží. Slimáci jsou pedofilové. Zaměřují se na mladé rostlinky, zeleninu i květiny. Také jsou nepřáteli houbařů. Dokážou zlikvidovat docela velké klobouky hřibů. Soutěžícím doporučuji sbírat slimáky ráno a za soumraku. Hodně jich vylézá po dešti. Chcete-li opravdu vyhrát, dívejte se pod kameny. Slimáky lze nalákat na zkažené ovoce. Hospodští štamgasti ve sběru vyhrají, budou-li rozlévat po zahradě pivo. Zkusil jsem to a přilákal slimáky i od sousedů. Jen nevím, není-li to vůči mé ženě podvod.

Nasbírané slimáky házím do plechovky a spařím je horkou vodou. Bojím se, že dostanu zásilku od ochránců přírody, že likviduji boží hovádka, která také mají nárok na klidný a spokojený život. Slimákům se dobře daří, když necháme trávu přerůst, neničíme mech nebo necháváme na zahradě hromádky listí. Nemají prý rádi tymián, levanduli a šalvěj. Libeček a bazalka jim chutná náramně. Rádi nemají lógr a skořápky od vajíček. Po našem boku dokážou proti slimákům srdnatě bojovat snad jen ježci, někdy ptáci, ale slepicím moc nejdou.

Slimáků je několik druhů. Od malých, několika centimetrových až po největší, kteří mohou měřit i dvacet centimetrů. Takového jsem ještě neviděl. Budu muset vyhlásit soutěž, kdo najde nejdelšího slimáka. Jen to měření slizkého měkkýše asi nebude dvakrát příjemné. Perfekcionisti rozlišují slimáky a plzáky. Podle toho, co vím, je to ve finále jedno. Sežerou všechno, co je jim v cestě. Slimáci mají dýchací otvor na hřbetě vpředu, plzáci vzadu. Já s jistotou odlišuji slimáky jen od hlemýžďů podle domečku.

Slimáci dokážou být pěkně rychlí. Když ho uvidíte cestou pro hrábě a jdete si pro lopatku, už ho nemusíte najít. Dokáže se přemístit o několik metrů jako nic. Rafinovaně se rozmnožují. Pokud nenajdou vhodný protějšek, s kterým by se mohli objímat, jsou schopní se množit samooplodněním.

Výrobci drátů, kovových hloupostí a zahradnických potřeb doporučují stavět slimákům do cesty plechové bariéry. Prodejci chemikálií nedají dopustit na nejrůznější prášky a vodičky proti slimákům. Inu nějak si vydělat musí. Při použití jedů musíme dát pozor, abychom neudělali více škody než samotní slimáci.

Existují i biologické metody hubení slimáků, ale to je už vyšší dívčí. Určitě bude důležitější věnovat se něčemu užitečnějšímu. Navíc to porušuje zásady fair play v neolympijské disciplíně sbírání slimáků. Tak sběru zdar! Když vyhraje žena, bude mít radost!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz