Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdo může za to, že hodně pršelo?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Povodeň

Dědek utonul ve velké vodě dezinformací. „To máte za to, že se nemodlíte,“ řekla babička. Poručíme větru dešti je mantra, která nikdy neplatila. Investice do ochrany proti povodním ano.

Článek

Hledat viníka přírodních katastrof není na úrovni laických diskusí racionální. Důležitější je otázka, proč jsou v České republice stále nedostatečná protipovodňová opatření. Na Facebooku jsem viděl video, na kterém bělovlasý muž postupuje neohroženě po pás v proudící vodě mezi stromy v blízkosti paneláků. Na rychlé hladině plují prkna, odpadky, kontejnery. Chybí jen trampolíny a kočárky. Dědek se chvíli držel kandelábru, po dvou krocích ho však voda převrátila a v kotrmelcích unesla do tmy. Co dědka přimělo k tak „hrdinskému“ činu? Možná uvěřil zprávám hnutí „Proti všem“, že o žádnou povodeň nejde, jen o deštíček. Domníval se, že se chystá protivládní demonstrace. Zlá macecha ho poslala ke dvanácti měsíčkům pro jahody. Zmatení mysli způsobilo očkování proti Covidu před dvěma lety. Šel si koupit zlevněné banány na dožínky, než vrchnost slavnost zruší! Běžel se podívat, zda sousedovi voda také zaplavila zahradu. Možná přitom uloví kapříka, který unikl z blízké sádky. Nebo alespoň plovoucí barel Kofoly. Šel si stěžovat na ČEZ, proč nejde elektrika. Za poslední tři měsíce nezaplatil elektřinu jen dvakrát. Romantickým důvodem mohla být cesta na poštu s milostným dopisem Ursule von der Leyenové do Bruselu s prosbou, ať nás nechá na pokoji. Tam, kde dříve stála budova pošty, byl polorozbořený stánek občerstvení s nápisem: „U nás se napijete za každého počasí!“ Nebo si chtěl prostě jen s deštníkem zaplavat?

Na skutečném neštěstí lidí, kteří přišli při povodni o všechno, se živí nejrůznější psychicky nemocní lidé. Snad tím řeší svůj stres nebo chtějí získat hlasy v blížících se volbách. Jsou posedlí hledáním viníka pohromy. Hlavním původcem záplav jsou dle některých Američané, kteří k povodni využili kosmonauty a zvláštní elektromagnetické vlny. Mezi provinilci jsou také osvícení ekologičtí aktivisté, kteří souhlasí se stavbou přehrad, jen po splnění podmínky NIMB (Not in My Back Yard). Ne na mém dvorku. Povodeň zorganizovali na výjezdním zasedání účastníci NATO v Praze 13. až 15. září. Domluva byla, že Karlův most nechají stát. Bylo vidět, jak létají „spojenecká“ letadla sem tam a rozprašují vodu všude kolem. Kdo chtěl, viděl akci na vlastní oči jako bílé pruhy za letadly. Velkou vodu způsobily vzduchové vlny vlaků vezoucích helikoptéry, které nedokázaly vzlétnout na Ukrajinu. Za povodeň nemohou šmejdi a obchodníci se strachem, ale vláda, která chce odvést pozornost od neúspěšného hospodaření. Udržuje nás ve strachu, abychom je poslouchali. Velkou vodu zorganizovala, aby znemožnila volby. Uvažuje se i o podílu viny emigrantů z Paňdžábu. Kdo věří tomu, že přistání Apolla na Měsíci zinscenovali v Hollywoodu, že je země placatá a že povodeň dávno předpověděla „Baba Vanga“, uvěří všemu. Vzpomínám na slova babičky, která když spatřila mou první vážnou známost, pronesla památnou větu: „To máš za to, že se nemodlíš!“ Není vám to povědomé?

Při počítání předpokládaných nákladů na nápravu škod po povodni, je i amatérům jasné, že investice do protipovodňových opatření se vyplatí. Navíc by snížily utrpení postižených lidí. Poučíme se?

Děkuji všem hasičům, záchranářům, vojákům a všem dobrým lidem, kteří pomáhají, kde se dá, bez ohledu na hlupáky, kteří jejich obětavou práci zpochybňují!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz