Hlavní obsah
Zdraví

Jak nebýt bretarián a přesto zhubnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com, mizunokozuki

Někdo to rád tučné

Rad jak zhubnout je hodně, doporučení, jak přibrat méně, všechny návrhy jsou v principu jednoduché. Kontrolovat příjem potravy v poměru s energetickým výdejem těla. Energie z prány nebude stačit.

Článek

Existují odvážlivci, kterým je jedno, jsou-li tlustí nebo hubení. Vždyť jídlo je jejich jediná radost. Jiní se vymlouvají na vrozené dispozice. Problém je v tom, že lidé s nadváhou umírají významně dříve než ti, kteří si váhu hlídají. Ti, kterým je ve čtyřiceti lhostejné, zda zemřou v 70 nebo v 80 letech, svůj názor ve stáří rychle mění. Bohužel jejich prozření přichází pozdě. Příčinou obezity bývá nadměrná (nevhodná) strava a nedostatek pohybu. Pokud máme obézní předky, o to více bychom si měli váhu hlídat. Už od dětství. Na rodičích záleží, zda budou potomci tlustí po nich, nebo zdraví po střídmé stravě. Mluvím o prosté obezitě, ne o lidech s cukrovkou, metabolickými vadami, poruchou štítné žlázy nebo poruchami hybnosti. Když pacientkám v ambulanci doporučím více pohybu ve formě dlouhých procházek, odpovídají standardně: „Já se nachodím po kuchyni až až (nejčastěji kolem lednice). Chodím už 15 let se psem (rozuměj, obejdu dům za hodinu). Na mě nic nefunguje: zkusila jsem krabičkovou dietu, bezlepkovou dietu, bodovou dietu, dietu podle krevních skupin. Mám výživovou poradkyni. Potraviny, které mi doporučí, nejsou k jídlu. Radí, že nemám hodně jíst. Pravidelně. To se lehko řekne, ale hůř udělá. Asi bych potřebovala spíš psychiatra.“ Špatný je i druhý extrém. Maratónská běžkyně „kost a kůže“ se divila, že nemenstruuje a nemůže otěhotnět.

Jde tedy o to mít normální hmotnost. Odpovídá zhruba počtu kg nad jeden metr. Sto sedmdesáti centimetrový člověk by měl vážit kolem 70 kg. Nadváha je rizikovým faktorem rakovin, srdeční i mozkové mrtvice, onemocnění jater, žlučníku, zatěžuje klouby, páteř, podílí se na vzniku srdečních chorob, ekzémů, vysokého tlaku. K omezení příjmu potravy vede střídavý půst dle Mosleye. Pět dní jíst jako obvykle a 2 dny přijímat stravu jen do 600 kalorií. Použil jsem mírnější formu s půstem jeden den v týdnu a za měsíc zhubl o 3 kg. Nejde o půst v náboženském slova smyslu, spíše omezení jídla s vynecháním jednoduchých cukrů. Střídavý půst prodlužuje věk, snižuje již zmíněná rizika. Zrůdné formy půstu, kdy smíme pít jen destilovanou vodu, nikomu neradím. Těžko uvěřitelné je pro mě bretariánství. Dle jejich hlasatelů člověk přijímá energii z prány, dechu a slunce. Jíst ani pít nemusí vůbec. Tělo prý získává energii ze světla jako sluneční kolektor. Hloupost! Nejeden bretarián zemřel v dobré víře hlady. Nepřijatelná a neověřená je idea hormeze. Hormeze (z řeckého hormeion = posílit) předpokládá příznivý vliv mírné zátěže (stresu, toxických látek, radiace, fyzické námahy) na člověka. Populární je metoda hubnutí, která tvrdí, že množství přijaté stravy je méně důležité než to, jakou si dáme pauzu mezi jídly. Budeme-li jíst jen jednou denně, zhubneme snadněji. Nesmíme při tom ale vyjíst celou lednici a spižírnu najednou. Jiní doporučují jíst nepřetržitě málo. Ale zanechme extrémů. K tomu, abychom věděli, že máme mít dostatek bílkovin, jíst zeleninu a ovoce, vyhýbat se cukrům (ve formě sušenek, limonád, rakviček a větrníků) a tučnému masu (uzeninám), nepotřebujeme zvláštní dietu. Přidáme-li dostatek pohybu, jízdu na kole, procházky, pomalé běhání, práci na zahradě, jakýkoliv sport, u kterého se unavíme, výsledek se dostaví. Manuální pracující do fitka chodit nemusí. A tlustí nejsou. Pokud chceme začít s hubnutím a nemáme pevnou vůli, nesmíme jezdit na zájezdy all inclusive. Měli bychom se vyhýbat nejrůznějším oslavám s jídlem a zabijačkám, nejsme-li dost silní na to nevzít si víc než obvykle, protože je to „zadarmo“. Vyhnout bychom se měli instantním jídlům, konzervám a pochutinám. Takové potraviny jsou obvykle plné umělých sladidel, soli, dochucovadel, tuku a konzervačních prostředků. Pozor bychom měli dát na příjem kalorií z alkoholu. Půllitr piva (ležáku) má kolem 210 kalorií, 2 deci červeného vína cca 136 kalorií podle odrůdy a zpracování. 200 kcal vyběhám celý zpocený na pásu za 20 minut. To běžím pomalu 6 km/hod. Tak na zdraví!

Použité zdroje

Michael Mosley, Mimi Spencerová. Dieta jinak. Pavel Dobrovský - Beta s.r.o., Praha 2013,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz