Hlavní obsah

Sbírky pomoci Ukrajině jsou náplasti na sžíravou nenávist k zemi, která nám obrátila životy naruby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Anderle

Švejk před kavárnou ve Lvově

Údajně se na Ukrajinu vybralo šest stovek milionů korun jen u jedné sbírky. Ve formátu ČR tato suma znamená dost peněz pro lidi bez domova, pro pečovatelskou službu, úhrady náročných léčeb.

Článek

Našinci horlivě bojující za pomoc Ukrajině prostřednictvím darů, viz. kauza pan Vetchý, neví o Ukrajině, kromě toho že válčí s naším úhlavním nepřítelem, nic. Hlavně nejsou s to si uvědomit souvislosti. NATO velmi váhá s každou dodávkou zbraní, nedodávají se rychle ani uceleně, kvůli čemuž umírají ukrajinští vojáci zbytečně. Podle armádních zdrojů by měla Ukrajina dostat, aby to bylo efektivní, v roce 2024 vojenskou pomoc ve výši desítek miliard dolarů, a dosud dostala od USA pomoc za třicet milionů dolarů + něco od EU.

Takže sbírky od českých občanů jsou něco, co nijak neřeší situaci na Ukrajině, ale řešilo by to spoustu bolavých kauz v samotné ČR.

Až přijde na Ukrajině čas návratu do normálna, nebude to tak, že… „Češi, pomáhali jste nám ze všech sil, tady máte zakázky pro vaše firmy“.

Bude to… „Díky Češi, co dál nabídnete? No nic, nemáte tak silné firmy, my jdeme za silnějšími, a vy můžete být jejich subdodavateli, pokud si vás vyberou. Čau.“

Fico nebo Orbán asi nejsou proruští. Jejich pragmatičnost je v tom, že své země chtějí vyjmout ze seznamu potenciálních cílů při atomovém útoku. Jestli k němu dojde, tak první to schytá Polsko a druhé Česko jako největší řvouni a ideální obětní beránci. Kdyby chtěl Putin poslat důraznou výstrahu západu, tak to provede na těchto dvou zemích, které nikdo moc nepotřebuje. Bude kalkulovat s malou odvetou. Za posledních stopadesát let bylo Česko zrazeno Anglií dvakrát, Ruskem dvakrát, Polskem dvakrát, Maďarskem jednou, Slovenskem jednou. Česko je ten, kdo čím víc křičí a dere se vpřed, tím více je obtížným přívěškem. Už bychom konečně měli skončit s nálepkou otloukánka a fungovat jako jiné malé státy, věnovat se v tichosti sobě, svým výdajům a problémům. O velká světová dění ať se starají ti, kdo na nich mají největší zájmy, finance, a mohou si dovolit nastavovat kůži.

Každý ať si nakládá se svými penězi, jak chce. Pomohl jsem kolegům z Ukrajiny dostat se do ČR, pomohl jsem jim dostat dceru na studia, zaměstnal jsem brigádně Ukrajince za stejné peníze, jaké bych dal Čechům. Ale stejně mi připadá divné, že Češi dávají na pomoc Ukrajině více než Švýcaři nebo Norové. Určitě bych měl lepší pocit, kdyby moje peníze šly na potřebné věci v ČR. Jestli někdo věří, že darováním pomoci Ukrajině vytváří stabilitu ČR, tak je buď málo informovaný, nebo naiva, popřípadě obojí. Nejčastější argument, že když nepomůžeme Ukrajině, bude Rusko za nedlouho u nás, je hodně sugestivní. Typ manipulativní informace, založené na předchozích špatných zkušenostech s možností opakování. Ideální věta nástrojem k ovládání mas.

Proč Rusové nepůjdou za Dněpr, vysvětluji v následujícím článku, který vyjde v pátek 12. 1. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz