Hlavní obsah
Názory a úvahy

Muži a jejich selektivní slepota na pořádek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Muži stráví úklidem o dvě třetiny času méně než ženy a já se ptám, máme to zapotřebí?

Článek

Známe to všechny, rozhlédnete se po místnosti a vidíte ten nepořádek, který je potřeba uklidit. Věci, které nejsou na svém místě, prach, který je potřeba setřít, podlaha, která potřebuje péči, koupelna a její dezinfekce a v hlavě již utvořený imaginární seznam toho, kolik uběhlo času od posledního mytí oken a praní záclon, umytí lednice, praní povlečení, uklízení skříní a debordelizace těžko dostupných míst.

A pak tu máme muže. Rozhlédne se po pokoji a zapracuje jeho filtr vnímaní nebo, dejme tomu, selektivní slepota. Prach nebo umývání podlahy není v jeho rozlišovací schopnosti, že se musí umývat vana objevil snad až po desítkách let života a imaginární seznam, který by mu automaticky naskočil v hlavě, a připomněl mu, kolik věcí je třeba udělat a jaký je tu nepořádek, se nekoná. Je spokojený, že se místností dá projít, ve skříni má ještě čisté prádlo a v kuchyni dokonce zvládá umýt tu trochu nádobí, takže je z čeho jíst.

Žádný přidaný stres se nekoná!

Vědci tvrdí, že muži pořádek či nepořádek rozlišují stejně, ale na rozdíl od žen za něj nemají pocit zodpovědnosti. Pořád se uklizená a líbivá domácnost připisuje za vizitku ženám. Vzpomeňme jen, jak často jsou ženy v reklamách na čistící prostředky.

Muži tak prý úklidem tráví o dvě třetiny času méně. Nejsou to ale šťastná stvoření?

Nechci házet všechny muže do jednoho pytle. Dnes už spousta pochopila, že společná domácnost vyžaduje společné úsilí a jistě se najdou i opačné extrémy, kdy je muž na pořádek pintlich (z něm. pünktlich).

Sama mám, a zjistila jsem, že zdaleka ne sama, jednu zpropadenou vlastnost a to sice, že očekávám, že určitý typ úklidové činnosti bude proveden mnou očekávanou metodou s mým předpokládaným výsledkem. A to uznejme není úplně košer. Je přeci jedno, v jakém systému bude umyté nádobí naskládané na odkapávač; neumíte si představit ten vnitřní boj, jaký ve mně probíhá, když muž umývá spoustu nádobí.

Na druhou stranu, pokud máte doma podobný model muže jako já, jistě také neumíte pochopit, jak může zapomenout špinavý hrnec na sporáku, nebo nevidět, že po umytí nádobí je ještě skvělé setřít kuchyňskou linku, aby bylo zkrátka hotovo. (Možná jsem při objednávce tohoto modelu zapomněla zaškrtnou nějakou příplatkovou výbavu. Nu, co už.)

Měly bychom si tedy vzít z našich mužů příklad a život si více užívat bez vysavače nebo hadru v ruce! O domácí práce se podělit; všichni obyvatelé domácnosti by přeci měli přiložit ruku k dílu. A hlavně oprostit se od našich věčných imaginárních seznamů, které nám jen přidávají vnitřní stres, bude nám v životě trochu veseleji.

A jak to máte s úklidem domácnosti u vás?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám