Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Rostou houby. Rychle do lesa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Houbová žeň

Jsou houby radioaktivní a způsobují rakovinu? Všechny houby jsou jedlé. Některé jen jednou. Jak se sbírají houby ve Švýcarsku.

Článek

Řekne-li nám někdo „Je to na houby“, myslí tím, že je to na nic. „Houby ti na tom záleží,“ znamená, že na tom vůbec nezáleží. „Houby jsi našel,“ je stesk nad tím, že jsi nenašel nic. Letos to konečně neplatí. Není divu. Střídání horka s deštivými dny růstu hub prospělo. Nevím, jak jinde, ale v Jeseníkách se vrací šťastní lovci hub s plnými košíky. Překvapila mě úroda lišek. Čím byli sběrači úspěšnější, tím více práce je čeká doma při čištění, sušení, zavařování. Podobná žeň byla myslím před 4 lety. Pamatuji si dobře, že jsem většinu zmrazených i sušených hub nakonec vyhodil. Asi proto, že vařím méně, než sbírám houby. Někteří lidé mají před houbami panickou hrůzu. Houby nejedí. Skandinávci nebo třeba Angličané jsou schopni akceptovat jen žampiony, o nichž se domnívají, že nejsou jedovaté. Ve Švédsku jsem chodil po lese sám. A že tam rostly hřiby, o kterých se vyprávějí anekdoty. Chlubí-li se sběrač, že našel kilového praváka, radím odpovědět, že tak velký hřib dovede najít kdejaký moula. Umění je najít hříbky malé. Vážnou trhlinu do mého obrazu blahobytného Švýcarska způsobil omezený vstup do lesa na dva dny v týdny ve většině regionů. Někde dokonce nesmíte mít v košíčku víc než půl kilogramu hub. Za této situace bývá kontrolorů více než hub a pokuty jsou mastné. Samozřejmě musíte nejdříve zaplatit za parkování u každého lesa. Zkrátka doma je doma. Jiný kraj, jiný mrav.

Chcete-li spokojenému sběrateli zkazit náladu, upozorněte ho, že jsou všechny houby radioaktivní a babky navíc způsobují rakovinu. Naštěstí je to hloupost. Sníme-li 1 kg sušených hub ročně, nedostaneme se ani na 20 % přirozené radioaktivity, které jsme běžně vystaveni. Je pozoruhodné, že se škarohlídi bojí radioaktivních hub a borůvky akceptují. Známá anekdota tvrdí, že všechny houby jsou jedlé, některé ovšem jen jednou. Je vhodné sbírat houby, které dobře známe. Určitě bychom neměli domů nosit houby plesnivé. Ani z části. Nenašel jsem žádnou věrohodnou zprávu v literatuře, že by houby způsobovaly rakovinu. Naopak, některé vzácné houby se v tradiční čínské medicíně k léčbě vybraných rakovin používají. Pokud bychom chtěli být obzvlášť opatrní doporučuji houby před restováním krátce povařit ve vodě. Ty sušené spařit před použitím vroucí vodou také. Hnědá barva vody, kterou slejeme je důkazem nejen odstranění nečistot, ale i snížení koncentrace Cesia, které v houbách bývá.

Každý máme rádi něco jiného. Nikoho neodsuzuji. Usmívám se názorům lidí, kteří chodí do lesa jen když si z něj mohou něco přinést. V lese je krásně i bez hub. Někdo se prodírá neprostupným houštím, jiný nachází nejvíce hub v trávě u cesty. Někdo miluje volný, pohodlný les, jiný je nejspokojenější ve strmých kopcích.

Nejvíc hub najde ten, kdo má les rád a dobře ho zná. Ví, kde je vlhko, kam může sluníčko, která stráň je na jihozápad. Jde o to chodit do lesa, i když houby nerostou, les se nám odvděčí. Tak určitě!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz