Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Je sex po sedmdesátce nepatřičný?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bing.com Al

Večerní idyla

Děti si většinou myslí, že jejich rodiče skončili se sexem, když je „vyráběli“. Tomu, že by mohl mít sex osmdesátník, odmítají věřit. Touha po láskyplném vztahu i sexu odlišuje živé seniory od mrtvých.

Článek

Svěřil se mi kamarád, že v důchodovém věku přestal být potentní a velmi se mu ulevilo. Konečně mám čas na koníčky. Na sebe. Mám klid v duši. Sexuální pud sice patří po hladu a žízni k nejsilnějším, ale lidé mohou žít spokojeně i bez sexu. Bez vody to nejde. Každý ať žije, jak mu to vyhovuje: se sexem nebo bez něj. Lidé nemívají pohlavní styk, když jsou nemocní nebo ovdověli. Stále své partnery milují, na nového nemají pomyšlení nebo se bojí s novým partnerem seznámit. Bojí se selhání. Nebo měli nějakou špatnou, traumatizující zkušenost. Někteří nevidí důvod, proč by měli ztrácet čas sexem, jiní si nepřejí děti ani činnost, která k jejich plození vede. Pokud jsou lidé zdraví, pravidelný sexuální život výrazně zvyšuje spokojenost ve vztahu obou partnerů. Pocit sounáležitosti, vzájemné úcty, respektu a snahy vyhovět jeden druhému, je k nezaplacení. Sex bývá spojován v médiích výhradně s mladými lidmi. Sex starších pokládají mnozí za nevhodný. Přitom dle různých pramenů 38 % až 40 % mužů ve věku 75 až 85 let vykazuje pravidelnou sexuální aktivitu. U žen je procento lehce nižší. Americká studie z roku 2007 uvádí, že ve věku 57 až 64 let jsou sexuálně aktivní bezmála tři čtvrtiny lidí. Mezi 65 a 74 lety je to něco málo přes polovinu. Ve věku 75 až 85 let byla sexuálně aktivní čtvrtina výzkumného souboru.

Je fajn, když mají senioři jiného koníčka než nemoci. Sex je dobrá příležitost změny, když funguje. Nemusí to být žádná divočina i tantrický sex je v kurzu. Také je dobré, když se aktéři nehroutí po občasném neúspěchu. Je zajímavé, že lidé, kteří nejsou sexuálně spokojení, ztrácejí smysl pro humor. Podle toho se dají poznat. Pokud se na nás někdo nejapně oboří v metru, na silnici nebo v sousedství, lze předpokládat, že má vážné sexuální problémy. Ale neříkejte mu(jí) to! Mohl(a) by vás zranit. S věkem si člověk dříve nebo později uvědomí, že se při sexu i mazlení nemá spěchat. Nedočkavost je výsadou mladých. Latinské přísloví Festina lente (spěchej pomalu) by mělo být zarámováno v každé ložnici.

Děti si většinou myslí, že jejich rodiče skončili se sexem, když je „vyráběli.“ Že by mohl mít sex osmdesátník, odmítají věřit. V tom je problém. Je pravda, že jeden z hrdinů ve Zvonokosech zemřel při souloži v nevěstinci. Ale taková zkušenost je výjimečná. Že čerstvá sedmdesátnice žije sexuálně ve spokojeném stavu s mužem o 15 let mladším také nepřekvapí.

Mladí občas skočí do bazénu, v kterém není voda. Starší, kteří lezou do bazénů po žebříku, takový problém nemají. Tak je to i při výběru partnera. Zranění nebývají tak vážná.

Pokud někomu připadá sex otravný, nudný, asi dělá něco špatně. Měl by si položit otázku, co dělá pro to, aby otravný nebyl. Pokud má žena při pohlavním styku bolesti, pak je lepší navštívit gynekologa než se rozhodnout se sexuálním životem skončit. Také impotenci mužů dokáží urologové i sexuologové úspěšně léčit.

Se sexem se nesmí přestat. Do ohně se musí přikládat, nebo zhasne. Zapalování ve větru stáří se nemusí podařit. Touha po tělesné blízkosti, láskyplném vztahu, dotecích i sexu, odlišuje živé seniory od přežívajících. Abych zůstal genderově vyvážený, sex si rádi dopřávají nejen starší muži, ale i ženy v pokročilém věku. Ptal jsem se známé, která se účastnila hádky o partnera v domově důchodců, jakou radost jí sex přináší. Odpověděla: „Víš, já bych ten sex mít ani nemusela, ale když dědeček to pořád chce. Jsem ráda, když je spokojený, a navíc, jsem také ráda, že se ještě někomu líbím.“ Vypadala mladší a nádherně i bez drahé kosmetiky. Že by ji spokojený sexuální život dokázal nahradit?

Použité zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz