Hlavní obsah

Pestřec: Houba, co vám pošimrá chuťové pohárky a vystraší žaludek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Když babička přidala na špičku nože pestřec, polévka dostala říz. Tahle houba však není jen o chuti. V rukou nezkušeného houbaře může být nebezpečná zbraň.

Článek

Pestřec obecný, nebo pestře, jak mu někteří důvěrně říkají, je takový malý chameleon mezi houbami. Vypadá nevinně, ba dokonce lákavě. A když ho správně použijete, dokáže to, co žádné jiné koření. Rozzáří chuťový koncert ve vašich ústech. Ale pozor, pestřec není pro každého! Tahle houba si žádá zkušené houbařské oko a ještě zkušenější kuchařskou ruku. Stačí se splést o pár gramů, a místo gurmánského zážitku vás čeká gurmánský průšvih.

U nás doma pestřec nebyl žádnou vzácností. Babička měla svou tajnou zásobu pečlivě nasušených kousků, které uměla použít s přesností hodináře. Na špičku nože rozdrceného teřichu (tedy vnitřní část plodnice houby, pokud nevíte) přidala do polévky či omáčky a jídlo dostalo ten pravý „šmrnc“. Jenže co babička uměla mistrně, to pro jiné může znamenat pár krušných hodin na toaletě. A to v lepším případě.

Je to totiž právě pestřec, který vás může pěkně potrápit. Obsahuje toxiny, které nejsou žádnou legrací. Když ho sníte moc, přestanou si hrát jen chuťové pohárky. Začne si s vámi hrát i vaše trávicí soustava! A věřte mi, o tuhle zábavu vážně nestojíte. Ale to neznamená, že by pestřec měl úplně zmizet z vašich talířů. Jen ho musíte používat s respektem.

A teď si to představte. Vyrazíte na houby, plný nadšení a přesvědčený, že ten kulatý krasavec vypadá přesně jako babiččin pestřec. Opatrně ho utrhnete, usušíte a pak pyšně přidáte do nedělní svíčkové. Jenže co se stane dál? Místo nadšených pochval si vysloužíte závod k nejbližší lékárně. A pokud máte smůlu, pestřec vás odmění za vaši odvahu přísnou střevní rozcvičkou.

Ne nadarmo se říká, že s pestřecem to chce opatrnost. Houbaři ho dobře znají, a ti nejlepší ho umí správně použít. Ale začátečníci by se měli držet raději osvědčených klasik. Lišek, hříbků nebo bedel. Pestřec totiž není houba, která odpouští chyby.

A tak, když příště budete stát v lese před tímhle lákavým kouskem, vzpomeňte si na babičku, která věděla, jak na něj. Ale pokud si nejste jistí, raději ho nechte být. Některé houby totiž chutnají nejlépe, když zůstanou v lese.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz