Hlavní obsah
Aktuální dění

Nahnilé ovoce, zelenina i prošlé maso a trh, který prý vyřeší vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportéři TV Nova opakovaně odhalili v  některých potravinových obchodech v ČR nahnilé či prošlé zboží. Na obrazovkách občané viděli i reakce obchodníků. Ne však pracovníky příslušných inspektorátů.

Článek

Reportérům TV Nova stačilo několik dní, aby zjistili v mnoha potravinových obchodech různých obchodních řetězců nehorázný šlendrián. Shnilé potravinové produkty, např. mrkev, rajčata (za 90 Kč/kg!!!), mandarinky, pomeranče, ale i balené maso, které bylo po době použitelnosti a bylo na první pohled závadné.

Ptám se slovy majora Borovičky z filmu Tankový prapor: Jak je to možné? Jak je možné, že na Ministerstvu zemědělství ČR a Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR platíme pracovníky, kteří metodicky řídí své podřízené útvary, a to Potravinářskou inspekci a Obchodní inspekci tak liknavě a špatně, že nemají informace tak snadno zjistitelné, jak nyní předvedla TV Nova? Jak je možné, že ředitelé obou jmenovaných inspekcí nejsou schopni zjistit a tím zajistit průběžný stav kvality zboží a oprávněnost cen ?

Terénní pracovníci inspekcí jistě sdělí a doloží, že inspekční činnosti vykonávají dle plánu kontrol. Jak je tedy možné, že redaktoři TV Nova zjistili průřezem v celé ČR jakostní nesrovnalosti, lajdáckost a přehlížení skutečností a překvapené prodavače, kteří byli mnohdy možná sami zaskočeni tím, že prodávají zboží závadné.

Měsíce a měsíce se českým spotřebitelům vrcholní manažeři obchodních většinou zahraničních řetězců vysmívají a stejně jako neustálým růstem cen tak i nekvalitním zbožím testují, co si mohou v české kotlině dovolit. A je smutné, že možná i z obav o své pracovní místo a snahy nedráždit zahraničního majitele řetězce se snaží „zamést“ problém i někteří naši čeští zaměstnanci. Zcela ukázkově to předvedl pan vedoucí jednoho obchodu, který na redaktorovu otázku, proč se v jeho obchodě prodává shnilé zboží, chtěl na něj zavolat policii.

Měli bychom chtít odpovědi od obou ministerstev. Pan ministr Nekula se snaží odvrátit naštvanost občanů tím, že přislíbil ustanovit komisi asi do tří neděl, která se bude s antimonopolním úřadem zabývat zjištěním TV Nova a prověří důvody vysokých cen některých potravin. Pan ministr Síkela zatím mlčí, tak to dělá často. Nejvíc však mlčí pan premiér, od kterého by bylo asi oprávněné očekávat nějakou odpovědnostní sankci pro jmenované ministry a dolů k ředitelům inspekcí, například jim za měsíce nedbalé práce v uvedené oblasti snížit citelně plat do té doby, než se situace zlepší. V jakosti potravin i v cenách za ně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz