Hlavní obsah
Věda

Fermiho paradox: Kde jsou všichni ti mimozemšťané, které jsme si objednali?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Vesmír je ohromný. Opravdu, ohromný. Obsahuje miliardy galaxií, z nichž každá má miliardy hvězd, a mnoho z těchto hvězd má planety. Opravdu tam nikdo není?

Článek

Čistě statisticky by tam venku mělo být spousta míst, kde by mohl vzniknout život, a dokonce i inteligentní život. Ale kde jsou všichni? To je podstata Fermiho paradoxu, pojmenovaného po fyzikovi Enrico Fermim, který se údajně zeptal: „Kde jsou všichni?“

Vesmírný rozvoz pizzy se zpozdil

Představte si to takto: Objednali jste si pizzu. Řekli vám, že bude doručena do 30 minut. 30 minut uplynulo, pizza nikde. Začínáte být nervózní. Uplyne hodina. Stále žádná pizza. Začínáte uvažovat o tom, že zavoláte do pizzerie a zeptáte se, kde je vaše pizza. To je v podstatě Fermiho paradox, ale v kosmickém měřítku. Očekáváme, že vesmír bude plný mimozemských civilizací, ale žádné důkazy o nich jsme nenašli. Takže, kde je naše kosmická pizza?

Možná jsme si objednali ze špatné pizzerie

Existuje mnoho teorií, které se snaží vysvětlit Fermiho paradox. Stephen Webb ve své knize „Kde tedy všichni jsou“ shrnuje většinu z nich. Některé teorie naznačují, že jsme možná sami. Možná je život tak vzácný, že jsme jediní inteligentní bytosti v celém vesmíru. To je trochu depresivní, ale hej, alespoň máme celou pizzu pro sebe.

Možná je pizza na cestě, ale my ji prostě ještě nevidíme

Jiné teorie naznačují, že mimozemšťané tam venku jsou, ale my je prostě ještě nenašli. Možná jsou příliš daleko, nebo používají technologie, kterým nerozumíme. Možná se prostě jen schovávají, pozorují nás zpovzdálí jako nějako nějakou kosmickou reality show. Kdo ví, třeba si myslí, že jsme příliš nudní na to, abychom stáli za kontakt.

Možná jsme pizza my

A pak jsou tu teorie, které naznačují, že jsme možná my ti mimozemšťané. Možná život na Zemi vznikl někde jinde a byl sem přinesen meteority nebo kometami. To by vysvětlovalo, proč jsme zatím nenašli žádné jiné mimozemšťany - protože jsme to my! To je trochu jako zjistit, že jste vyhráli v loterii, aniž byste si koupili los.

Co to znamená pro lidstvo?

Fermiho paradox nás nutí přemýšlet o našem místě ve vesmíru. Jsme sami? Jsme první? Jsme poslední? Tyto otázky jsou zásadní pro naše chápání sebe sama a našeho osudu. Paul Davies ve své knize „Jsme sami?“ zkoumá důsledky případného objevu mimozemského života. Takový objev by mohl mít hluboký dopad na naše náboženství, filozofii, vědu a technologii. Mohla by to být největší událost v historii lidstva.

Počkejme si na tu pizzu

Zatím zůstává Fermiho paradox nevyřešen. Stále čekáme na naši kosmickou pizzu. I když nikdy nedorazí, hledání mimozemského života pokračuje. A kdo ví, třeba jednoho dne najdeme odpověď na otázku, kde jsou všichni. Nebo možná zjistíme, že jsme celou dobu byli pizza my. V každém případě je Fermiho paradox připomínkou toho, jak málo toho víme o vesmíru a jak mnoho je ještě třeba objevit. A to je docela vzrušující, nemyslíte?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz