Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mikael Blomkvist. Odraz Stiega Larssona a jeho novinářských ideálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V postavě Mikaela Blomkvista z trilogie „Milénium“ Stiega Larssona se snoubí fikce s realitou. Není těžké v něm rozpoznat autobiografické rysy autora a jeho vlastní vnímání novinářské profese.

Článek

Paralela mezi Larssonovým časopisem Expo a fiktivním Milénium jen podtrhuje propojení obou světů. Oba sdílí podobné ideové zaměření, kritický přístup k realitě i pestrost názorů uvnitř redakce, kterou symbolizují hrnky s logy různých politických stran v kuchyňce. V úryvku z Dívky, která si hrála s ohněm, můžeme pozorovat Eriku Bergerovou, jak s úsměvem vaří kávu a vnímá rozmanitost hrnků na stole. V tomto nenápadném detailu se skrývá Larssonův laskavý humor a zároveň odkaz na atmosféru Expa, kde se prolínaly různé ideové proudy. Trilogie „Milénium“ tak slouží nejen jako napínavý příběh, ale i jako zrcadlo Larssonových ideálů a profesních principů.

Blomkvistovo chování v románu je prodchnuto morálkou, která se odráží i v jeho profesním přístupu. Larsson zdůrazňuje důležitost novinářské etiky. I když se jedná o „parchanty“, zaslouží si dle Blomkvista soukromí a zveřejňování jejich intimního života je neetické a škodlivé. V tomto ohledu kritizuje senzacechtivé novináře, kteří se „vědomě prohřešují proti svému úkolu kriticky zkoumat realitu a informovat společnost ověřenými fakty“.

V románech se tato kritika objevuje opakovaně. Larsson poukazuje na nešvary nekritického přejímání informací od mocných a bezohledného publikování zavádějících „výpovědí“ bez ověření, jenž slouží k manipulaci s veřejností. Dalším příkladem je etické dilema ohledně financování nezávislých médií velkými firmami, které se objevuje v Dívce, která si hrála s ohněm.

Trilogie „Milénium“ tak není jen napínavým příběhem, ale i hlubokou reflexí nad úlohou novinářů v moderní společnosti. Larssonovy ideály o objektivní a morální žurnalistice, vtělené do postavy Mikaela Blomkvista, slouží jako inspirace i varování pro všechny, kteří se věnují tomuto náročnému, ale důležitému povolání. Larssonovy myšlenky o etice, objektivitě a kritickém přístupu k informacím jsou stále aktuální a relevantní i v dnešním digitálním světě.

Zdroj: Kniha „Milénium, Stieg a já“ - Eva Gabrielssonová a Marie-Francoiese Colombaniová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz