Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak si vybrat nejlepší místo v letadle

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bing

Overbooked

S výběrem místa v letadle je to podobné, jako když si vybíráte nejkratší frontu u pokladny v samoobsluze.

Článek

Jedni milují létání, pro jiné je cesta letadlem noční můra. Ať patříte do kterékoliv kategorie, přejete si, aby byl let bezpečný a pohodový. Pro pohodlí je ovšem vhodné něco udělat. Kupujete-li letenku s předstihem, bývá levnější, a také budete mít možnost si za příplatek vybrat místo. Bohužel nebývá možné vybrat si místo vedle Terezy Kostkové nebo Marka Ebena. Pokud by se tak stalo, určitě by nám brzy došla řeč a byli bychom ve větším stresu v letadle než na zemi.

S výběrem místa v letadle je to podobné, jako když si vybíráte nejkratší frontu u pokladny v samoobsluze. Pokladní, o které jste se domnívali, že je zkušená, je ve skutečnosti mamina v zácviku. Děda ve frontě, která se zdála nejkratší, zjistil až u pokladny, že nemá dost peněz na pivo a viržinka. Jako na potvoru došel pokladní ve vaší frontě papír a nejde zasunout nový. Pokladní musí vše stornovat, ale to musí posvětit šéfová, která zrovna odešla na oběd.

Takže když si za nekřesťanský poplatek vyberete místo v letadle podle vašich představ, až na místě zjistíte, že se vedle vás usadil stodvacetikilový tlouštík s jen o málo hubenější manželkou (110 kg). Občas si říkám, že někteří lidé by si měli kupovat místa dvě. Objemní bývají i kulturisté a boxeři těžké váhy, s nimiž jsou dohady vyloučené. Nebezpečný dokáže být i hošík malý postavou, ale s velkou výdrží v kopání do vaší sedačky. Klid letu může také pořádně zrušit psychicky vyšinutý člověk, který si usmyslil, že si celou dobu letu bude stěžovat na všechno, všechny a hlasitě.

Samostatnou kapitolou jsou létající půlroční děti v náručí maminek, sedících jen pár metrů od vás. Dokážou srdceryvně řvát celé hodiny. Nejdříve děti, pak matky. Za mých mladých let zůstávala miminka doma v postýlkách nebo hrála berany-berany duc na louce za domem. Také asi bývalo víc babiček ochotných starat se o vnouče, pokud mladí nemohli odolat vidině koupele svých nohou v moři a ne v karlovarské soli. Děti míváme všichni rádi, ale hlavně své vlastní, a ne v letadle. Pokud letíte 2-3 hodiny, dá se to jakž takž vydržet. Pokud let trvá více než 10 hodin, je to „na budku“.

Nejstrašnější let z Prahy do Havany přes Montreal jsem zažil v době hlubokého socialismu. V celkem nebezpečném TU134 jsem se ocitl ve skupině kubánských odborářů, kteří se vraceli do vlasti z blahobytného Československa. Radostně popíjeli rum a kouřili doutníky (sic!), což mě vyvedlo z míry. Letuška po mé stížnosti jen krčila rameny se slovy: „Přece je nevyhodím z letadla!“ Na její tiché prosby odboráři reagovali hurónským smíchem a nabízeli jí rum také, ať se s nimi napije, vždyť život je jen jeden a je třeba žít „tady a teď.“

Ne každý si může dovolit letět v byznys třídě, ne všichni si mohou dovolit letenku jako náklad podnikání. Tak nezbývá než létat s nízkonákladovými leteckými společnostmi, kde si nemůžete vzít normální kufr, a navíc se tam sotva vejdete sami. Analogie s klecovým chovem slepic je na místě. Taky dostanete pravidelně najíst, ale moc si nezalétáte.

Kdo létá častěji, už tak netouží sedět u okna. Raději vymění prchavou krásu blikajících světel měst při startu a přistání za pohodlí sedadla u uličky, aby mohli chodit na záchod bez výčitek, že někoho obtěžují.

Pokud letíte ve dvojici můžete zkusit objednat si jedno místo u okna a druhé u uličky na trojsedadle a doufat, že si mezi vás nikdo nesedne. Bude-li letadlo plné, pravděpodobně si místo se „středopolařem“ po domluvě vyměníte. Někdy se poštěstí lehnout si přes 3 sedadla. Je-li místo volné, určitě tuto možnost využijte.

Bojíte-li se turbulencí, nejmenší bývají mezi křídly, největší vzadu. Samozřejmě záleží na velikosti letadla. Ranní lety mají turbulencí méně. Pokud letíte kolem světa celý den, je to jedno. V každém případě je dobré poslechnout pilota, radí-li se připoutat. Nemusíte se bát, že se při opravdu velkých turbulencích hlavou praštíte o strop letadla. Na místech vpředu dostanete jídlo dříve, ale dětský křik bude hlasitější. Z předních míst se dostanete rychleji z letadla, pokud máte málo času na přestup, ale zpoždění bývají tak častá, že je možné na toto hledisko zapomenout.

Výběr místa se stává bezvýznamnou drobností v porovnání s chaosem, který na letištích vzniká v době letních dovolených. Co je vám platné objednané dobré místo, když lety bývají opožděné o mnoho hodin a ztráta kufrů není vůbec výjimečná. Můžete si stěžovat, a to je tak asi všechno, co můžete udělat, pokud nechcete podstoupit dlouhé jednání o odškodném, které nebývá vždy úspěšné a navíc vám nevrátí zkaženou dovolenou. Tak hodně štěstí a dobře doleťte!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz