Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lidé a jejich kamarádi žraloci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jitka Saniová/Copilot DALL-E

Některá zvířata jsou velice oblíbená, některá méně a některá jsou nenáviděná. Neprávem. Jako například žraloci.

Článek

Na Facebooku kolují videa lidí, kteří mají rádi žraloky a dokonce se s nimi kamarádí. Odkazy na dvě nejpopulárnější videa jsem dala na konec článku. Jsou z YouTube, kam jste stejně z Facebooku přesměrováni.

Potápěči v nich nejen ukazují, jak se žraloci dají hladit, ale dozvíte se třeba, že jim dávají jména a že žraloci na přátelské chování jen tak nezapomínají.

U videa s ženou, která vyndala přes 300 rybářských háků z čelistí žraloků, vám asi trochu zatrne. To chtělo opravdu odvahu (a možná i trochu bláznovství) strčit ruku do žraločí čelisti a vyndat mu hák. Když to udělala, žralok od ní odplaval… po chvíli se vrátil, a najednou k ní začali plavat další žraloci s háky v čelistech. Oni poznali, že jim chce pomoci.

Svět zvířat je mou celoživotní láskou. Samozřejmě některá zvířata miluji více a některých bych se třeba i bála, ale vždycky budu všechna zvířata brát jako živé bytosti, které umí být šťastné a naopak cítit bolest. Každou krutost páchanou na zvířatech odsuzuji.

Tak jako odřezání žraločích ploutví. Chycený žralok sebou na palubě lodi zmítá, přijde muž s ostrým nožem a začne řezat. Teče krev, žralok sebou bolestivě hýbe. Když to mučení skončí, tak se zkrvavené tělo hodí přes palubu. Pod vodou žralok v agónii a bolestech umírá.

Ta to je pro mě ukázka naprostého sadismu.

Podepsala jsem už několik petic a nátlak veřejnosti sílí, takže něco se začíná hýbat směrem k lepšími, ale i tak ta hrůza ještě existuje. Na webové stránce IFAW, která se tomuto tématu také věnuje, si lze přečíst:

Otázka: Kolik žraloků je za rok zabito?

Přesný počet není snadné určit, ale odhady se pohybují okolo 273 miliónů.

Při komerčním rybolovu je každý rok zabito více než 100 milionů žraloků, což je asi dvojnásobek toho, co vědci odhadují jako udržitelné.

Žraloci opravdu dostávají na frak. Několik druhů z nich již patří mezi ohrožené.

Film Čelisti udělal ze žraloka zrůdu. Podobně jsou žraloci prezentováni, pokud někoho napadnou.

Tak jsem se zeptala Copilota, kolik útoků žraloků na lidi bylo zaznamenáno v loňském roce. Zde je odpověď.

39

V loňském roce bylo celosvětově zaznamenáno 39 útoků žraloků na lidi, z nichž nejméně šest bylo smrtelných. Ačkoliv se mnoho lidí bojí útoků žraloků, nevyprovokované útoky žraloků na lidi jsou ve skutečnosti poměrně vzácné. Dosavadní rekordní rok byl rok 2000 s 88 zaznamenanými případy. Pokud máte další dotazy, rád vám pomohu!

Copilot mi našel vědeckou organizaci, která tyto tvory studuje a sleduje. Ta se také zabývá shromažďováním dat o útocích a snaží se vyvrátit to, co nám naservíroval slavný film a některé mýty. I zde se píše toto:

Většina napadení nemá nic společného s tím, že žraloci chtějí ukořistit lidi nebo jim zlomyslně ublížit. Některé nehody jsou motivovány například územním chováním, když se žralok cítí ohrožený. Žraloci jsou zvědaví a někdy plavou k „něčemu opravdu jen ze zvědavosti“, nastalá panika je pak nutí instinktivně zaútočit. Je potřeba studovat jejich chování, aby se co nejvíce eliminovaly situace vytvářející konflikty mezi lidmi a žraloky.

Když si vezmete kolik žraloků je ulovených anebo zemře po sadistickém odřezání ploutví a porovnáte to s počtem napadených lidí… odpovězte si sami, kdo z toho vychází krvelačněji.

Jsou tu však lidé, kteří žraloky brání a mají je rádi.

V posledních dnech jsem četla hodně materiálů s touto tématikou. Z nich vyplývá několik věcí:

1 – zdravá žraločí populace je pro oceán potřebná. Tam, kde jsou zdraví žraloci, je i rybí populace v lepším stavu.

2 - mnoho potápěčů má se žraloky magické zážitky, které změní pohled na tyto tvory. Poté se tito lidé vracejí na místa, kde si mohou své zážitky zopakovat.

Na webové stránce The Ocean Foundation můžete najít rozhovor s umělkyní Jen Richards, v němž se mimo jiné uvádí:

Žraloci pro mě byli vždy zvláštní. Na jejich vzhledu a způsobu, jakým se pohybují, je něco tak úchvatného. Brzy jsem se stala jejich obhájkyní a skočím po každé příležitosti, abych se mohla snažit napravit nedorozumění souvisejícími se žraloky. I když je nyní o žraloky větší zájem ze strany veřejnosti, stále mám pocit, že je to ještě daleko k napravení jejich hrozné pověsti.

Lidé milující žraloky obdivují jejich elegantní pohyby a klid, s nímž plují pod vodou. Nejeden potápěč popisuje scenérii s korály, pískem, rybkami a dalšími tvory… a v tom ladně připlují žraloci. Podmořský svět je půvabný a  žraloci do této krásy zapadají.

3 – U mnoha vyprávění a rozhovorů si uvědomíte, že tito lidé netvrdí, že jsou žraloci mazlíčci. Plavat se žraloky a dotýkat se jich vyžaduje naprostý klid, žraloci umějí vycítit strach i nervozitu. Zachovat takový klid nedokáže každý.

Tito lidé ani nedoufají v to, že se žraloci stanou tak oblíbenými jako jsou například sloni anebo medvídci koaly. Oni si přejí jen jedno: aby se žralokům neubližovalo, jako tomu je nyní. Touží po oceánech, kde je zachovaná pestrost podmořské flóry a fauny, včetně žraloků.

A to je také moje přání.

Zbožňuju videa a články, kde se ukazuje přátelství a láska mezi lidmi a zvířaty. A je jedno s jakými. Mnohdy mě těší, že i u lidí méně oblíbená zvířata mohou poznat přátelství s člověkem.

Můj oblíbený spisovatel Gerald Durrell řekl:

„Žil bych nerad ve světě bez ptáků, lesů a nejrozličnějších zvířat. Byl by to strašný svět. Je na nás, aby takový neskončil. Dělám proto vše, co je v mých silách, a prosím vás, abyste pomohli i vy.

Taky bych nechtěla žít ve světě bez přírody a zvířat. A tak jsem vděčná za každého, kdo zvířatům a přírodě pomáhá, chová se k nim přátelsky a umí ukázat, že ta pravá lidskost je třeba i takováto:

Emma, která je prý jako takový „žraločí“ labrador

Příběh ženy, který vyjmula 300 rybářských háků z čelistí žraloků

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz