Hlavní obsah
Internet a technologie

Dvoufaktorové autentifikace: Proč se jí lidé bojí víc než pavouků?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay AI

Vítejte ve světě, kde se hesla lámou častěji než se v českých hospodách rozlévá pivo. Přesto spousta lidí odmítá použít nástroj, který by jejich online účty udělal bezpečnější než trezor v bance.

Článek

Mluvím o dvoufaktorové autentifikaci, neboli 2FA. Proč se jí tolik lidí bojí? A proč by ji měli začít používat? Pojďme si to vysvětlit tak, aby to pochopila i uklízečka (bez urážky, uklízečky jsou často chytřejší než kdejaký ajťák!).

Co je to ta dvoufaktorová autentifikace?

Představte si, že váš online účet je jako váš byt. Heslo je klíč od hlavních dveří. Ale co když někdo ten klíč ukradne nebo zkopíruje? Tady přichází na řadu dvoufaktorová autentifikace. Je to jako druhý zámek na dveřích, který potřebuje jiný klíč. Tím druhým klíčem může být třeba kód z SMS, otisk prstu nebo speciální aplikace v mobilu. Takže i kdyby někdo zjistil vaše heslo, bez toho druhého klíče se do vašeho bytu (nebo účtu) nedostane.

Proč se jí lidé vyhýbají jako čert kříži?

  1. Je to otravné: Zní to povědomě? „Zase musím zadávat nějaký kód! To nemůžu mít jen jedno heslo?" Ano, 2FA přidává jeden krok navíc. Ale co je lepší. Zadat o jeden kód navíc, nebo riskovat, že vám někdo vykrade účet a ukradne všechny vaše fotky z dovolené, osobní údaje, nebo dokonce peníze?
  2. Je to složité: Někteří lidé si myslí, že 2FA je něco, co zvládnou jenom počítačoví géniové. Ale není to tak! Nastavení 2FA je většinou otázka pár kliknutí. A pokud si s tím opravdu nevíte rady, poproste o pomoc někoho šikovnějšího (třeba toho ajťáka, co se vám pořád směje, že neumíte nainstalovat tiskárnu).
  3. Co když ztratím telefon? To je častá obava. Ale většina služeb nabízí možnost záložního ověřování, třeba pomocí e-mailu nebo speciálních kódů, které si můžete vytisknout a schovat na bezpečném místě.
  4. Nechci, aby mě někdo sledoval: Někteří lidé se bojí, že 2FA umožní společnostem sledovat jejich každý pohyb. To je ale nesmysl! 2FA slouží jenom k ověření vaší identity, ne ke sledování.
  5. Nejsem žádný ajťák: „2FA vymysleli ajťáci, aby nám udělali život složitější." Bez komentáře!

Proč byste 2FA měli používat? Protože…

  • ...vaše hesla nejsou tak bezpečná, jak si myslíte. I to nejsložitější heslo může být prolomeno. A pokud ho používáte pro více účtů (což dělá většina lidí), stačí, aby hackeři prolomili jeden účet, a mají přístup ke všem ostatním.
  • ...kyberzločinci jsou čím dál chytřejší. Dnes už nestačí jenom antivirový program. Hackeři používají sofistikované metody, jako je phishing (podvodné e-maily nebo zprávy), aby vás přiměli prozradit heslo nebo nainstalovat malware.
  • ...vaše osobní údaje jsou cenné. V dnešní době se s osobními údaji obchoduje jako na burze. A čím víc údajů o vás hackeři získají, tím větší škodu vám mohou způsobit.

Jak na to?

  1. Začněte s nejdůležitějšími účty. Bankovnictví, e-mail, sociální sítě. To jsou účty, které byste měli zabezpečit jako první.
  2. Používejte ověřovací aplikace. Jsou pohodlnější a bezpečnější než SMS kódy.
  3. Nebojte se požádat o pomoc. Pokud si s něčím nevíte rady, zeptejte se někoho, kdo tomu rozumí.
  4. Buďte trpěliví. 2FA může být ze začátku trochu otravná, ale zvyknete si na to. A až vám jednou zachrání účet před vykradením, budete rádi, že jste ji nastavili.

Dvoufaktorová autentifikace není žádná raketová věda. Je to jednoduchý a účinný způsob, jak ochránit své online účty před hackery. Takže až příště budete instalovat do mobilu další hru s rozzlobenými ptáky, zvažte, jestli by nebylo lepší nainstalovat si raději ověřovací aplikaci. Vaše budoucí neokradené já vám poděkuje!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz