Hlavní obsah
Lidé a společnost

Závislost na nikotinu aneb malá sonda do života žáka deváté třídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikotinové sáčky, puky, pytle, snus, elektronické cigarety - závislost žáků základních škol na nikotinu.

Článek

Puk není jen sportovní potřeba hokejistů, ale i krabička s nikotinovými sáčky. S různým obsahem nikotinu a příchutí.

Také jste si všimli, že jsou běžně v nabídce obchodů s potravinami, benzínových čerpacích stanic apod.? Že se smí prodávat až od 18 let, opravdu není pro žáky základních škol překážkou, prostě si pro ně pošlou někoho staršího.

Kouřit klasické cigarety už není u dětí a dospívajících moderní. Dívky obvykle kouří elektronické cigarety ve škole o přestávkách na toaletách a kluci si vkládají do úst nikotinové sáčky průběžně celý den, běžně i při vyučování. Skloní se pod lavici nebo si schovají hlavu do kapuce od mikiny a vloží si sáček do úst - mezi ret a dáseň.

Závislost na nikotinu vzniká u nich závratnou rychlostí a hlavně nenápadně, protože na rozdíl od zápachu klasických cigaret to na nich není nijak poznat. Tedy zubní lékař pozná poškozenou sliznici, ale rodiče to nevidí.

Po vyučování se často sejdou někde venku ke konzumaci alkoholu, obvykle ukradeného doma rodičům.

I ti, kteří nemají o drogy zájem, znají kontakty, kam se obrátit, kdyby si chtěli nějakou drogu koupit.

Na druhém stupni základní školy není třída, kde by nebylo několik žáků závislých na nikotinu. Na prvním stupni to žáci také zkouší, ale obvykle je prozradí nevolnost a zvracení po užití sáčku, takže to neunikne tak snadno pozornosti.

Drogový vlak

Brázdí naši republiku s interiérem imitace drogového doupěte s doprovodným filmem a výkladem, přednášky na téma drog a závislostí se staly běžnou součástí výuky na základních školách. Přesto počet žáků se závislostí na nikotinu roste.

zdroje: rozhovor autorky se žákem deváté třídy základní školy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz