Hlavní obsah
Víra a náboženství

Jakého medvěda zabil David, když chránil svěřené ovce? Mozaiky napovídají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Medvěd hnědý

Ten medvěd byl nebezpečný, ale určití lidé možná představují nebezpečí ještě větší.

Článek

Když se mladý David snažil prokázat svému králi Saulovi, že je připravený k boji s obrem Goliášem z Gatu, argumentoval tím, že když chránil svěřené ovce, zabil jak útočícího lva, tak i medvěda. V sázce bylo mnoho. Pokud by vyhrál Goliáš, bralo by se to jako vítězství všech Pelištejců nad Izraelci. Vítězství nad medvědem bylo natolik silným argumentem, že Saul Davidovi povolil jít do klíčového střetu, jehož se ostatní, daleko zkušenější bojovníci obávali.

Saul řekl Davidovi: „Nemůžeš jít proti tomu Pelištejci a bojovat s ním. Vždyť jsi jen chlapec a on je bojovníkem od svého mládí“. Nato David řekl Saulovi: „Tvůj otrok byl pastýřem ovcí svého otce. Když přišel lev či medvěd a odnesl ovci ze stáda, vyrazil jsem za ním, bil jsem ho a vysvobodil jsem ji z jeho tlamy. Když proti mně povstal, chytil jsem ho za čelist a bil jsem ho, až jsem ho usmrtil. Tvůj otrok zabil jak lva, tak i medvěda a tento neobřezaný Pelištejec dopadne jako jeden z nich, protože tupil řady živého Boha“. David dále řekl: „Jehovah, který mě vysvobodil z moci lva i z moci medvěda, ten mě vysvobodí z ruky tohoto Pelištejce“. Saul tedy řekl Davidovi: „Jdi a Jehovah buď s tebou“. (1. Samuelova 17,33-37)

Na Zemi existovaly a dodnes existují různé druhy medvědů. Se kterým z nich se asi David utkal? Že to nebyl snadno přemožitelný soupeř, můžeme pochopit i z příběhu ve druhé kapitole druhé knihy Králů. Tam se líčí, jak dvě medvědice, které vyběhly z lesa, rozsápaly 42 chlapců. To svědčí spolu s dalšími místy v Bibli také o tom, že hornaté části území dnešního Izraele byly v minulosti zalesněné a skýtaly úkryt i velkým predátorům.

Ze žijících druhů medvědů můžeme ze seznamu kandidátů na Davidova medvěda vyloučit jak pandu velkou (Ailuropoda melanoleuca) a medvěda ušatého (Ursus thibetanus), kteří se živí jen rostlinnou potravou, tak medvěda malajského (Helarctos malayanus) a medvěda pyskatého (Melursus ursinus), kteří kromě rostlin požírají jen drobné živočichy. Není ani pravděpodobné, že to mohl být medvěd brýlatý (Tremarctos ornatus), který žije v Jižní Americe a je závislý na deštných lesích. Též můžeme vyloučit medvěda ledního (Ursus maritimus), který je sice výhradně masožravý, ale adaptovaný na polární oblasti.

Zbývá pak již jen v severní Americe žijící medvěd baribal (Ursus americanus), který je příbuzným asijského medvěda ušatého, se kterým se může křížit, a medvěd hnědý (Ursus arctos) vyskytující se hlavně na severní polokouli v řadě poddruhů (například grizzly a kodiak v USA a Kanadě, nebo u nás vzácný brtník), a který je největším současným suchozemským predátorem. Mohl být ale tím druhem medvěda, hebrejsky DOB, který před třemi tisíci lety žil v oblasti Středomoří, a o kterém se píše v Bibli?

Medvědi byli spolu s dalšími soudobými zvířaty zobrazováni na mozaikách byzantských kostelů současného Izraele a Jordánska, které jsou asi 1500 let staré. Jeden z nich je například zde:

Foto: Jo-náš

Medvěd z mozaiky v Cesarei

Tento medvěd má na hřbetě dobře viditelný hrb, což je charakteristický rys, podle něhož lze medvěda hnědého spolehlivě odlišit od ostatních druhů medvědů. Medvěd baribal tento hrb nemá.

Medvěd hnědý byl v minulosti daleko rozšířenější než dnes. Na následující mapce je středně šedou (též v Izraeli) vyznačen historický výskyt a tmavě šedou současný výskyt medvěda hnědého:

Foto: Jo-náš

Areál rozšíření medvěda hnědého

Vidíme, že byl již vyhuben v Egyptě, Izraeli, Libanonu i v Sýrii. V ostatních zemích byly jeho stavy silně sníženy. Dodnes žije v Arménii, Turecku, Iráku a v Íránu.

Zoologové řadí druh medvěda, který se dříve vyskytoval i v Izraeli, k poddruhu medvěd hnědý syrský (Ursus arctos syriacus). Mozaiky jejich určení potvrzují. Nebyl to žádný drobeček. Vážil až 250 kg, nejspíše vypadal jako jeho dnešní příbuzný na hlavním obrázku a měl různě zbarvenou srst. Genetická variabilita tohoto medvěda, k níž zřejmě přispěly organizované přesuny medvědů v historii, například pro gladiátorské zápasy, je značná.

V knize Přísloví se o tomto druhu medvěda mluví také:

Raději potkat medvědici připravenou o mláďata než hlupáka s jeho hloupostí. (Přísloví 17,12)

Řvoucím lvem a útočícím medvědem je ničemný vládce nad chudým lidem. (Přísloví 28,15).

Považujete za dobré řídit se doporučeními z knihy Přísloví, jež berou medvěda za příměr?

Můžete se k tomu vyjádřit v této anketě:

Anketa

Považujete za dobré řídit se uvedeným doporučením z knihy Přísloví?
Ano
86 %
Ne
11,6 %
Jak se to kdy hodí
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

.

Zdroje:

  • S. Calvignac, S. Hughes, C. Hänni. 2009. Genetic diversity of endangered brown bear (Ursus arctos) populations at the crossroads of Europe, Asia and Africa. Diversity and Distributions, 15: 742-750. https://doi.org/10.1111/j.1472-4642.2009.00586.x
  • H. Madadi, H.V. Moradi, M. Madadi. 2019. Evaluating of the habitat of brown bears (Ursus arctos syriacus) using Ecological niche factor analysis in Golestan National Park. Journal of Animal Research/Iranian Journal of Biology, 32(4): 312-323.
  • https://www.youtube.com/watch?v=bBdSQtwEQQw

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz