Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zlaté české ručičky? Chytré české hlavičky? A jakpak je to s penisy a vulvami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Štágl

Lezhë, Albánie

Máme zlaté ručičky, pečujeme o své nehtíky, sbíráme slony pro štěstí. Jak je to s našimi penisy a vulvami?

Článek

Když se podívám se na své ruce a ohlédnu se, co vše již udělaly, kolik různých činností provedly, a zároveň si vzpomenu na oblíbené rčení „zlaté české ručičky“, cítím, že na tom něco bude. Lezl jsem po střechách, abych je opravoval, rukama jsem sázel tisíce ořechů, aby příští generace na naši dobu vzpomínaly v dobrém, a tak mohu pokračovat možná do konce svého života. Protože moje zlaté české ručičky se mnou byly od mala, i prosté věci, jako jsou tyto poznámky vznikaly jejich pomocí. O hlavě, o rozumu, bych mohl povídat to samé. Účastní se psaní tohoto textu, probouzí mě ráno ze snu a večer mě kolikrát nedá spát, jak pilně se ještě snaží pracovat. Přesto, že nejsem asi úplně průměrným vyznavačem chytrosti, líbí se mi, když chytré české hlavičky mohu potkávat. Několik let jsem měl štěstí se pohybovat v okruhu nadaných, a bylo to vedle přímé rukodělné činnosti to nejhezčí, co jsem zažíval.

Jak je to s ostatními částmi těla?

Někdo věnuje svým nehtům hodiny péče. Jiný si několikrát denně zkontroluje zuby aspoň svým jazykem. Mnozí dokonce se věnují jak svým nehtům, tak svým vlasům, tak svým zubům atd., že jim ještě zbyde čas zajít do posilovny, nebo na make-up.

Jak je to s našimi penisy a vulvami? Co se říká o Češích a jejich intimních partiích? Vynechám otázku, zda jsme Čechy a zda máme intimní partie. Zřejmě pro oboje platí: ano i ne.

Někde je penis uctívaným symbolem štěstí. Thajský park Traitep Dream Forest láká návštěvníky na obří penisy. Relativně nová peruánská socha Huaco Erotico reprezentuje svým obřím penisem plodnost a hojnost (přátel, peněz, pěkného prostředí). Ve Františkových Lázních je pověra, že žena, která sáhne Františkovi na penis, se dočká potomka. Po tisících sáhnutí svítí na tmavé soše Františka jeho naleštěný penis.

V Thajsku nechala instalovat velkou pozlacenou vulvu buddhistická jeptiška, ale počet samotných ztvárněných vulv oproti mužským penisům je všude ve světě nepoměrně méně. Ženy jsou spíše znázorňované celé, neredukované, jako je tomu v případě mužských protějšků. Stejně tak je tomu v Čechách kde nelze vynechat Věstonickou Venuši s ohromnými prsy.

Znám pár lidí, kteří sbírají pro štěstí slony, léčivé kameny. Někdo si z cest vozí křížky, usmívajícího Buddhu, nebo jiný sakrální artefakt. Jen u jedné kolegyně jsem viděl vystavené kamenné drbátko z Indie ve formě falu.

Máme zlaté ručičky, pečujeme o své nehtíky, sbíráme slony pro štěstí. Jak je to s našimi penisy a vulvami? Nezapomínáme na ně myslet v dobrém? V nevulgárním, neprofánním smyslu.

K základním psychohygienickým pravidlům náleží pečovat a přijímat o celé své tělo. V klidu a s úctou se dívat na své ruce, na svoji tvář v zrcadle. O penisech platí to samé. Možná české penisy a vulvy nemají ve světě takovou váhu jako ve zmiňovaných zemích. Možná je to dobře, možná chce trochu odvahy přiznat si, proč některé části těla zbožňujeme více než ty druhé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz