Hlavní obsah
Zdraví

Brýle vám předepíše lékař nebo optometrista. Optik ne. Napovíme, jak se v tom vyznat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Lékař, optometrista a optik mají rozdílná vzdělání, a právě vzdělání lékaře a optometristy /tedy nelékaře/ je opravňuje k předepisování brýlí. Optik tuto kompetenci nemá, jeho úloha je jiná.

Článek

Mnozí se nevyznají v otázce, ke komu je nejlépe zavítat, když potřebujeme předepsat nové brýle.

Volba předpisu brýlí u lékaře bývá nejvýhodnější zejména proto, že lékař kromě změření zraku a předpisu správné brýlové korekce /brýlí/ vždy zároveň udělá preventivní prohlídku.

Preventivní prohlídku nikdo jiný, než lékař udělat nemůže a to ani kdyby disponoval určitými očními přístroji.

Optometrista, zejména zkušený optometrista, je plně kompetentní změřit zrak a brýle předepsat. Měl by vás zároveň upozornit, že by bylo vhodné navštívit i očního lékaře /i když už tedy nové brýle máme/ k prevenci. A to zejména u osob nad 40 let.

Objednací lhůty mohou být kamenem úrazu, u lékařů mnohdy několik měsíců.

Takže potřebujeme-li nové brýle velmi rychle, obejdeme se spíše u optometristy a k lékaři se dodatečně objednáme k prevenci.

Optik pomůže brýlové obruby a brýlové čočky /sklíčka/ vybrat a zhotovit, nemůže však zrak sám měřit. Jeho úloha je rovněž nesmírně důležitá, neboť brýle, které nám nesedí dobře, ačkoli mají správné dioptrie, by nám nesloužily správně.

Ptáte se, co je na tom tak složitého, když už máme automatické přístroje na měření dioptrií?

Autorefraktometr, tedy přístroj, který měří objektivní refrakci oka /laicky dioptrie/, nám sice změří spoustu čísel.

Ale tato čísla je nutno vyhodnotit a najít optimální řešení. A to je závislé na mnoha dalších okolnostech, namátkou na věku, na tom, jak dobře spolu oči spolupracují, případně na přidružených chorobách a dalších faktorech, které jsou už nad rámec tohoto článku.

Předepsat a zhotovit brýle správně je celá věda. A závisí na pečlivosti každého jedince v procesu předepisování a výroby brýlí.

Doporučení na závěr: není dobré zapomínat na prevenci. Předepíše-li vám brýle optometrista, nebuďte líní se objednat k očnímu lékaři na prevenci. A při návštěvě mu doneste ukázat zakázkový list od vašich nových brýlí.

Autorka článku je oční lékařka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz