Hlavní obsah

MÁ PRÁVO LURDES GLORIA MANUEL REPREZENTOVAT ČESKOU REPUBLIKU?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

L.G.Manuel

Atletka černé pleti Lurdes Gloria Manuel je občanka České republiky a má plné právo naši zemi reprezentovat. I když do finále nepostoupila, blahopřeji k úspěchu!

Článek

Lurdes Gloria Manuel, je devatenáctiletá čtvrtkařka, díky které mělo Česko zastoupení v semifinále olympijských her v Paříži. Narodila se v Ostravě. Ve dvou letech se s rodiči z Poruby odstěhovala do Tábora, kde její rodiče dostali výhodné zaměstnání a bydlení. Táta je z Angoly, máma z Ruska, kde se seznámili, avšak kvůli rasismu odjeli do Česka. Lu mluví pěti jazyky a má nabídky na stipendia na prestižní americké univerzity. Ještě před startem semifinále běhu na 400 metrů jsem nejednou slyšel námitky proti její reprezentaci České republiky ve Francii. Zdá se, že utajený i zjevný rasismus je v Česku zahnízděný více než v jiných zemích Evropy. Fotbaloví fandové si jistě všimli, že za reprezentaci Francie hraje N’Golo Kanté z Mali, Pogba se narodil v Guineji, Coman v Guadalope, Kimpembe v Kongu, Koundé je z Beninu. Ještě jsem zapomněl na Afričany Kyliana Mbappého, Eduarda Camavingy a Ousmane Dembélého. Atleti USA, kteří sbírají jednu medaili za druhou, jsou také většinou černé pleti a nikdo se nad tím nepozastavuje. Sportovci černé pleti reprezentují téměř všechny státy světa. Jedinou podmínkou reprezentace je občanství v zemi, za kterou startují, ne kde se narodili nebo jakou barvu má jejich pleť. Lu Gloria Manuel se navíc v Česku narodila. Můžeme na ní být hrdí. Z původně českých sportovců reprezentovala USA diskařka Olga Fikotová, krasobruslařka Vrzáňová, tenisté Lendl, Navrátilová a mnoho dalších. Buďme rádi, že nás L. Manuel reprezentuje a gratulujme k úspěchu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz