Hlavní obsah

Budou nás okrádat do doby, než se umravní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda už přišla na to, jak nás ochránit od vysokých cen. Bude čekat, že se prodejci umravní nebo budou mít alespoň férové chování jako ti na západ od našich hranic.

Článek

Tak už jsme na tom dobře. Už nás budou supermarkety (a některé naše obchody) okrádat jen do doby než se umravní, sděluje a uklidňuje nás premiér ČR pan Fiala ve svém pořadu na Twitteru 10. 4. 2023.  Cestou k tomu má být podle něj volné působení trhu. Našel konečně důvod, proč je u nás draho ( lépe proč u nás prý bude levno a doplňme si, že … v průběhu týdnů, měsíců a roků se to možná naplní). Vláda bude muset konat!! jak zdůraznil pan premiér: “..to, co se teď děje, a zase je to forma určitého tlaku a kontroly ( konečně!) , kterou volí vláda, vede k tomu, že se to tržní prostředí vlastně oživuje, kdy ti jednotliví aktéři už spolu soupeří a vzájemně se obviňují z toho, kdo vlastně za ty ceny potravin může. A to si myslím, že je ten správný okamžik k tomu, aby se ceny potravin začaly snižovat…“.

Obdobně jako ve filmu Vratné lahve, aby mohlo být vítání, nejdříve musí být loučení. Je tedy v pořádku dle pana premiéra, že nejdříve musí přijít nestoudné, asociální, dlouhodobé okrádání našich spotřebitelů; a je jedno, zda se na tom podílí potravinář, zemědělec nebo nejspíše prodejce při zavřených očí různých státních inspekcí, aby mohlo být nastoleno soupeření, kolik že se dohodnou, že ( opět po vzájemné dohodě mezi sebou) nám sleví z těch astronomických cen, ke kterým jsme se po dobu nečinnosti naší vlády až došplhali. A pan premiér bude spokojený. Je šťastný, jak to dobře spolu s celou tou strakačkou, lidem zajistil. Je to super.

Ale abych nebyl nespravedlivý. Někteří ministři v tom vůbec nejedou, ti dělají jiné záseky, například pan ministr Válek, lékař, který již v říjnu sliboval, co všechno bude koncem prosince 2022  v lékárnách za léky pro děti na horečku, pak to mělo být do února a možná to není dodnes a je duben. Tento nezáviděníhodný stav ( matky dokážou být velmi nepříjemné) zřejmě uspíšil rozhodnutí paní Adamové Pekarové, toho času předsedkyně PS ČR zajistit nezbytné dětské léky či suroviny pro tyto léky výletní pracovní cestou do Jižní Koreje. Doufejme, že schvalovací řízení bude zařizovat někdo rychlejší než pan ministr.

Vrátím se k panu premiérovi, a to k jeho prohlášení na zmíněném Twitteru, že jsme zvládli i cenovou politiku v oblasti pohonných hmot a nedopadli jako příkladně v Maďarsku. Doslova sdělil, že nynější ceny (březen 2023) jsou v podstatě na předválečné úrovni (Rusko x UK březen 2022). Pane premiére, mýlíte se. Nejenže vysokými trvale neregulovanými cenami PHM si pan Stanjura se souhlasem vlády zajistil příjem z DPH a spotřební daně do státní kasy prodejem drahých PHM. Také si tím zajistil podržení vysokých cen u prodejců potravin a dalších mimo jiné i  díky zahrnutím nákladů na PHM do činností u zemědělců, potravinářů a  prodejců - tedy opět příjem DPH za vysoké obchodní ceny z peněženek spotřebitelů. Lidem se zdravotním postižením, občanům bydlícím ve vzdálenějších místech od lékařské či jiné péče a všude tam, kde trh omezil či zrušil vlakové či autobusové spoje, ti všichni museli nakupovat PHM v  neregulovaných cenách a navíc s vysokou marží a  nechtěně též nadmíru přispívat do Stanjurovy vládní kasičky díky již zmíněné DPH a spotřební dani. Srovnám-li průměrné ceny PHM podle internetových statistik z ledna, února a března 2022, tj. cena 1  litru benzinu Natural 95: leden 27,90.-, únor 28,14.-, březen 28,79.- a  nafta: leden 27,30.-, únor 27,33.-, březen 27,70.-Kč. Nyní k 11. 4. 2023, jsou úředně udávané průměrné ceny benzin Natural 95  za litr 36,50.-Kč a nafta 31,90.-Kč.

DPH a spotřební daň u 1 litru benzinu jarní ceny roku 2022 ( 28,2.-/litr) je: DPH 4,89.- a spotřební daň 9,0.-, celkem tedy 13,89.-Kč. Při 50 litrech nádrže to činí při jednom tankování pro státní pokladnu odvod 694,50.- Kč.

DPH a spotřební daň na jaře 2023 se počítá z 36,50.-Kč/ litr,což činí u benzinu 6,33.- DPH a  11, 71.-Kč je spotřební daň. Při 50 litrech nádrže činí odvod do státní pokladny za jedno tankování 902.-Kč .

Rozdíl je tedy značný : 902 – 694,50 =207,50.- Tolik jen pro informaci pro pana premiéra. Čím dražší je něco, tím pro státní kasu lépe. V tomto případě lépe ještě o 207.-Kč proti začátku války. Nejsou tedy ceny PHM na podobné výši jako před válkou, pane premiére.

Po dlouhém váhání se pan ministr zemědělství Zdeněk Nekula vyjádřil k danému problému neúnosných cen. O nich je jeho článek v Seznam Mediu z 11. 4.2023 : Řešením vysokých cen potravin nejsou nákupy v Polsku, ale fungující trh a férové chování obchodníků.

Doporučuji článek přečíst, a to přesto, že jsem pana ministra v minulosti několikrát ve svých článcích k řešení problému neúspěšně nabádal; domníval jsem se, že takového kroku není schopen, nebo že mu je zakázán. Mýlil jsem se. Pan ministr se sice ztotožňuje s panem premiérem (to musí) v tom, že vše vyřeší trh (mantra ODS), ale má i některé dobré postřehy. Jiné ovšem stojí za diskuzi; například píše, že :..“ rozdíly v DPH na základní potraviny jsou napříč Evropou minimální. Přestože někteří rádi tvrdí, že za vyšší ceny potravin v ČR může právě o procento či dvě vyšší DPH než jinde, rozdíl ve finální ceně na pultu je maximálně v desítkách haléřů…“ . Trochu nepravda, pane ministře. Jako modelový příklad: Pokud koupím máslo za 62.-Kč ( jiné není k dostání), tak příkladně u 15% DPH činí DPH 8,10.-Kč, u 21% DPH to je přibližně 11,34, rozdíl tedy v DPH u tohoto příkladu je 3,25.-Kč . Nejsou to sice haléře, ale tam problém není. Bude-li v obchodě máslo za 28-Kč, pak 15% DPH z této komodity je cca 3,60.-Kč, u 21% DPH by činil cca 4,90.-Kč; rozdíl mezi těmito položkami je opět malý. Avšak pro státní kasu pana Stanjury je jistě důležitější dlouhodobě udržet ceny vysoké, vždyť jsme právě modelově zjistili, že u 60.-Kč za máslo s 15% DPH získá státní peněženka z peněženky občana 8,10.-Kč a ne pouhých 3,60.-Kč, jak by to bylo při ceně 28.-Kč. To je to, oč tu běželo a pořád běží. To je dle mne jeden z důvodů, proč je vláda liknavá v přístupu k potlačení cenového řádění potravinových řetězců v naší zemi.

Dalším důvodem, proč to asi nepůjde podle představ pana ministra jsou ( mimo malé aktivity kontrolních orgánů k tomu všemu) akce a  slevy. Jak se může trh a spotřebitel chovat tržně, když ceny jsou záměrně nestálé. Jako na houpačce. Dnes je cena srovnatelné komodity v obchodě společnosti A např. za 100.-Kč, za týden bude za 85.- a za další týden bude za 138.-Kč, s apkou za 130.-. V obchodě společnosti B to bude první týden za 85, druhý za 138, další za 131.- ve slevě. Když odcházíte s apkou od Alberta, tak vám pokladna drze hlásí, že jste právě ušetřili např. 76.-Kč. Jednoduchý laciný trik. Koupil jsem si “ v akci“ potravinu, která by mohla! mít cenu příkladně až za 280.-/kg, ale je mi prodána o 76.-Kč méně, za pouhých 204.-Kč/ kg. A přitom i tak mám pocit, že cena je předražená proti jaru roku 2022. Myslí si pan ministr, že se obchodníci v ČR polepší, jak sděluje: „Přesto poměrně jednoduché a efektivní řešení existuje, předpokladem je ovšem to, že se subjekty na trhu budou chovat férově, nebo alespoň tak, jako na západ od našich hranic“.

Jak to, že na chování zahraničních řetězců musely upozornit až takové články, které se průběžně od spotřebitelů objevovaly v mediích a musely vzniknout značně nelichotivé odsudky vlády v diskuzích. Místo, aby po prodejnách běhaly desítky státních inspektorů, jejichž šéfové pobírají velmi vysoké platy, šlendrián v prodejnách tj. vysoké ceny a nekvalitní zboží otevřeli až novináři a redaktoři. Jak je to možné? Jak je to možné pane ministře a pane premiére? Kdo byl již potrestán za dopuštění tohoto stavu? Jak to, že se na západ od našich hranic chovají obchodníci férově? Jaká jiná legislativa je k tomu nutí? Proč ji my nemáme? Kde je ochrana našich občanů, občanů ČR? Přece vlády ČR měly a mohly včas a zejména za poslední rok navrhnout a již odsouhlasit podstatné úpravy a zákonné normy pro činnost zahraničních, ale i našich podnikatelů v oblasti kaskády prodejce, zpracovatel, výrobce. Vlády včetně té poslední mají za povinnost v prvé řadě chránit své občany, nikoliv nečinností umožňovat nemravnou činnost řetězců včetně řetězců PHM. Výmluva, že vše je řízeno podle našich zákonů a dalších předpisů a zejména trhem je směšná. Pokud umožňují tyto zákony páchat na našem území odhalená zvěrstva na občanech, je přímo povinností správce země takovou legislativu co nejdříve změnit! Ne se na ni vymlouvat a odvolávat. Samozřejmě je většině chudších občanů jasné, že současný stav byl zaviněn pochybnou privatizací a s ní souvisejících negativních aktivit dnes netrestatelných prezidentů (a současně též bývalých předsedů vlád, zejména pana Klause) a jiných politiků z líhně tehdejší ODS a později ČSSD v devadesátých letech. Vláda ČR by se měla v oblasti ochrany svých občanů chovat daleko důrazněji. Chránit je. Případně i proti diktátu EU. Nebo odejít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz