Článek
Pestřec obecný, nebo pestře, jak mu někteří důvěrně říkají, je takový malý chameleon mezi houbami. Vypadá nevinně, ba dokonce lákavě. A když ho správně použijete, dokáže to, co žádné jiné koření. Rozzáří chuťový koncert ve vašich ústech. Ale pozor, pestřec není pro každého! Tahle houba si žádá zkušené houbařské oko a ještě zkušenější kuchařskou ruku. Stačí se splést o pár gramů, a místo gurmánského zážitku vás čeká gurmánský průšvih.
U nás doma pestřec nebyl žádnou vzácností. Babička měla svou tajnou zásobu pečlivě nasušených kousků, které uměla použít s přesností hodináře. Na špičku nože rozdrceného teřichu (tedy vnitřní část plodnice houby, pokud nevíte) přidala do polévky či omáčky a jídlo dostalo ten pravý „šmrnc“. Jenže co babička uměla mistrně, to pro jiné může znamenat pár krušných hodin na toaletě. A to v lepším případě.
Je to totiž právě pestřec, který vás může pěkně potrápit. Obsahuje toxiny, které nejsou žádnou legrací. Když ho sníte moc, přestanou si hrát jen chuťové pohárky. Začne si s vámi hrát i vaše trávicí soustava! A věřte mi, o tuhle zábavu vážně nestojíte. Ale to neznamená, že by pestřec měl úplně zmizet z vašich talířů. Jen ho musíte používat s respektem.
A teď si to představte. Vyrazíte na houby, plný nadšení a přesvědčený, že ten kulatý krasavec vypadá přesně jako babiččin pestřec. Opatrně ho utrhnete, usušíte a pak pyšně přidáte do nedělní svíčkové. Jenže co se stane dál? Místo nadšených pochval si vysloužíte závod k nejbližší lékárně. A pokud máte smůlu, pestřec vás odmění za vaši odvahu přísnou střevní rozcvičkou.
Ne nadarmo se říká, že s pestřecem to chce opatrnost. Houbaři ho dobře znají, a ti nejlepší ho umí správně použít. Ale začátečníci by se měli držet raději osvědčených klasik. Lišek, hříbků nebo bedel. Pestřec totiž není houba, která odpouští chyby.
A tak, když příště budete stát v lese před tímhle lákavým kouskem, vzpomeňte si na babičku, která věděla, jak na něj. Ale pokud si nejste jistí, raději ho nechte být. Některé houby totiž chutnají nejlépe, když zůstanou v lese.
Zdroje: