Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyrovnejte se s ním, nenechte ho štěkat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrzej Iwański/https://commons.wikimedia.org/ licence CC BY-SA 3.0 Deed

Kněz J.P. druhý zleva s průkazkou na hrudi

Text pojednává o likvidaci patera Jerzyho Popieluszka v roce 1984 a některých souvislostech.

Článek

Letos v říjnu uplyne již čtyřicet let od násilné smrti kněze, Jerzyho Popiełuszko, nazývaného jako kněze Solidarity. Brutální vražda tehdy otřásla nejen Polskem, ale i Evropou a vzbudila pozornost východnímu bloku rozhodně nemilou. Na celou záležitost ale bylo vidět tak nekompromisně, že nešlo celou věc „zahrát do autu“, a smrt ututlat či označit za nešťastnou náhodu či sebevraždu. Osoba kněze byla již hodně známá, byl kritizován pro svoje postoje v polském i sovětském tisku. Avizuji, že u nás došlo k několika záhadným úmrtím opozičních aktivistů jako Pavel Švanda, Přemysl Coufal, Štefan Polák. Bylo jich ale více.

V Polsku od počátku osmdesátých let nabíralo na síle opoziční hnutí Solidarita. V prosinci roku 1981 generál Jaruzelski vyhlásil výjimečný stav. Do ulic poslal vojska, odstřihl telekomunikační spojení, omezil práva, mnoho osob poslal do internace. Celá operace ohledně zoacifikování země byla pečlivě připravována a výborně utajena. Internacionální invaze do Polska byla reálnou hrozbou, i v československé armádě byly zahájeny kroky k možnému vpádu do Polska. Opoziční hnutí se umlčet nepodařilo. Nespokojenost se sociální situací, politickou nesvobodou a mnoha dalšími nedostatky byla dávána najevo i nadále.

V celé věci se silně angažovala i církev. Jednou z takových osob byl i Jerzy Popieluszko, kněz v kostele sv. Stanislava Kostky ve Varšavě. Protirežimní postoje neušly zájmu polské bezpečnosti. Je zatčen, učiněn pokus jej násilně odstranit napoprvé nevyjde. Kněz byl jinak povahy vlídné. V souvislosti s naší zemí je tu zajímavost, v roce 1968 se měl jako voják účastnit invaze do ČSSR, do které se mu ale vůbec nechtělo. Zdroje hovoří o tom, že simuloval nemoc, tudíž se na znovuosvobození nepodílel.

K čemu tedy došlo. 19 října roku 1984? Vůz s knězem a jeho řidičem je zastaven kvůli fingované dopravní kontrole. Kněz je narván do kufru auta, řidič do auta policistů, ze kterého se mu podařilo za jízdy při nemalé rychlosti vyskočit a utéct. Jeho svědectví bylo pochopitelně zcela zásadní pro odhalení pachatelů. Řidič identifikuje dva muže, u jednoho se zmýlí. Jeden z obviněných se během výslechu hroutí a poskytuje zásadní svědectví.

Zjištěné okolnosti vypovídají toto. Kněz je po únosu opakovaně zbit a upadne do bezvědomí. Posléze je připoután k závaží tvořeném z pytlů s kameny a hozen do přehrady ve městě Wloclawek. Musel tedy zakusit hroznou trýzeň. 30 října se jeho tělo našlo ve zmíněné vodní nádrži. Nalezení předcházelo intenzivní pátrání a zájem veřejnosti. Jaruzelského vedení státu pochopilo, že věc není možné přikrýt žádnou informační clonou. Jsou zatčeni tři příslušníci Służby Bezpieczeństwa, jak se tajná policie v Polsku nazývala. Kapitán Grzegorz Piotrowski, poručík Leszek Pekala a poručík Waldemar Chmielewski a jejich nadřízený Adam Pietruszka byli obžalováni a postaveni před soud v Toruni. Pro Piotrowského jako hlavního pachatele dokonce prokurátor navrhuje trest smrti. Nakonec si pachatelé odnášejí vysoké tresty odnětí svobody, za únos, mučení a vraždu. Tresty postupně zkráceny (amnestie, intervence vysokých představitelů, tehdejšího ministra Czeslawa Kisczaka).

Hypotéza, že by kněze zlikvidovali tři pracovníci bezpečnosti na vlastní pěst, je málo pravděpodobná. Stopy vedly do vyšších pater bezpečnosti a stranické hierarchie. Je třeba zvážit i atraktivní myšlenku, že likvidaci nařídili nejvyšší představitelé Polska, generál Jaruzelski či ministr vnitra, generál Kisczak. Jméno kněze Jaruzelskému muselo být známo. A na schůzce s ministrem vnitra a dalšími představiteli zazněl Jaruzelského povel vypořádat se s Popieluszkem. „Vyrovnejte se s ním, nenechte ho štěkat,“ měla znít jasná formulace. To by jistě od takto zmíněné a vysoce postavené osoby dokonale stačilo. Pokud pomineme Jaruzelskeho nejzávažnější podezření podle polských zdrojů padá na osobu náměstka ministra vnitra iniciály Władysława Ciastońa a vysokého představitele tajné policie Zenona Platka, který měl silně tlačit na nadřízeného Pietruszku ohledně kněze.

Zadržení a následná likvidace kněze ale byly operací připravovanou, vyžadující sledování, koordinaci postupu, komunikaci vysílačkami. Velmi důležité je podezření, že se na akci podílely nejen osoby, kterým velel hlavní viník Piotrowski, ale i příslušníci vojenské tajné služby. Bývalý prokurátor a posléze pracovník polského ústavu Paměti národa (Adam Witowski) tvrdí, že shromáždil indicie, podle kterých Popieluszko nebyl ubit ještě v den svého únosu, ale byl zadržován a mučen až do 25 října. Přičemž jednomu z novinářů bývalí pracovníci vojenské služby tvrdili, že měli za úkol bunkr připravit a obstarávat jídlo a oblečení. Bunkr se měl nacházet v pevnosti Modlin a pohybovat se tam měly i ruskojazyčné osoby. Jako důkaz o několikadenním věznění kněze mají sloužit minerály na kamenech, kterými byl zatížen. Vyskytují se pouze v místech pevnosti. Nutno ale upozornit, že se jedná o hypotézu opírající se o svědectví bývalých příslušníků tajné služby.

Nadále platí oficiální verze rozsudku, která vychází ze svědectví příslušníka Chmielewskeho a Pekaly, že byl kněz brutálně zbit a vyhozen spoután a zatížen ještě živý či již mrtvý do přehrady. Hlavní mlátička Piotriwski vinu za smrt kněze odmítá dosud. Zenon Plátek byl soudem ohledně své účasti osvobozen. A tak v návaznosti na případ Alexej Navalného a nedostatku informací, můžeme říct, že se historie opakuje. Záhadné odchody nepohodlných osob nejsou nevratnou minulostí.

použité zdroje:

Chlumský, J. blah. Jiří (Jerzy) Popiełuszko, dostupné z https://catholica.cz/?id=5367

Szymowski, L., Kiszczakovo komando z Kazuně , dostupné z  https ://www.wprost.pl/tygodnik/143247/Komando-Kiszczaka-z-Kazunia.html

Szymowski L. Gazeta Warszawska, Bunkier oprawców - W 35 rocznicę śmierci Ks. J. Popiełuszki, dostupné z https://e-wyszogrod.pl/artykul/bunkier-oprawcow–w/28860

Chalupa, K Jerzy Popieluszko – Oběť komunistické nenávisti, dostupné z  https://hlidacipes.org/jerzy-popieluszko-obet-komunisticke-nenavisti/

Ecce Homo - Jerzy Popiełuszko, dostupné z https://temata.rozhlas.cz/ecce-homo-jerzy-popieluszko-8009641

Golebiewski J, Bezpečnost hledá sama sebe dostupné z https://przystanekhistoria.pl/pa2/tematy/zbrodnie-komunistyczne/74696,Bezpieka-szuka-siebie.html

video, dostupné z https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=417288606206990

Samizdatový materiál putující po bývalé ČSSR popisující brutální smrt Jerzy ho Popieluszka

Jerzy Popieluszko, dostupné z Wikipedia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz