Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přestaňte už s tím levnějším Polskem a Německem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko, měřeno počtem obyvatel, je malý trh. Takový má vždy vyšší ceny… Vysvětlím to po lopatě – protože se ceny upravují podle objemů zboží na daném trhu. Zvyšující se objemy prodejů logicky snižují ceny. Krásným příkladem jsou mobilní operátoři.

Článek

Na Ukrajině, v USA, v Rusku, Německu, Thajsku – všude u národů s desítkami milionů obyvatel mají nižší tarify než v ČR. A nic s tím nenaděláte.

Teď k jídlu. Nechápu srovnávání „zboží“ typu Nutella, Kokakola, ústní voda, cukr, šunka, Rum, pivo, zmrzlina a podobné. Potřebujete to někdo k životu? Když jíte nezdravé potraviny, spotřebováváte mraky domácí chemie a kupujete k životu nepotřebné blbosti, tak si klidně jezděte do Polska. Také byste mohli vyrazit kamkoliv do přírody na jablka, která vám hnijí pod nohami, všude kolem vás jsou dostupné mraky vlašských ořechů. Namísto anglických trávníků byste mohli líné zadky věnovat aspoň dvěma záhonům zeleniny.

Ale nemusíte se ani namáhat. Stačí, když místo žraní budete jen jíst. „Důchodci jsou chudáci“… Na to si vzpomenu, když vidím, jak kupují čokolády, kafe, pivo a balené vody, tak si říkám. „Musí to mít?“ Vždyť jídlo – ve smyslu nasytit se, je něco úplně jiného než nadbytečné pochutiny. A vodu z kohoutku máme u nás nadstandardní.

Problém není ani tak v cenách potravin jako v umění nakupovat. Umění se najíst, místo nacpat. Umění vycházet s potravinami. Mnozí tuto schopnost ztratili, protože roky předchozího blahobytu je k tomu nenutily. A mnozí to svedou na politiky, kteří by podle nich měli zakročit, aby ty ceny byly takové, jaké chceme mít. Socialistický náhled na ekonomiku Čechy neopustil. Proto jsme ostatním k smíchu. Včetně premiéra, který nepochopil, co vlastně kapitalismus je. Vysvětlujte to ovšem národu volajícímu po cenových zákrocích za účasti ČOI.

Co mají dělat Švýcaři nebo Norové, u nichž mléko stojí stováka? Takže problém není kolik, a co stojí, ale jak výkonná je ekonomika, aby vytvářela adekvátní platy. Ta česká výkonná není, a už nebude. Vychovali jste nástupnickou línou generaci, bojící se u práce zapotit, slepě věřící, že sezením u počítačů se vysedí blahobyt. Zbytečně nasloucháte mase hloupých vesničanů protestujících proti všemu, co by znamenalo pokrok (včetně zlepšení finanční úrovně jich samých) – viz těžba lithia. Podporujete politiky snažící se napravit světový řád… Havel – Tibet, Vystrčil – Taiwan, Fiala – Izrael, a tím zavírající cesty českým podnikům na významné trhy. Neprotestujete proti přebujelým výdajům na zbrojení… a tak bych mohl pokračovat.

Nedraho by v ČR mohlo být, kdyby všichni občané pochopili, co je, a co obnáší kapitalismus, dokázali se přizpůsobit tržnímu hospodářství, naučili se počítat. Nespoléhali, že vláda za ně něco vyřeší, zapomněli na dárky od státu, naučili se říci vládě „takhle teda ne“. Uměli zvolit schopné a fundované politiky. A nakonec třeba…Místo zatloukání času u obrazovek, nebo bezduchého šlapání do pedálů kol, šli něco užitečného dělat… třeba spočítat si nákupní košík bez výjezdu do Polska. V mé blízkosti sleduji několik důchodkyň s důchodem nic moc. Žijí samy v domech, platí za elektřinu, za plyn, nebo za uhlí, mají doma teplo. Pěstují zeleninu, ukládají a zavařují ovoce. Nakupují střídmě, jí střídmě, jsou relativně zdravé a vitální. A ještě ušetří na drobné opravy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz