Hlavní obsah

Je kniha Experiment Max vhodná pro vaše děti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Macoun

Experiment Max pro kluky a holky od 10 až 12 let

Pátráte po nadějné knížce určené mladším čtenářům? Vyhovuje-li vám obecně pohodovém čtení pro kluky a holky seznamte se s publikací Experiment Max. Soubor povídek pro děti od 11-12 let právě vychází.

Článek

Jaká by měla být kniha pro současné čtenáře z šesté až sedmé třídy? Tlustospisem spíše ne. Taková je doba. Experiment Max proto obnáší 198 stran formátu A5. Základní kritérium na publikaci éry mobilních telefonů splňuje.

Patnáct svižných povídek se spádem děje plně vyrovná hraní počítačových her. Navíc k rozuzlení zápletky není třeba přečíst celou bichli. Příběhy mají přiměřenou délku. Náměty jsou různorodé. Něco vzduchoplavby či jemných pozemských i mimozemských záhad (ne, nebojte se, žádní trapní ufouni mezi řádky nelezou), důkladná porce techniky, dokonce i raketové.

Buďte v klidu. Nikomu se nic nestane, škody jsou nepatrné, tedy až na tu čtyřicet let starou stíhačku.

Hybatelem příběhů je Max, školou povinný badatel. Maxmiliána podporují spolužáci i spolužákyně, i když ne za všech okolností. Dojde i na protivenství a názorové různice. Nikdy spory nedospějí do úrovně rvačky pračky. Děti hovoří slušně, protože hrubostí obsahuje dnešní obecná mluva školáků celé hromady. Není třeba přikládat pod kotel.

Výhodou stylu autora je v českých podmínkách neobvykle promyšlené posouvání příběhu dialogem aktérů. Dovedné využívání přímé řeči je významnou předností použitého způsobu vyprávění. Autor čtenáře na druhé straně vůbec nešetří. Text přináší hodně zábavy, ale obsahuje i méně frekventované výrazy, aby čeština ani do budoucna nechuravěla zploštěním slovníku dorůstající generace.

Velkou předností výstavby příhod je nepředvídatelnost. Ani dnes mimořádně populární umělá inteligence by nedokázala nejen na začátku povídky, ale ani na dohled závěru zápletky odhadnout, jak každý povídkový příběh dopadne.

Kniha je vhodná zejména pro potomky starostlivých rodičů či dokonce prarodičů. Klasicky provedenou knihu na papíře s ilustracemi je možné získat výhradně prostřednictvím eshopu autora „Macoun a jeho knihy“. Aby z toho taky něco měl.

Experiment Max je jakostním čtením pro děti moderní doby, které vládnou především chytré telefony. Max kráčí vstříc uvěřitelným dobrodružstvím s odhodláním smělého průkopníka s velkým přehledem. Odložte mobil a běžte s ním!

Čtěte a dobře se bavte!

Někdy příště zde přistane ukázka z díla.

Anketa

Jaká by měla být především knížka pro současné čtenáře od věku 10 až 12 let?
Levná
0 %
Přiměřeně rozsáhlá
0 %
Dobře napsaná
0 %
Audiokniha :)
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz