Hlavní obsah
Názory a úvahy

Po týdnu jsou ceny důležitých potravin zase jiné, vyšší i nižší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Ceny potravin jako na houpačce. Záměrný chaos?

Článek

Ceny jako na houpačce, tento týden jiné než minulý týden a příští týden budou zas jiné. Záměrný chaos?

Všimli jste si, že ty produkty, které jsou označeny v akci jako levné (spíše jen o něco levnější), se obvykle další týden opět přiblíží k ceně, která se na výrobku tyčí jako cena cílová před slevou, pro mnohé zákazníky astronomická? Nemyslím, že by ji někdy obchodník naplno uplatnil, ale má spotřebiteli ukázat, co si může dovolit. A je testem, co zákazník vydrží. Slevou se chce obchodník obhájit a sděluje nám, že není takový nenažraný mizera, jak o něm mnozí smýšlí. Přece nám dává slevu! Již sice neříká, že i tak z nás má dobrý zisk i marži, ale dobře to vypadá. Jenže se týden s týdnem sejde, akce zmizí a daleko vyšší (ovšem ještě nikoliv ta astronomická) cena se objeví na cenovce. A po dvou, třech týdnech se opět objeví toto zboží v akci, ale již ve slevové cenové hladině o dost vyšší, než tomu bylo u předchozí slevy. Houpačka se uplatňuje důsledně u různých druhů zboží, takže spotřebitel nemá šanci si tyto posuny zapamatovat, což je cílem obchodníka. Nepřehlednost vývoje cen. Neustálé zdražování, a to ve spolupráci se státní kasou, která si odebírá od obchodníků o to vyšší DPH z našich peněženek.

Obchodní řetězce v ČR jsou z 88% zahraniční národnosti, ponejvíce z Německa. Do ČR přišly zejména po období, kdy naše tehdejší stranická vedení státu prostřednictvím svých vlád (tedy nikoliv z vůle většiny lidu) umožnily podivně zprivatizovat, odklonit, rozebrat rozprodat co se dalo a legislativně provedly řadu smrtících překážek drobným chovatelům a pěstitelům v jejich rozvoji. Tak máme co jsme chtěli; malou vlastní soběstačnost, jsme odkázání na dovoz z Polska, Maďarska a z dalších zemí, kde neměli pana Klause. Podnikavé, většinou víceméně poctivé Vietnamce původně jen na tržištích, několik českých prodejců a obchodní potravinové giganty. O těch je nyní řeč.

Legislativa byla ušitá pro tyto obchodníky jako u nejlepšího krejčího. Mohou v podstatě všechno, mohou si tvořit ceny, houpat s nimi, mohou vše, co jim dovolují našimi vládami vytvořené předpisy a případně předpisy EU. A ty jim společně sdělují, že mohou toho opravdu hodně - viz sdělení ČOI: „…při provozování své činnosti jsou však podnikatelé - obchodníci- oprávněni si určit i vlastní podmínky, za nichž budou činnost ve svých provozovnách realizovat… Rozhodování o způsobu a rozsahu prodeje či poskytování služeb závisí vždy na vůli podnikatele, který je při rozhodování o svých aktivitách vázán obecně závaznými předpisy…“. A dále ČOI doporučuje řešení v případě, že podmínky toho kterého provozovatele obchodního řetězce zákazníkovi nevyhovují: má jít k jinému provozovateli!! Rada nad zlato, když je víceméně jasné (snad mimo vládním úředníkům a ČOI), že se jedná o kartelovou dohodu řetězců. V podstatě není kam.

Abychom si byli jisti, že současná vláda nenechá nikoho padnout, ujal se pan ministr zemědělství Nekula úkolu zkoumat, proč cukr stojí v řetězcích téměř 35 Kč (po oznámení záměru pana ministra již cena někde klesá na 25 korun, přičemž před rokem jsme produkt mohli koupit i cca za 14 Kč za 1 kg). Možná se to dozvíme, ale až za dlouho, jak nás upozornil pan ministr. Práce je to složitá, obtížná a pro pana ministra a jeho tým pravděpodobně opravdu dlouhá cesta k  poznání, jak to ve světě chodí.

Antimonopolní úřad bude prý zkoumat tři, možná čtyři vybrané zatím tajné potraviny, aby zjistil, proč je zákazník nucen platit za ně vysoké ceny. Zda není šizen, ev. kdo ho šidí víc, zda zemědělec pěstitel či chovatel, nebo zpracovatel - výrobce potravin, či obchodník. Výsledek u těch tří, čtyř potravin má být zveřejněn za mnoho týdnů, měsíců a možná roků, jak je u nás rétorickým zvykem a možná to bude návod, jak postupovat i  u dalších potravin. Dokud ale vláda nezadá jiná přísnější a omezující trvalá legislativní pravidla pro tvorbu zisku a marží, pak zřejmě zůstane u těch tří čtyř produktů, kde bude jasno. Dále se ale pojede „po staru“.

Samozřejmě jsem informován, že situace není jednoduchá. Čtu pojednání prezidentů komor ČR, kteří situaci rozebírají a podrobně hovoří o důvodech a příčinách. Jako společné ale je zde jedno. Chyby předchozích vlád, zejména vlád ODS za dob devadesátek, Green Deal posledních dnů a slabá nekompetentní současná vláda, její hlad po DPH a  zásahy EU v minulosti. Covid, Ukrajina a  energie nejsou jedinou a už vůbec ne hlavní příčinou zdražování - viz ostatní Evropa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz