Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Má cenu se hádat? Vyřeší problémy sex?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bing.com, designer Dall 3

Zbytečná hádka

Umíme se hádat? Hádky jsou stresující. Zkracují život a ničí chuť na sex. Hádky by neměly končit několikadenním mlčením, ale objetím, polibkem a konstatováním: „To jsme se pěkně pohádali, viď?“

Článek

Partnerské hádky začínají banalitami. Například tím, že „někdo“ nechá špinavé ponožky na podlaze, zapomene vypnout světlo na záchodě nebo přinese domů jinou značku másla, než měl(a). Ve skutečnosti jde o to, že se cítíme zneuznaní, nepochopení, že jsme měli jinou představu o společném životě nebo, že nás jen bolí hlava a Sparta (Slavie, Hradec…) ve fotbale prohrály.

Můžeme se hádat s křikem po italsku nebo na hadí způsob, kdy na sebe jen syčíme. Každý máme svůj oblíbený druh hádky. Někteří preferují v hádce domácí práce, politiku, jiní bludiště rodinných vztahů: „Jsi stejná jako tvoje máma, tvůj táta!“ „Jsem tady snad jediný člověk, který uklízí, vaří, seká trávu, myje nádobí, pere a učí se s dětmi?“ zvolá rozhořčeně iniciátor hádky. Oslovený(á) buď prchá, nebo začne vysvětlovat, že všechno vlastně dělá on (ona) a není o čem mluvit. Ti nenapravitelní kontrují: „To musíš tolik utrácet? K čemu potřebuješ tolik bot?“ „Aspoň nečumím pořád do počítače jako ty. Zkus se učit aspoň s dětmi, když ti to ve škole nešlo.“

Můžeme se hádat pro něco nebo pro nic. V prvním případě doufáme, že upozornění partnera na jeho nedostatky povede k nápravě. Zapomínáme, že líný člověk zůstane líný, nepořádník nepořádný, nevěrník nevěrníkem, hlupák hlupákem, lakomec lakomcem bez ohledu na oprávněnost hádky. Mnoho lidí nedokáže uznat svůj omyl ani tváří v tvář důkazu o něm. Vzpomeňte na Galilea s jeho tvrzením, že země se točí. Nejvíc sebevědomí mají paradoxně ti, kteří umějí a vědí nejméně, kteří pro kvalitu vztahu nedělají nic.

Úplně zbytečné jsou hádky, které nemají řešení, navíc v oblastech, o nichž nemáme ani ponětí. Je zbytečné se hádat o existenci mimozemšťanů, andělů, globálním oteplování, tvrzení, že země je placatá.

Naprosto vysilující jsou hádky vypravěčské: já jsem to řekl, neřekl, byl jsem tam, nebyl si tam, viděl jsem to, neviděl si to. Při přátelských setkáních platí: „Nekažte vyprávění pro zábavu pravdou!“

Škoda, že v některých hádkách neexistuje digitální challenge jako na tenisu, prohlásí-li soudce aut, ale hráč to vidí jinak. Pomohl by i fotbalový VAR (video assistant referee). Jen by ho neměla obsluhovat tchýně (tchán).

Trvalé, opakující se hádky jsou stresující, určitě zkracují život, berou chuť na sex. Jsou i výjimky. Někteří se po hádce dokáží pomilovat jako nikdy. Vydrží jim to do další hádky. Proto se hádají často. Měl jsem známou, která zdůvodňovala rozvod tím, že nebylo možné se s manželem pohádat. Nebo pomilovat?

Touhu po sexu při hádce způsobuje uvolňování hormonů pohody: endorfinů a oxytocinu. Bohužel se často nevyplavují u účastníků hádky stejně. Někteří se na usmiřování po hádce těší. Usmiřování je krásné u stabilních párů, které se milují, respektují. S usmířením počítají předem. Hrají si s ním. Neodcházejí po každém nedorozumění z domu: k mamince, do hospody. Nerozvádí se dvakrát týdně. Vážnější a dlouhodobé rozpory postel nevyřeší. Samostatný problém jsou hádky kvůli sexu. Někdo si ho přeje častěji, někdo méně, někdo rád experimentuje, někdo musí mít zhasnuto. Tam pomůže jen upřímný dohovor s vyjasněním priorit, akceptovatelných kompromisů, ne hádka.

Než se začneme hádat položme si otázku, zda stojí za to si kazit náladu. Hádky jsou součástí naší povahy a ta se jen tak rychle nezmění. Domluvme se s partnerem (partnerkou), že naše naštvání po hádce smí trvat maximálně dvacet minut. Milovat se můžeme dřív. „Sportovní“ hádky by neměly končit několikadenním mlčením, ale objetím, polibkem a konstatováním: „To jsme se pěkně pohádali, viď?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz