Hlavní obsah
Cestování

Které místo v Ománu je turisticky zajímavější: Muscat, nebo Salalah?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Západ slunce na pláži v Salaláhu

Muscat nebo Salalah? Co je z hlediska turistiky během krátkého pobytu lepší? Doporučuji Muscat, poskytuje více možností pro aktivní dovolenou.

Článek

Léto sice ještě nekončí, ale podzimní nevlídné počasí se nezadržitelně blíží. Je čas uvažovat, jak si prodloužit slunečné dny v teplých krajích, patříte-li k těm, kteří nemusí chodit do práce a důchod jim stačí na cestu do světa. Nadšené facebookové ohlasy na dovolenou v Ománu mně nedaly spát. Omán navíc patří k pohostinným zemím, které turisty vítají s otevřenou náručí a nepořádají proti nim demonstrace jako na Mallorce nebo Kanárských ostrovech. Při plánování cesty jsem si kladl otázku, na kterou hledají odpověď i další turisté. Zvolit za cíl cesty hlavní město Ománu Muscat, nebo letovisko Salalah vzdálené tisíc kilometrů dál na jih. Nakonec jsem navštívil obě oblasti. Musím říci, že se mně líbilo více v Muscatu. Je v něm více historických památek (muzeí, pevnost al-Miraní (19 km,) Al Jalali fort (20 km), palác Bait Al-Zubair, velká mešita sultána Kábúse, Royal Opera House, Národní muzeum Ománu. Romantické procházky po starém městě (Mutrah) nemají v Salalahu obdoby, stejně jako tradiční trh (souk). Také moře bylo v čase mé dovolené v Musactu příjemnější, pláže pěkné (Qurum Beach, Al Sifah beach). Za návštěvu stojí: Masirah Island, Sugar Dunes, Khaluf Beach a Bar Al Hikman.

Foto: Jindřich Tošner

Wadi Shab

Z Muscatu je k disposici více výletů za historií do okolí, například do bývalého hlavního města Ománu Nizwy, tradiční vesnice Birkat Al Mouz i do několika údolí: Wadi Bani Khalid, Wadi Tiwi and Wadi Bani Awf. Cestou do Wadi Shab se můžete zastavit v Bimmah Sinkhole. Mě uchvátily především blízké hory dostupné z Muscatu: Jebel Akhdar a Jebel Sham s množstvím trekingových tras. Jebel Shams (Hora slunce) se nachází v severovýchodním Ománu, severně od města Al Hamra.Je to nejvyšší hora v Ománu a součást pohoří Hajar. Tato hora je oblíbeným turistickým cílem, známým jako „Grand Canyon Arábie“ díky úchvatným výhledům a nádherným kaňonům. V Salalahu byla nabídka skromnější. Navštívili jsme Kadidlovou stezku, vodopády ve Wádí Darbat, baobabový les. Vychvalované pláže znehodnocovalo často rozbouřené moře, takže jsme si ani moc nezaplavali. Zklamáním pak byl hotel Royal Crown Plaza v Salalahu.

Foto: Jindřich Tošner

Interiér mešity sultána Kábuse v Muscatu

Je jasné, že každému se líbí něco jiného. Záleží také na tom, s jakými lidmi se setkáte, zda počasí bylo dle vašich představ, zda jste bydleli v dobrém hotelu, zda jste použili služby zkušené cestovní agentury nebo přátel, kteří v Ománu žijí. Muscat je blíž, let z Prahy je skoro o hodinu kratší. Z Muscatu je přímé a rychlé spojení do Dubaje. Safari tours do pouště jsou v Muscatu podobné jako v Salalahu.

Obě destinace jsou zajímavé. V každé z nich lze najít něco pozoruhodného, pěkného. V Muscatu budete mít větší a snadnější výběr. Tak šťastnou cestu!

Anketa

Která oblast Ománu se vám více líbila?
Muscat
40,9 %
Salalah
36,4 %
nebyl(a) jsem v Ománu
22,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz